Μεγάλη τουριστική επένδυση που θα θυμίζει κρητικό χωριό στην περιοχή Βαθύ στα Αστερούσια του Δήμου Φαιστού κάνει ο γνωστός ξενοδόχος Τάκης Καλουτσάκης
Μεγάλη τουριστική επένδυση που θα θυμίζει κρητικό χωριό στην περιοχή Βαθύ στα Αστερούσια του Δήμου Φαιστού

Μία μεγάλη τουριστική επένδυση που θα θυμίζει κρητικό χωριό και βασίζεται στη λογική της επιστροφής του σύγχρονου ανθρώπου στη φύση και τον παραδοσιακό τρόπο ζωής βρίσκεται προ των πυλών και θα αλλάξει τον νότο της Κρήτης.

Ο προϋπολογισμός είναι της τάξης των 150 εκατομμυρίων ευρώ και αφορά στην ανέγερση σπιτιών, καταστημάτων αλλά και μαρίνας στην περιοχή Βαθύ στα Αστερούσια του Δήμου Φαιστού.

ο πρόεδρος του ομίλου Hersonissos Group Hotels Τάκης Καλουτσάκης
Ο κ. Τάκης Καλουτσάκης

Η επένδυση θα γίνει σε έκταση 2.000 στρεμμάτων ιδιοκτησίας της Ιεράς Μονής Οδηγητρίας, ενώ εμπνευστής του νέου αυτού επιχειρηματικού εγχειρήματος είναι ο γνωστός ξενοδόχος Τάκης Καλουτσάκης, ο οποίος μίσθωσε μετά από διαγωνισμό την έκταση για 70 χρόνια.

Σύμφωνα με πληροφορίες της “Π”, η επένδυση θα αρχίσει, αν όλα πάνε καλά, να υλοποιείται στα τέλη του 2021 και θα είναι έτοιμη 3 χρόνια αργότερα, στα τέλη του 2024.

Η περιοχή που θα γίνει η επένδυση, σύμφωνα με το antilalospress.gr, θα φέρει ονομασία σχετική με την ιερότητα του τόπου, αφού στόχος είναι η διατήρηση και η ανάδειξη σε όλο τον κόσμο της ιερότητας αυτής, που έχει να κάνει με τα ερημητήρια, τη Μονή Οδηγητρίας, τον Γουμενόσπηλιο και τον Απόστολο Παύλο.

 

Επιστροφή στη φύση

Το επιχειρηματικό πλάνο βασίζεται στην επιστροφή του σύγχρονου ανθρώπου στη φύση, τις αρχές και τις παραδόσεις οι οποίες πηγάζουν στον τόπο μας.

Ο σχεδιασμός θα γίνει με σεβασμό στη φύση, τα υλικά κατασκευής θα έχουν σύσταση και εμφάνιση όμοια με αυτή που έχει το φυσικό περιβάλλον της περιοχής, ενώ οι δενδροφυτεύσεις που θα γίνουν θα είναι με φυτά που φύονται στην περιοχή.

Οι ενεργειακές ανάγκες του τουριστικού αυτού συγκροτήματος θα καλύπτονται από εναλλακτικές μορφές ενέργειας, οι οποίες και θα παρέχουν ενεργειακή αυτονομία στο συγκρότημα.

Το πεντάστερο Abaton, του Hersonissos Group Hotels της οικογένειας Καλουτσάκη
Το πεντάστερο Abaton, το έβδομο ξενοδοχείο του Hersonissos Group Hotels της οικογένειας Καλουτσάκη

Το τουριστικό συγκρότημα χωροταξικά θα θυμίζει χωριό της Κρήτης, αφού θα κατασκευαστούν μεμονωμένες κατοικίες. Μεγάλο βάρος θα δοθεί στο παραθαλάσσιο μέτωπο όπου και θα δημιουργηθεί μαρίνα προκειμένου να ελλιμενίζονται σκάφη.

Καινοτομία, βάσει του επενδυτικού πλάνου, είναι η δημιουργία εμπορικών δομών εντός της μονάδας, όπως αυτές υπήρχαν παλιά στα χωριά της Κρήτης. Θα λειτουργούν για παράδειγμα παντοπωλείο, μανάβικο, κρεοπωλείο, παραδοσιακά καφενεία και παραδοσιακές ταβέρνες, οι οποίες θα προσφέρουν τοπικά προϊόντα με εξειδίκευση στην κρητική κουζίνα.

Επίσης θα δημιουργηθεί ιατρικό κέντρο, το οποίο θα μπορούν να χρησιμοποιούν και οι κάτοικοι της περιοχής.

Η συγκοινωνιακή διασύνδεση της περιοχής, εκτός από τη θαλάσσια οδό, θα γίνει και οδικώς από τον ήδη υπάρχοντα δρόμο της Ιεράς Μονής Οδηγητρίας έως το Βαθύ.

 

Αποτέλεσε ερημητήριο για τους ασκητές της Μονής

Σύμφωνα με το cretanbeaches.gr, το Βαθύ είναι μια εκπληκτική παραλία που βρίσκεται 79 χλμ νοτιοδυτικά του Ηρακλείου και 17 χλμ νοτιοδυτικά του χωριού Σίβας της Μεσσαράς. Πολύ κοντά στο νοτιότερο άκρο της Κρήτης, το Ακρωτήριο Λίθινο, και πολύ μακριά από τα αστικά κέντρα, το Βαθύ αποτελεί έναν ιδανικό προορισμό για όποιον αναζητάει την απόλυτη ηρεμία.

Η παραλία σχηματίζεται στο τέλος ενός μικρού φαραγγιού που διαρρέει το ρέμα Βαθύ και ανάμεσα σε μακριούς βράχους, οι οποίοι κρύβουν την οπτική επαφή με την ανοιχτή θάλασσα, θυμίζοντας κλειστή λιμνοθάλασσα. Οι ντόπιοι λένε ότι η φυσική αυτή κρυψώνα αποτέλεσε άλλοτε ορμητήριο πειρατών.

Το Βαθύ και η περιοχή στα ανατολικά του αποτέλεσε ερημητήριο για τους ασκητές της Μονής Οδηγητρίας.

Στα τοιχώματα κατά μήκος του φαραγγιού που φτάνει στην παραλία υπάρχουν φυσικές εσοχές και τρύπες μέσα στον διαβρωμένο λευκό πωρόλιθο που έχει φαγωθεί από τον αέρα και την αλμύρα.

Σήμερα, στην περιοχή υπάρχουν πρόχειρα καταλύματα ντόπιων από το χωριό Γέργερη που βρίσκεται στη ρίζα του Ψηλορείτη, καθώς εδώ έφερναν οι πρόγονοί τους τα κοπάδια για να διαχειμάσουν και να αποφύγουν το δριμύ κρύο του χειμώνα.