Η κλιματική αλλαγή ανατρέπει και  το σχεδιαζόμενο τουριστικό προϊόν
Η κλιματική αλλαγή φέρνει μεγάλες αλλαγές και στον τουρισμό

Η κλιματική αλλαγή επανασχεδιάζει τον τουριστικό χάρτη και αλλάζει το πού και το πότε θα προγραμματίζουμε τις διακοπές μας. «Τα επόμενα χρόνια ο Ιούλιος και ο Αύγουστος θα είναι οι μήνες της low season, δηλαδή της χαμηλής σεζόν στην Κρήτη» είπε στην «Π» ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Διευθυντών Ξενοδοχείων Γιώργος Πελεκανάκης.

Ο κ. Γιώργος Πελεκανάκης
Ο κ. Γιώργος Πελεκανάκης

Ο ίδιος σημείωσε ότι η κλιματική αλλαγή είναι εδώ, ήδη στην Κρήτη, οι υψηλές θερμοκρασίες εμφανίζονται την άνοιξη ή στις αρχές του καλοκαιριού και σύντομα οι Ευρωπαίοι θα προγραμματίζουν τις διακοπές τους κυρίως άνοιξη και φθινόπωρο και όχι τους καυτούς καλοκαιρινούς μήνες.

Τι αναφέρει το CNN

Οι τουρίστες είναι πλέον αντιμέτωποι με μία νέα κατάσταση κατά την επίσκεψή τους σε πιο ζεστές μεσογειακές χώρες, καθώς επηρεάζονται όλο και περισσότερο από τα κύματα καύσωνα, όπως αναφέρει το CNN.

Οι καύσωνες που πλήττουν τις χώρες της Ευρώπης και ιδιαίτερα της Μεσογείου λόγω της κλιματικής κρίσης και αλλαγής, είναι πλέον ολοένα και πιο συχνοί, κάτι που επηρεάζει τον τουρισμό.

Έτσι, οι τουρίστες είναι πλέον αντιμέτωποι με μία νέα κατάσταση και η επισκεψιμότητα σε πιο ζεστές μεσογειακές χώρες μειώθηκε το 2023 εν μέσω καυσώνων ρεκόρ και πυρκαγιών, με τους πιο ήπιους προορισμούς να γίνονται όλο και πιο δημοφιλείς, σύμφωνα με ειδικούς που μίλησαν στο CNN.

Ενδεικτικό της κατάστασης είναι οι πρόσφατοι θάνατοι και εξαφανίσεις τουριστών στην Ελλάδα, οι οποίοι είχαν ένα κοινό μοτίβο, ανθρώπους που είχαν βγει εν μέσω υψηλών θερμοκρασιών για πεζοπορία, ανάμεσά στους οποίους ήταν και ο Βρετανός τηλεπαρουσιαστής, Μάικλ Μόσλεϊ, ο οποίος εντοπίστηκε νεκρός στη Σύμη.

«Χρειάζονται χρόνο για να προσαρμοστούν»

Οι θερμοκρασίες στην Ελλάδα προβλέπεται να κυμανθούν γύρω στους 30-35 βαθμούς Κελσίου τις επόμενες δύο εβδομάδες, μερικούς βαθμούς πάνω από τον μέσο όρο του καλοκαιριού, σύμφωνα με τους μετεωρολόγους του CNN, εκτός από μία με δύο ημέρες που προβλέπεται βροχή, η οποία θα κρατήσει τη θερμοκρασία σε χαμηλά επίπεδα.

Οι ελληνικές Αρχές έχουν επανειλημμένα προειδοποιήσει τους τουρίστες να μην υποτιμούν την έντονη ζέστη, ιδίως κατά τη διάρκεια της ημέρας. Ο Στέφανος Σιδηρόπουλος, ο οποίος διευθύνει το μεγαλύτερο ταξιδιωτικό πρακτορείο της Ελλάδας που ειδικεύεται στις υπαίθριες δραστηριότητες, είπε ότι οι τουρίστες δεν θα πρέπει να ξεκινήσουν κατευθείαν σε δραστηριότητες.

«Οι άνθρωποι που έρχονται από τη βόρεια Ευρώπη ή από τον Καναδά, μέρη με πιο χαμηλές θερμοκρασίες, είναι πιο δύσκολο γι’ αυτούς.

Χρειάζονται χρόνο για να προσαρμοστούν σε αυτές τις συνθήκες», δήλωσε στο CNN. Η επιρροή της κλιματικής αλλαγής στο πού κάνουν διακοπές οι τουρίστες θα έχει σοβαρές επιπτώσεις για ορισμένες χώρες που εξαρτώνται από τα έσοδα από τους ταξιδιώτες.

Στην Ελλάδα, ο τουρισμός συνεισφέρει σχεδόν 38 δισεκατομμύρια ευρώ, περίπου το 20% της συνολικής οικονομίας της χώρας, σύμφωνα με το Παγκόσμιο Συμβούλιο Ταξιδιών και Τουρισμού. Στην Ιταλία, όπου πρόσφατα εκδόθηκαν προειδοποιήσεις για καύσωνα επιπέδου τρία -η υψηλότερη προειδοποίηση- για τις πόλεις Ρώμη, Περούτζια και Παλέρμο.

Η αλλαγή των ταξιδιωτικών πλάνων

«Οι ταξιδιώτες είναι όλο και περισσότερο ενήμεροι για τα ακραία καιρικά φαινόμενα και τον πιθανό αντίκτυπό τους στις διακοπές τους», δήλωσε στο CNN ο Εντουάρντο Σανταντέρ, διευθύνων σύμβουλος της ETC, προσθέτοντας ότι στο μέλλον αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει περισσότερους ταξιδιώτες να επισκέπτονται τη νότια Ευρώπη την άνοιξη και αργά το φθινόπωρο αντί για τους πιο ζεστούς καλοκαιρινούς μήνες.

Προς το παρόν, ο Σανταντέρ δήλωσε ότι οι ανησυχίες των τουριστών για την κλιματική αλλαγή τείνουν να είναι σχετικά βραχύβιες. «Οι ταξιδιώτες ανησυχούν μετά το καλοκαίρι, αλλά τείνουν να ξεχνούν αυτά τα γεγονότα όταν κλείνουν τις επόμενες διακοπές τους την άνοιξη», είπε.