ξενοδοχεία

Κίνδυνος ν’ αλλάξουν χέρια πολλά ξενοδοχεία και στην Κρήτη

Σε καθεστώς οικονομικής ομηρείας λόγω των “κόκκινων” δανείων βρίσκονται κορυφαίοι τουριστικοί όμιλοι, οι οποίοι δραστηριοποιούνται και στην Κρήτη, ενώ στο ίδιο καθεστώς ασφυξίας βρίσκονται και μικρότερα ξενοδοχεία που δεν μπορούν να καλύψουν τις δανειακές τους υποχρεώσεις.

Τα τραπεζικά δάνεια στα ελληνικά ξενοδοχεία φτάνουν τα 7,6 δισ. ευρώ, πολλά εξυπηρετούνται κανονικά, και το 1 δισ. από αυτά το οφείλουν μόλις πέντε ξενοδοχειακοί επιχειρηματίες.

ο πρώην πρόεδρος των ξενοδόχων του ν. Ηρακλείου Ν. Χαλκιαδάκης.
“Δεν έχει ακόμη ξεκαθαρίσει το τοπίο για το πώς θα αντιμετωπιστούν τα κόκκινα δάνεια, ωστόσο είναι θετικό το γεγονός ότι ο τουρισμός πάει καλά και οι τράπεζες που κάνουν ήδη επαφές με ξενοδόχους, προσπαθούν να βρουν λύσεις και να προχωρήσουν σε συμφωνίες για να μπορέσουν οι ιδιοκτήτες να αντιμετωπίσουν τις οφειλές τους” σημείωσε ο πρώην πρόεδρος των ξενοδόχων του ν. Ηρακλείου Ν. Χαλκιαδάκης.

Ο ίδιος πάντως ανέφερε ότι κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο κάποια συγκροτήματα να αλλάξουν χέρια.

Ο κ. Χαλκιαδάκης ανέφερε ότι και αρκετά μικρά ξενοδοχεία στην Κρήτη έχουν “κόκκινα” δάνεια και προσπαθούν να βρουν λύσεις, όμως τόνισε ότι το πρόβλημα είναι περισσότερο έντονο σε άλλες πειροχές της Ελλάδας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε τον Απρίλιο ο πρώην πρόεδρος του ΣΕΤΕ Ανδρέας Ανδρεάδης, συνολικά τα τραπεζικά δάνεια στα ελληνικά ξενοδοχεία ανέρχονται σε 7,6 δισ.ευρώ.

Από αυτά, δάνεια ύψους 3 δισ.ευρώ εξυπηρετούνται κανονικά, Από τα υπόλοιπα 3,6 δισ. ευρώ, για τα 600 εκατ. ευρώ έχει γίνει ρύθμιση και εάν εξυπηρετούνται κανονικά το επόμενο 12μηνο θα πάψουν να είναι “κόκκινα”. Από τα 3 δισ. ευρώ που παραμένουν “κόκκινα”, το 1 δισ. ευρώ το οφείλουν 5 ξενοδοχειακοί επιχειρηματίες.

Οταν θεσπιστεί πλαίσιο ρυθμίσεων εκτιμάται ότι το μεγαλύτερο μέρος θα μπορέσει να εξυπηρετηθεί.
Ο ίδιος μάλιστα είπε ότι οι τράπεζες βλέπουν πολύ θετικά τις τουριστικές επενδύσεις και είναι πολύ “ζεστές” στο να χρηματοδοτήσουν επενδυτικά πρότζεκτ στον τουρισμό.

Εξάλλου, για το ίδιο θέμα ο νέος πρόεδρος του ΣΕΤΕ Γιάννης Ρέτσος είχε επισημάνει στην “Π”:
“Δεν πρέπει να γίνει μαζική αντιμετώπιση, αλλά η κάθε περίπτωση ρύθμισης να εξετάζεται χωριστά. Έτσι, όσες ξενοδοχειακές επιχειρήσεις μπορούν μέσα από σωστή διαχείριση να επανέλθουν σε διαδικασία εξυπηρέτησης, να το κάνουν. Μέσα στους επόμενους 18 μήνες θα υπάρξουν εξελίξεις που θα ξεκαθαρίσουν το τοπίο. Πρέπει να διασφαλιστεί ίση μεταχείριση μεταξύ των ξενοδόχων που έχουν “κόκκινα” δάνεια και των νέων επενδυτών”.