Δύο εστιατόρια που βρίσκονται στην Κρήτη αλλά και ένας Κρητικός σεφ διακρίθηκαν στις βραβεύσεις των Χρυσών Σκούφων 2019.
Οι Χρυσοί Σκούφοι στα καλύτερα εστιατόρια της χώρας απονεμήθηκαν τη Δευτέρα 18 Φεβρουαρίου στο Grand BallRoom του ξενοδοχείου «Μεγάλη Βρετανία».
Βραβεύτηκαν συνολικά 28 εστιατόρια απ’ όλη την Ελλάδα, ενώ υπήρχε και το βραβείο κοινού, το οποίο απονεμήθηκε στο εστιατόριο “Χαρούπι” της Θεσσαλονίκης με γεύσεις της κρητικής κουζίνας και σεφ τον Χανιώτη Μανώλη Παπουτσάκη.
Από την Κρήτη τα εστιατόρια που βραβεύθηκαν λειτουργούν σε πολυτελή ξενοδοχεία.
Από έναν σκούφο πήραν τα εστιατόρια “Διόνυσος” του Elounda Beach και “Calypso” του Porto Elounda.
Τα κριτήρια
Οι Χρυσοί Σκούφοι απονέμονται εδώ και 26 χρόνια.
Η αξιολόγηση και η βαθμολόγηση των εστιατορίων γίνεται βάσει διεθνών κριτηρίων, σηματοδοτώντας με αυτό τον τρόπο και το γενικότερο επίπεδο της ελληνικής γαστρονομικής σκηνής στον παγκόσμιο χάρτη.
Για τη φετινή χρονιά 49 ελληνικά εστιατόρια μπήκαν στη λίστα των nominations, και από αυτά βραβεύτηκαν τα 28.
Τα στοιχεία που λαμβάνονται υπόψη για τη βαθμολόγηση είναι η ποιότητα των πρώτων υλών, η πρωτοτυπία τους, η μαγειρική τεχνική των σεφ, η αρμονία και ισορροπία των γεύσεων, οι ευφάνταστοι συνδυασμοί, η αισθητική εμφάνιση των πιάτων και η γενική αίσθηση που αποπνέει το σύνολο όλων των επιμέρους στοιχείων.