TUI: ΔΙΑΣΥΝΔΕΣΗ ΑΓΡΟΔΙΑΤΡΟΦΙΚΟΥ ΤΟΜΕΑ ΜΕ ΤΑ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ 

Η TUI επένδυσε στη διασύνδεση του αγροδιατροφικού τομέα με τα ξενοδοχεία του νησιού και όχι μόνο ενισχύει το  πιλοτικό της πρόγραμμα που άρχισε σε παγκόσμιο επίπεδο από την Κρήτη το 2017, αλλά το έχει επεκτείνει και σε άλλες χώρες.

Η αρχή από τον κορυφαίο τουριστικό οργανισμό έγινε πριν 3 χρόνια από την Κρήτη και τώρα πλέον το project υλοποιείται σε προορισμούς όπως η Ισπανία, η Αίγυπτος, η Πορτογαλία, η Τουρκία.

Μέσω του προγράμματος TUI Care Foundation που θα “τρέχει” στην Κρήτη έως το 2020, οι ξένοι επισκέπτες έχουν τη δυνατότητα να γνωρίσουν τα τοπικά προϊόντα του νησιού, όπως είναι το λάδι και το κρασί, να συνομιλήσουν με τους παραγωγούς, να δοκιμάσουν γνήσιες τοπικές γεύσεις.

 

Ενισχύεται και επεκτείνεται από την TUI το πρόγραμμα της διασύνδεσης του αγροδιατροφικού τομέα με τον τουρισμό
Ενισχύεται και επεκτείνεται από την TUI το πρόγραμμα της διασύνδεσης του αγροδιατροφικού τομέα με τον τουρισμό

Δημοσιογράφοι από το εξωτερικό

Αυτές τις ημέρες θα βρίσκονται στην Κρήτη δημοσιογράφοι από την Ελλάδα και το εξωτερικό, προσκεκλημένοι της TUI, για να ενημερωθούν μέσω ξεναγήσεων για την πορεία του επιτυχημένου εγχειρήματος που ξεκίνησε από την Κρήτη.

Τότε, ο πρόεδρος της «TUI Care Foundation» Thomas Ellerbeck δήλωσε: «Είναι πολύ σημαντική η διασύνδεση του αγροδιατροφικού τομέα με τον τουρισμό.

Οι τουρίστες αναζητούν κάτι το αυθεντικό και σε αυτό η Κρήτη έχει να προσφέρει πολλά. Η Κρήτη διαθέτει την ιστορία, την παράδοση, το περιβάλλον, τη μεσογειακή διατροφή, άρα υπάρχει το πεδίο να διασυνδέσουμε τους τοπικούς παραγωγούς με τους τουρίστες και να συνδημιουργήσουμε ένα πλαίσιο συνεργασίας και οι Κρητικοί παραγωγοί να διαθέτουν τα προϊόντα τους στους ξένους επισκέπτες».

Όπως έχουν επισημάνει επιτελικά στελέχη του τουριστικού οργανισμού, “το TUI Care Foundation είναι ο βραχίονας της TUI που σχετίζεται με την αειφόρο ανάπτυξη και τη διασύνδεση με τις τοπικές κοινωνίες και η πρωτοβουλία αυτή έχει ως στόχο τη δημιουργία ενός δικτύου που για πρώτη φορά θα φέρει κοντά τους παραγωγούς, αρχικά ελαιοπαραγωγούς, οινοπαραγωγούς, με τους ξενοδόχους και αυτό θα ενισχύσει την εμπειρία των πελατών μας που είναι το ζητούμενο.

Τα τελευταία χρόνια στη βορειοδυτική Ευρώπη υπάρχει μια αυξανόμενη τάση όπου οι καταναλωτές ζητάνε να έχουν εμπειρία με περισσότερη ευαισθητοποίηση στο περιβάλλον και αυτό σημαίνει αειφόρο ανάπτυξη, βιώσιμη διατροφή, ποιοτικά προϊόντα».

Ο πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του κοινωφελούς ιδρύματος TUI Care Foundation Τόμας Έλλερμπεκ
Ο πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του κοινωφελούς ιδρύματος TUI Care Foundation Τόμας Έλλερμπεκ

Στο πρόγραμμα συμμετέχουν περίπου 192 αγρότες που παράγουν ελαιόλαδο, κρασί και δημητριακά, ενώ μελλοντικά αναμένεται να ενταχθούν το μέλι, για το οποίο υπάρχει ισχυρή ζήτηση, τα όσπρια, τα αρτοποιήματα και τα γαλακτοκομικά προϊόντα. Η επέκταση του πιλοτικού προγράμματος που υλοποιείται περιλαμβάνει την καθοδήγηση 44 οιναμπελοκαλλιεργητών, δύο οινοποιείων, ενός ελαιοτριβείου και 25 ελαιοκαλλιεργητών ώστε να εφαρμόσουν βιώσιμες πρακτικές παραγωγής τροφίμων.

