Ξενοδοχοϋπαλλήλων

Η φετινή τουριστική σεζόν μπορεί να είναι από τις καλύτερες των τελευταίων χρόνων και από άποψη εσόδων, ωστόσο υπάρχουν ξενοδοχεία που καθυστερούν να πληρώσουν τους υπαλλήλους τους.

Ο Γιώργος Αρετίνης, πρόεδρος του Συνδέσμου Ξενοδοχοϋπαλλήλων

Ο Σύνδεσμος Ξενοδοχοϋπαλλήλων Ν. Ηρακλείου προσέφυγε στην Επιθεώρηση Εργασίας, για να μπορέσει να βρει λύση, καθώς το θέμα αφορά σε περίπου 1.000 εργαζομένους.

Ο Γιώργος Αρετίνης, πρόεδρος του Συνδέσμου, ανέφερε: “Φέτος ήταν πολύ λιγότερα τα ξενοδοχεία που έδειξαν ασυνέπεια στο ζήτημα αυτό, όμως και πάλι υπάρχουν.

Προσφύγαμε στην Επιθεώρηση Εργασίας και πιστεύουμε ότι σύντομα θα διευθετηθεί το ζήτημα”.

Ο ίδιος είπε ότι πρόκειται για μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες, που οφείλουν μισθούς έως 2 μηνών (Σεπτέμβριο και Οκτώβριο, σε περίπου 1.000 ξενοδοχοϋπαλλήλους.

Συμπιεσμένες  αμοιβές

Ο πρόεδρος του Συνδέσμου πρόσθεσε ότι από το 2012 και μετά, δηλαδή την τελευταία 5ετία, οι αμοιβές των ξενοδοχοϋπαλλήλων είναι συμπιεσμένες, αφού υπογράφουν ατομικές συμβάσεις και η συνηθισμένη επωδός του εργοδότη είναι: “Aυτό είναι το ποσό. Άλλοι παρακαλάνε”.

Όπως σημείωσε, σήμερα ο καθαρός μισθός για καμαριέρες, σερβιτόρους, ρεσεψιονίστ φθάνει τα 700-800 ευρώ, ενώ πριν το 2012 ο βασικός μισθός ήταν από 900-1.005 ευρώ. Σήμερα ο βασικός είναι 586 ευρώ.

Αδιανόητο  να συμβαίνει αυτό

O πρόεδρος διευθυντών ξενοδοχείων Κρήτης Γ. Πελεκανάκης
Ο Γιώργος Πελεκανάκης

“Είναι αδιανόητο, μετά από μια τόσο επιτυχημένη σεζόν να μην πληρώνει μια ξενοδοχειακή επιχείρηση τους εργαζομένους που είναι η ραχοκοκκαλιά της. Στα εκατοντάδες (ξενοδοχεία) που υπάρχουν, λίγα είναι τα ασυνεπή και δεν έχουν καμία δικαιολογία”, είπε o Γ. Πελεκανάκης πρόεδρος των διευθυντών ξενοδοχείων Κρήτης.

Οι αμοιβές  των διευθυντών

Να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με ανθρώπους που γνωρίζουν τις αμοιβές στον τουριστικό τομέα στην Κρήτη, ο μισθός ενός διευθυντή κυμαίνεται από 1800 έως περίπου 5.500 ευρώ, ενώ η μέση αμοιβή για τους περισσότερους είναι τα 3.000 ευρώ.