μαθητευόμενοι των ξενοδοχείων
«Άσχημες οι συνθήκες δουλειάς για τους μαθητευόμενους» τονίζεται στην ανακοίνωση (Φωτό αρχείου)

Στις δύσκολες εργασιακές συνθήκες που βιώνουν οι “πρακτικάριοι” και οι μαθητευόμενοι στα ξενοδοχεία, αναφέρεται σε ανακοίνωσή της η ΚΝΕ με αφορμή την καταγγελία του 17χρονου που έπεσε θύμα ξυλοδαρμού.

Μεταξύ άλλων, σημειώνει:

«Την εργασιακή ζούγκλα που έχουν διαμορφώσει για τους νέους εργαζόμενους κυβερνήσεις και εργοδοσία έρχεται να επιβεβαιώσει η καταγγελία 17χρονου εργαζόμενου στο Ηράκλειο, που έπεσε θύμα ξυλοδαρμού μέσα στο ξενοδοχείο που δούλευε, καθώς και ο τραγικός  θάνατος της 22χρονης συναδέλφισσας Αλεξάνδρας Τσιλιγιάννη, σπουδάστριας του δημοσίου ΙΕΚ Πάτρας, που έχασε τη ζωή της σε εργατικό δυστύχημα την ώρα που έκανε την πρακτική της άσκηση σε ξενοδοχείο των Χανίων.

Το τραγικό αυτό περιστατικό «φωνάζει» για τις άθλιες συνθήκες ζωής και δουλειάς χιλιάδων νέων. Τα ερωτήματα που έρχονται στο προσκήνιο δυστυχώς δεν αφορούν μόνο την 22χρονη αλλά χιλιάδες νέους που κάνουν την πρακτική τους δουλεύοντας κυριολεκτικά σαν σκλάβοι στα ξενοδοχεία και όχι μόνο:

  • Ποιος είναι αυτός που έχει την ευθύνη ουσιαστικής εποπτείας μέσα στο χώρο δουλειάς για μια σπουδάστρια του ΔΙΕΚ Πάτρας στα Χανιά;
  • Ποιος μπορεί να επιβεβαιώσει πόσες ώρες την μέρα και πόσες μέρες την εβδομάδα δούλευε πραγματικά η κοπέλα;
  • Ποιος εξασφαλίζει ότι στον χώρο δουλειάς αντιμετωπιζόταν ως μαθητευόμενη και στο αντικείμενο του επαγγέλματός της και όχι σαν κανονική εργαζόμενη ή σε άσχετο αντικείμενο με την ειδικότητά της;».

Η ανακοίνωση, συνεχίζει:

«Τα εργατικά ατυχήματα στο νησί δεν είναι κεραυνός εν αιθρία, όμως το εργατικό δυστύχημα της συναδέλφισσας ξεχειλίζει το ποτήρι. Το έγκλημα της εντατικοποίησης της εργασίας, της ανυπαρξίας των ωραρίων, του ρεπό και της άδειας, στο όνομα να βγει η δουλειά για τους ξενοδόχους με λιγότερα χέρια και άρα με μικρότερο κόστος δεν μπορεί και δεν πρέπει να κρυφτεί.

Κατά την διάρκεια της τουριστικής σεζόν τα πόστα  των μεγάλων ξενοδοχείων γέμισαν με πρακτικάριους που βαφτίζονται «μαθητές» αφού δουλεύουν με 400 ευρώ τον μήνα. Για τους μαθητές, τους σπουδαστές και τους καταρτιζόμενους του Υπουργείου Τουρισμού, το ωράριο πρακτικής άσκησης καθορίζεται «με αποκλειστική ευθύνη των υπευθύνων των επιχειρήσεων» την ίδια στιγμή που οι απολύσεις με τις δικές τους μετρήσεις φτάνουν τις 10.000. Ενώ η αμοιβή περιορίζεται σε 300 ευρώ το μήνα, όταν ο σύνδεσμος ξενοδόχων χειροκροτεί για τα  3,26 δισεκατομμύρια έσοδα στον τουρισμό στο νησί.

Οι σπουδαστές των δημόσιων ΙΕΚ, που κάνουν την πρακτική τους άσκηση σε ξενοδοχεία, δεν «κοστίζουν» τίποτα στους ξενοδόχους, καθώς λαμβάνουν μόνο μια αποζημίωση στο τέλος του εξαμήνου από τον ΟΑΕΔ, που κι αυτή δεν ξεπερνά τα 250 ευρώ μηνιαίως. Στην ουσία η νέα βάρδια της εργατικής τάξης χρησιμοποιείται και σαν μοχλός πίεσης και όχημα για να καταργηθούν στοιχειοθετημένα δικαιώματα δεκαετιών».