Κεντρικό ρόλο στο έργο κατέχουν επτά τοπικές ποικιλίες αμπέλου στις οποίες εφαρμόζονται βιώσιμες πρακτικές διαχείρισης για την παραγωγή των αντίστοιχων οίνων.
Ένας από τους στόχους του εγχειρήματος είναι η εκπαίδευση των αγροτών σε μεθόδους βιώσιμης διαχείρισης των καλλιεργειών τους, βοηθώντας τους να εφαρμόσουν πρακτικές που τους επιτρέπει να συνδεθούν με τον τουρισμό.

ενημερωθούν μέσω ξεναγήσεων για την πορεία του επιτυχημένου εγχειρήματος που ξεκίνησε από την Κρήτη.

Τότε, ο πρόεδρος της «TUI Care Foundation» Thomas Ellerbeck δήλωσε: «Είναι πολύ σημαντική η διασύνδεση του αγροδιατροφικού τομέα με τον τουρισμό.

Οι τουρίστες αναζητούν κάτι το αυθεντικό και σε αυτό η Κρήτη έχει να προσφέρει πολλά. Η Κρήτη διαθέτει την ιστορία, την παράδοση, το περιβάλλον, τη μεσογειακή διατροφή, άρα υπάρχει το πεδίο να διασυνδέσουμε τους τοπικούς παραγωγούς με τους τουρίστες και να συνδημιουργήσουμε ένα πλαίσιο συνεργασίας και οι Κρητικοί παραγωγοί να διαθέτουν τα προϊόντα τους στους ξένους επισκέπτες».

Όπως έχουν επισημάνει επιτελικά στελέχη του τουριστικού οργανισμού, “το TUI Care Foundation είναι ο βραχίονας της TUI που σχετίζεται με την αειφόρο ανάπτυξη και τη διασύνδεση με τις τοπικές κοινωνίες και η πρωτοβουλία αυτή έχει ως στόχο τη δημιουργία ενός δικτύου που για πρώτη φορά θα φέρει κοντά τους παραγωγούς, αρχικά ελαιοπαραγωγούς, οινοπαραγωγούς, με τους ξενοδόχους και αυτό θα ενισχύσει την εμπειρία των πελατών μας που είναι το ζητούμενο.

Τα τελευταία χρόνια στη βορειοδυτική Ευρώπη υπάρχει μια αυξανόμενη τάση όπου οι καταναλωτές ζητάνε να έχουν εμπειρία με περισσότερη ευαισθητοποίηση στο περιβάλλον και αυτό σημαίνει αειφόρο ανάπτυξη, βιώσιμη διατροφή, ποιοτικά προϊόντα».

Στο πρόγραμμα συμμετέχουν περίπου 192 αγρότες που παράγουν ελαιόλαδο, κρασί και δημητριακά, ενώ μελλοντικά αναμένεται να ενταχθούν το μέλι, για το οποίο υπάρχει ισχυρή ζήτηση, τα όσπρια, τα αρτοποιήματα και τα γαλακτοκομικά προϊόντα. Η επέκταση του πιλοτικού προγράμματος που υλοποιείται περιλαμβάνει την καθοδήγηση 44 οιναμπελοκαλλιεργητών, δύο οινοποιείων, ενός ελαιοτριβείου και 25 ελαιοκαλλιεργητών ώστε να εφαρμόσουν βιώσιμες πρακτικές παραγωγής τροφίμων.

Κεντρικό ρόλο στο έργο κατέχουν επτά τοπικές ποικιλίες αμπέλου στις οποίες εφαρμόζονται βιώσιμες πρακτικές διαχείρισης για την παραγωγή των αντίστοιχων οίνων.

Ένας από τους στόχους του εγχειρήματος είναι η εκπαίδευση των αγροτών σε μεθόδους βιώσιμης διαχείρισης των καλλιεργειών τους, βοηθώντας τους να εφαρμόσουν πρακτικές που τους επιτρέπει να συνδεθούν με τον τουρισμό.