ναυαγοσώστες

Χωρίς ναυαγοσώστες έως και τον Αύγουστο κινδυνεύουν να μείνουν πολυσύχναστες παραλίες του νομού Ηρακλείου, καθώς το σχετικό Προεδρικό Διάταγμα της κυβέρνησης δημιουργεί ανυπέρβλητα και πρακτικά προβλήματα στη στελέχωση προσωπικού.

Το συγκεκριμένο αδιέξοδο περιέγραψε αναλυτικά στους διευθυντές μεγάλων ξενοδοχειακών μονάδων ο δήμαρχος Χερσονήσου Γιάννης Μαστοράκης, στο πλαίσιο ενημερωτικής συνάντησης που πραγματοποιήθηκε στη Χερσόνησο.

Ο δήμαρχος υποστήριξε ότι αν το Προεδρικό Διάταγμα εφαρμοστεί τελικά, οι παραλίες θα έχουν ναυαγοσώστες «στην καλύτερη περίπτωση τον Αύγουστο».

Όπως ανέφερε μάλιστα, τόσο ο ίδιος, όσο και ο δήμαρχος Πλατανιά, σε σχετική συνάντηση που είχαν στο Υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας με τον αρμόδιο υπουργό, εξήγησαν την αναγκαιότητα να ανασταλεί η εφαρμογή του Προεδρικού Διατάγματος, καθώς σε κάθε άλλη περίπτωση οι τρέχοντες διαγωνισμοί καθίστανται άκυροι.

«Ο Δήμος Χερσονήσου διαθέτει τριάντα δύο (32) πολυσύχναστες παραλίες, με χιλιάδες επισκέπτες και ποιοτικές υπηρεσίες, γαλάζιες σημαίες, δε μπορούμε να αφήσουμε ακάλυπτες τις παραλίες και τους λουόμενους, εδώ έχουμε ευθύνη, μιλάμε για ανθρώπινες ζωές», τόνισε. Εξήγησε επίσης ότι με τα νέα δεδομένα το επιπλέον ναυαγοσωστικό κόστος θα πρέπει να επιμεριστεί στους δικαιούχους εκμισθωτές των πολυσύχναστων παραλιών, δηλαδή στους ξενοδόχους, κάτι που μέχρι πρότινος δεν απαιτούνταν λόγω της παροχής της υπηρεσίας από τους ίδιους.

Χθες μάλιστα έστειλε κατεπείγουσα επιστολή στους υπουργούς Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Τουρισμού, Εσωτερικών, Οικονομικών και στους βουλευτές Ηρακλείου αναλύοντας διεξοδικά τις ανυπέρβλητες πρακτικές και διοικητικές δυσκολίες στην εφαρμογή του Προεδρικού Διατάγματος.

Το συγκεκριμένο θέμα φέρνει με ερώτηση του στη Βουλή ο βουλευτής Ηρακλείου με το Ποτάμι Σπύρος Δανέλλης, επισημαίνοντας πως το Προεδρικό Διάταγμα, παρότι αποσκοπεί στη βελτίωση και αναβάθμιση των υπηρεσιών ναυαγοσωστικής κάλυψης στη χώρα, εντούτοις, λόγω της καθυστερημένης έκδοσής του, δημιουργεί ανυπέρβλητες πρακτικές και διοικητικές δυσκολίες στην εφαρμογή του για τους δήμους με παραλιακές ζώνες.

Ο βουλευτής αναφέρει ότι με δεδομένη την ύπαρξη πολλών παραλιών, ιδίως σε νησιωτικούς δήμους, προκύπτει αδυναμία τόσο να ανταποκριθούν χρονικά όσο και οικονομικά, και ως εκ τούτου αδυναμία για την προβλεπόμενη προστασία στους λουόμενους και ενώ η χώρα βρίσκεται ήδη σε τουριστική περίοδο.

Αναδεικνύει επίσης το γεγονός ότι οι εμπλεκόμενοι δήμοι έχουν ήδη εκφράσει αίτημα για την αναστολή της εφαρμογής του εν λόγω Προεδρικού Διατάγματος  για την τρέχουσα θερινή περίοδο. Κοινοβουλευτική παρέμβαση πραγματοποιεί για το θέμα επίσης και ο βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Ηρακλείου Σωκράτης Βαρδάκης, ο οποίος και ζητά την αναστολή εφαρμογής του Προεδρικού Διατάγματος.

Και ο βουλευτής, από την πλευρά του, αναφέρει στο κείμενο της ερώτησης του πως παρ’ όλο που το Προεδρικό Διάταγμα βελτιώνει και αναβαθμίζει σημαντικά τις υπηρεσίες ναυαγοσωστικής κάλυψης, λόγω της καθυστερημένης έκδοσής του, δημιουργεί ανυπέρβλητες πρακτικές και διοικητικές δυσκολίες στην εφαρμογή του και για το λόγο αυτό ζητά την αναστολή της εφαρμογής του μέχρι τον Οκτώβριο 2018.