Βασίλης Κικίλιας

«Η επόμενη τουριστική καμπάνια θα επικεντρωθεί στον βιώσιμο τουρισμό» αναφέρει ο Βασίλης Κικίλιας σε δηλώσεις του στην Le Monde, όπου τονίζει ότι «με τα χρήματα που θα εισρεύσουν από τον τουρισμό, η κυβέρνηση θα μπορέσει να βοηθήσει τα ελληνικά νοικοκυριά να αντιμετωπίσουν την ενεργειακή κρίση».

Σε ρεπορτάζ της γαλλικής εφημερίδας για τις μεγάλες ταξιδιωτικές ροές που κατάφερε να έχει φέτος η Ελλάδα, αλλά και για τις μελλοντικές προκλήσεις, ο υπουργός Τουρισμού τονίζει ότι προωθείται στρατηγικό σχέδιο για τη διασφάλιση της βιωσιμότητας του τουρισμού, και την αποφυγή αρνητικών συνεπειών για τους κατοίκους και το περιβάλλον.

«Υπάρχουν 124 νησιά στην Ελλάδα που μπορείτε να επισκεφθείτε και πολλοί προσιτοί προορισμοί στην ηπειρωτική χώρα. Οι δυνατότητες είναι ατελείωτες και οι οικονομικές επιλογές απεριόριστες για όλες τις εποχές» είπε χαρακτηριστικά ο Έλληνας υπουργός Τουρισμού.

«Πώς μπορούμε να μην είμαστε ικανοποιημένοι με αυτή τη σεζόν» δήλωσε ο Β. Κικίλιας για τη φετινή επιτυχία στον ελληνικό τουρισμό, προσθέτοντας: «Τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο, η ροή των τουριστών παραμένει πολύ υψηλή. Ο στόχος μας ήταν πάντα να παρατείνουμε την τουριστική περίοδο, ώστε η χώρα και οι πολίτες να μπορούν να επωφελούνται από τα ταξιδιωτικά έσοδα καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους».

Ο κ. Κικίλιας επεσήμανε, επίσης, ότι ο τουρισμός αντιπροσωπεύει το 25% του ΑΕΠ, αλλά έμμεσα συμβάλλει σε πολύ περισσότερα, καθώς στον τουρισμό εφάπτονται πολλοί τομείς και επαγγέλματα, ενώ 8 στις 10 επενδύσεις που γίνονται στη χώρα είναι τουριστικές. «Με τα χρήματα που θα εισρεύσουν από τον τουρισμό, η κυβέρνηση θα μπορέσει να βοηθήσει τα ελληνικά νοικοκυριά να αντιμετωπίσουν την ενεργειακή κρίση» τόνισε ο κ. Κικίλιας.

Τέλος, όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, στο ρεπορτάζ της Le Monde παρατίθεται δήλωση του προέδρου του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων, Γιάννη Ρέτσου ο οποίος ανέφερε ότι ο τουριστικός τομέας χρειάζεται όχι μόνο πολιτική βούληση για να επαναπροσδιοριστεί, αλλά και τη συνεργασία των επιχειρηματιών, των τοπικών αρχών και των κατοίκων.

Απαιτείται η μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος ορισμένων δραστηριοτήτων, η υιοθέτηση καθαρών τεχνολογιών, η ενίσχυση της στήριξης των τοπικών κοινοτήτων, η διαχείριση των ροών και η ανάπτυξη εναλλακτικών προορισμών, για να συνεχίσουμε να επωφελούμαστε από τον τουρισμό, υποστήριξε ο κ. Ρέτσος.