Ξενοδoχείο
Οι επαγγελματίες του κλάδου ελπίζουν η σεζόν να ξεκινήσει τον ερχόμενο Ιούνιο

Καλύτερα λουκέτο, παρά να τεθούν σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές, αυτό είναι το σκεπτικό των εκπροσώπων του τουρισμού της χώρας μας αλλά και του Ηρακλείου που, αν και τρομάζουν για το ισχυρό «πλήγμα» που δέχεται η βαριά μας βιομηχανία, συμφωνούν με τα μέτρα που λαμβάνονται από την κυβέρνηση.

Αποφασίστηκε η απαγόρευση στο σύνολο της Επικράτειας, των κύριων και μη κύριων τουριστικών καταλυμάτων εποχικής λειτουργίας, για το χρονικό διάστημα από χθες ως και τις 30 Απριλίου.

Εάν υπήρχε ένα κρούσμα σε ξενοδοχείο με τουρίστες, την εν λόγω περίοδο, η Ελλάδα θα είχε την απόλυτη δυσφήμιση σημειώνει ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων, κ. Γρηγόρης Τάσιος. Την ίδια στιγμή διατηρείται ζωντανή και η ελπίδα ανάκαμψης από Ιούνιο.

Στην ανακοίνωση του ο Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων, δια του προέδρου του Γιάννη Ρέτσου, επεσήμανε μεταξύ άλλων ότι σήμερα φαίνεται σκληρό, αύριο μπορεί να είναι σωτήριο.

«Πάνω από όλα, προστατεύοντας τη δημόσια υγεία, θα πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι να αντιμετωπίζουμε καθημερινά τις δυσκολίες που προκύπτουν, να έχουμε αντανακλαστικά, να βλέπουμε τη μεγάλη εικόνα και να προετοιμαζόμαστε μεθοδικά για την επόμενη ημέρα», αναφέρει ο κ. Ρέτσος στην δήλωση του.

Η απόφαση της κυβέρνησης δημοσιεύτηκε το Σάββατο στο ΦΕΚ, και σύμφωνα με το άρθρο της ΚΥΑ αναφέρει τα εξής: Την προσωρινή απαγόρευση λειτουργίας στο σύνολο της Επικράτειας, για προληπτικούς λόγους δημόσιας υγείας, για το χρονικό διάστημα από 15.3.2020 έως και 30.4.2020, των κύριων και μη κύριων τουριστικών καταλυμάτων εποχικής λειτουργίας. Ως προς τα ήδη λειτουργούντα κατά τη δημοσίευση της παρούσας τουριστικά καταλύματα του προηγούμενου εδαφίου, η προσωρινή απαγόρευση λειτουργίας τίθεται σε ισχύ στις 23.3.2020 και διαρκεί έως και 30.4.2020.

«Ναι» στα μέτρα και σε τοπικό επίπεδο

Ο κ. Νίκος Χαλκιαδάκης
Ο κ. Νίκος Χαλκιαδάκης

Ο πρόεδρος της ένωσης ξενοδόχων Ηρακλείου, κ. Νίκος Χαλκιαδάκης, αναφέρει πως η κυβέρνηση καλώς έπραξε και αποφάσισε το κλείσιμο των τουριστικών καταλυμάτων. Χρειάζονται, όπως λέει, να γίνουν τέτοιες κινήσεις για να αποφύγουμε την εξάπλωση του κοροναϊού.

Σύμφωνα με τον ίδιο, οι μήνες Μάρτιος, Απρίλιος και Μάιος είναι πλέον χαμένοι και αν οι εξελίξεις είναι θετικές, η σεζόν θα ξεκινήσει τον ερχόμενο Ιούνιο. Τότε, η συνολική κίνηση μπορεί να αγγίξει το 50% των άλλων χρονιών, αφού θα έχουν χαθεί δυόμιση μήνες.

Σε ερώτηση αν υπάρχει η ελπίδα, η αγορά να ρεφάρει με το φθινοπωρινό τουρισμό, αναφέρει πως σε αυτό βασίζονταν οι φορείς του τουρισμού, όμως, θα είναι δύσκολο να επιτευχθεί ο στόχος αφού θα πρέπει να συνεργαστούν αεροπορικές εταιρείες και tour operators.

Το κλείσιμο ήταν κάτι που ζητούσαν οι επαγγελματίες του χώρου, αναφέρει ο πρόεδρος των Τουριστικών και Ταξιδιωτικών Πρακτόρων Κρήτης, κ. Μιχάλης Βλατάκης, ο οποίος θεωρεί πως στην παρούσα φάση είναι η καλύτερη λύση. Πάνω από όλα, όπως λέει, είναι η υγεία των εργαζομένων και των επισκεπτών μας. Δεν μπορούσαν, όμως, οι ίδιοι να προβούν σε αυτή την κίνηση, έπρεπε η απόφαση να ληφθεί σε κεντρικό επίπεδο.

Απευθύνει έκκληση σε όλο τον κόσμο να σεβαστεί τα μέτρα που λαμβάνονται, να ακολουθούν όλοι τις οδηγίες του Υπουργείου Υγείας για να μπορέσουμε όλοι μας να προστατεύσουμε τους εαυτούς μας και τους γύρω μας.

Δεν μπορεί να προβλέψει τι θα γίνει την επόμενη μέρα αφού, όπως λέει, τα δεδομένα συνεχώς αλλάζουν.

Δεν ξέρει πότε θα αρχίσει η σεζόν, εκείνο που ελπίζει είναι να μη δούμε κι εδώ σκηνές, όπως στην Ιταλία.

Ο κ. Νίκος Κοκολάκης
Ο κ. Νίκος Κοκολάκης

Ο πρόεδρος του σωματείου ξενοδοχοϋπαλλήλων Ηρακλείου, κ. Νίκος Κοκολάκης, αναφέρει πως η αγωνία του κλάδου είναι μεγάλη και όλοι αναμένουν τις εξελίξεις. Το πλήγμα είναι τεράστιο για τους επαγγελματίες και τους εργαζόμενους στον τουρισμό και πρέπει να ληφθεί μέριμνα για όσους μένουν χωρίς δουλειά.

Αίτημα του κλάδου είναι να δοθεί επίδομα της τάξης των 715 ευρώ για όσους επρόκειτο να προσληφθούν τον Απρίλιο, κάτι αντίστοιχο συνέβη σε έκτακτες περιπτώσεις, όπως στην πυρκαγιά στο Μάτι, όπως λέει.

Το βάρος, τονίζει, πρέπει να το επωμιστεί το κράτος, οι εργαζόμενοι δεν είναι σε θέση να το αντέξουν. Υπενθυμίζει πως λόγω της Thomas Cook, πολλοί ξενοδοχοϋπάλληλοι είχαν μπει στο ταμείο ανεργίας μονάχα για τρεις μήνες και έχουν περιέλθει σε ιδιαίτερα δεινή θέση.