Το σύνολο των αφίξεων είναι ένα από τα βασικά μεγέθη του τουρισμού κάθε χρονιά, εντούτοις καθοριστικός παράγοντας για την εξέλιξη του τουριστικού ταμείου – εκτός από τη μέση δαπάνη ανά επισκέπτη – είναι ο αριθμός των διανυκτερεύσεων που καταγράφονται.
Η τελευταία μελέτη του Ινστιτούτου του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ) με τίτλο “Ποιος Πάει Που; Πόσο Μένει; Πόσα ξοδεύει;” δίνει την εικόνα των ξένων τουριστών στη χώρα μας, αναλύοντας τα μεγέθη επισκέψεων, διανυκτερεύσεων και εισπράξεων καθώς και τους δείκτες δαπάνη ανά επίσκεψη, δαπάνη ανά διανυκτέρευση και μέση διάρκεια παραμονής.
Όπως αναφέρει η μελέτη, το 2023 στην Ελλάδα πραγματοποιήθηκαν συνολικά 36.136 χιλ. επισκέψεις στις 13 Περιφέρειες της χώρας, παρουσιάζοντας αύξηση +15,2% σε σύγκριση με το 2022 που είχαν πραγματοποιηθεί 31.367 χιλ. επισκέψεις. Η μεγαλύτερη ποσοστιαία αύξηση κατά +58,1% καταγράφηκε στην Περιφέρεια Ηπείρου και ακολουθήσε η Περιφέρεια Αττικής με +40,3%. Αντίθετα η μεγαλύτερη ποσοστιαία μείωση καταγράφηκε στην Περιφέρεια Πελοποννήσου κατά -17,8%.
Στην πρώτη θέση κατάταξης των χωρών, με βάση τον αριθμό των επισκέψεων το 2023, ανέβηκε η Γερμανία με 5.027 χιλ. επισκέψεις ενώ στη δεύτερη θέση υποχώρησε το Ηνωμένο Βασίλειο. Στην τρίτη θέση ανέβηκε η Βουλγαρία κερδίζοντας 2 θέσεις στον πίνακα κατάταξης και ακολούθησε η Ιταλία κερδίζοντας επίσης 2 θέσεις στον πίνακα κατάταξης. Αντίθετα, 2 θέσεις στην κατάταξη υποχώρησαν η Γαλλία και οι ΗΠΑ.
Κατά μέσο όρο, ο κάθε επισκέπτης της Ελλάδας (που αντιστοιχεί σε μια άφιξη) επισκέφτηκε 1,10 Περιφέρειες το 2023 ενώ το 2022 επισκεπτόταν 1,13 Περιφέρειες. Σημαντική διαφοροποίηση παρατηρείται στους επισκέπτες από τις “long haul” αγορές, καθώς σε ένα ταξίδι στην Ελλάδα τείνουν να επισκέπτονται σημαντικά μεγαλύτερο αριθμό Περιφερειών. Ενδεικτικά: Αυστραλία (1,76 επισκέψεις ανά επισκέπτη), Η.Π.Α. (1,50) και Καναδάς (1,38).
Οι διανυκτερεύσεις των ταξιδιωτών στην Ελλάδα διαμορφώθηκαν στις 227.938 χιλ. το 2023 παρουσιάζοντας αύξηση +5,1% σε σχέση με το 2022.
Η πλειοψηφία των Περιφερειών παρουσίασε μείωση στον αριθμό των διανυκτερεύσεων. Η μεγαλύτερη ποσοστιαία αύξηση κατά +35,9% καταγράφηκε στην Περιφέρεια Ηπείρου και ακολούθησε η Περιφέρεια Αττικής με +26,2%. Αντίθετα η μεγαλύτερη ποσοστιαία μείωση καταγράφηκε στην Περιφέρεια Πελοποννήσου κατά -31,1%.
Την ίδια ώρα, η μέση διάρκεια παραμονής ανά επίσκεψη στις Περιφέρειες της Ελλάδας διαμορφώθηκε σε 6,3 διανυκτερεύσεις το 2023, έναντι 6,9 το 2022 καταγράφοντας μείωση -8,8%. Η μέση διάρκεια παραμονής διαφοροποιείται ανά Περιφέρεια, με δύο Περιφέρειες (Ιόνιοι Νήσοι και Κρήτη) να παρουσιάζουν αύξηση ενώ οι υπόλοιπες εννέα παρουσιάζουν μείωση.
Η μέγιστη διάρκεια παραμονής με 9,8 διανυκτερεύσεις καταγράφηκε στην Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου.
Ακολουθεί η Κρήτη με 8,3 διανυκτερεύσεις παρουσιάζοντας αύξηση +1,3%. Αύξηση καταγράφηκε στην Περιφέρεια Ιονίων Νήσων κατά +5,3% ενώ η μέση διάρκεια παραμονής ανήλθε σε 8,0 διανυκτερεύσεις.
Πηγή: capital.gr