Οι διαμαρτυρίες για την άσχημη εικόνα που παρουσιάζει το αεροδρόμιο Νίκος Καζαντζάκης είναι γνωστές και καθημερινές.
Απερίγραπτος συνωστισμός, έλλειψη καθαριότητας σε πολλούς χώρους, βρώμικες τουαλέτες ,σκουπίδια .
Η διοίκηση της Ένωσης Ξενοδόχων Ηρακλείου συναντήθηκε με τους βουλευτές και τους εκπροσώπους τους και τους μετέφερε τα προβλήματα του κλάδου.
Μεταξύ αυτών ,είναι η ανεπάρκεια υποδομών στο Αεροδρόμιο Ηρακλείου.
Υπήρξε εκτενής συζήτηση για την υποβάθμιση του αεροδρομίου “Νίκος Καζαντζάκης”, με τους ξενοδόχους να παραθέτουν συγκεκριμένες περιπτώσεις όπου η έλλειψη βασικών υποδομών επηρέασε αρνητικά την εμπειρία των επισκεπτών.
Δόθηκε μάλιστα στους βουλευτές επώνυμη και ενυπόγραφη επιστολή όπου επισκέπτης αναγκάστηκε να πάει με αυτοκίνητο στην Αλικαρνασσό σε εστιατόριο, για χρήση τουαλέτας !
Τι αναφέρει στην επιστολή
Ο Γεώργιος Γκάγκανος σε επιστολή του προς την Ένωση Ξενοδόχων με ημερομηνία 6 Σεπτεμβρίου αναφέρει:
«Θα ήθελα να σας ενημερώσω ότι στο αεροδρόμιο Ηρακλείου η κατάσταση με τις τουαλέτες είναι ντροπιαστική .
Μόνο δύο καμπίνες μια ανδρών και μια γυναικών και μια αναπήρων.
Ο γιός μου χθες ταξίδεψε και πάρα λίγο να τα κάνει επάνω του.
Παρέλαβε το ενοικιαζόμενο αυτοκίνητο και πήγε σε ένα εστιατόριο της περιοχής. Λυπηρά πράγματα και έχουμε απαιτήσεις για υψηλού επιπέδου τουρισμό. Κοινοποιήστε προς όλες τις αρμόδιες υπηρεσίες παρακαλώ. Νομίζω σας αφορά άμεσα.»
Η κατάσταση αυτή, όπως επισημάνθηκε, πλήττει την εικόνα του νησιού και πρέπει να αντιμετωπιστεί άμεσα.
Ν.Χαλκιαδάκης : Είναι δυνατόν να συνεχίσουμε με αυτό το χάλι;
“Επιτέλους κάτι πρέπει να γίνει με τις τουαλέτες .Δεν είναι δυνατόν περιμένοντας την λειτουργία του νέου αεροδρομίου στο Καστέλι το 2027 ,να μην μπορούν να πάνε μια τουαλέτα οι άνθρωποι που ταξιδεύουν! Τα έχουμε πει χίλιες φορές,κάτι πρέπει να γίνει εδώ και τώρα,ντρεπόμαστε χρόνια γιαυτή την κατάσταση και οι διαμαρτυρίες του κόσμου είναι καθημερινές” είπε στο patris.gr ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδοχείων Ηρακλείου Νίκος Χαλκιαδάκης.
Η συνάντηση με τους Βουλευτές
H συνάντηση μεταξύ του Διοικητικού Συμβουλίου της Ένωσης Ξενοδοχείων Ηρακλείου και των βουλευτών του Νομού Ηρακλείου Αυγενάκη Λευτέρη , . Κεφαλογιάννη Κωνσταντίνου, καθώς και των εκπροσώπων των βουλευτών κ. Μαμουλάκη Χάρη και Βατσινά Έλένης , είχε κύριο θέμα τα προβλήματα και τις προοπτικές του τουριστικού κλάδου στην Κρήτη.
“Ο όρος του υπερτουρισμού πρέπει να εκλείψει από τις συζητήσεις μας η Κρήτη έχει μεγάλα περιθώρια ανάπτυξης”
Στην ενημερωτική ανακοίνωση της ένωσης μεταξύ άλλων τονίζεται:
«Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε με αφορμή τα νέα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση για τον τουρισμό στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης , τα οποία δεν ενισχύουν τον τουρισμό αλλά λειτουργούν αποκλειστικά ως εισπρακτικό εργαλείο της κυβέρνησης.
Τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο τουριστικός κλάδος στην Κρήτη είναι ποικίλα και σύνθετα, αλλά απαιτούν άμεση παρέμβαση και ουσιαστική στήριξη από την πολιτεία. Οι ξενοδοχειακές επιχειρήσεις, που αποτελούν τη ραχοκοκαλιά της τοπικής οικονομίας, καλούνται να ανταποκριθούν σε συνεχώς αυξανόμενες απαιτήσεις, ενώ παράλληλα βρίσκονται αντιμέτωπες με ολοένα και περισσότερα προβλήματα. Η ανάγκη για διάλογο, συνεργασία και λήψη στοχευμένων μέτρων είναι πιο επιτακτική από ποτέ, προκειμένου η Κρήτη να συνεχίσει να πρωταγωνιστεί ως κορυφαίος τουριστικός προορισμός.
Ειδικότερα οι επιχειρηματίες του τουρισμού εξέφρασαν τις έντονες ανησυχίες τους σχετικά με τις επιπτώσεις των πρόσφατων εξαγγελιών, όπως οι αυξήσεις στα τέλη ανθεκτικότητας και παρεπιδημούντων, τα οποία θεωρούν μη ανταποδοτικά και υπερβολικά επιβαρυντικά για τον κλάδο. Παράλληλα, υπογράμμισαν την έλλειψη διαφάνειας όσον αφορά τη διαχείριση των εσόδων από αυτά τα τέλη, σημειώνοντας ότι, παρά τις επανειλημμένες αιτήσεις, δεν έχουν λάβει επαρκείς απαντήσεις σχετικά με τον τρόπο διάθεσης των ποσών αυτών.
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, οι ξενοδόχοι ζήτησαν από τους βουλευτές να μεταφέρουν τα καίρια ζητήματα του κλάδου στην κεντρική διοίκηση, να στηρίξουν τις προτάσεις των ξενοδόχων με στόχο την αποτελεσματική επίλυση των προβλημάτων που πλήττουν τον τουρισμό στην Κρήτη.”
“Κοινή διαπίστωση όλων των παρευρισκόμενων ήταν, όπως σημειώνεται, ότι παρά τα όποια προβλήματα του κλάδου, η Κρήτη διαθέτει ακόμη μεγάλα περιθώρια τουριστικής ανάπτυξης, ότι η φέρουσα ικανότητα τουρισμού της Κρήτης μπορεί να διπλασιαστεί αρκεί να γίνουν οι απαραίτητες παρεμβάσεις στις δημόσιες υποδομές και να υπάρξει μία ουσιαστική συνεργασία με την πολιτεία.
Ο όρος του υπερτουρισμού που μπήκε τελευταία στην καθημερινότητα μας , πρέπει να εκλείψει από τις συζητήσεις όλων μας , γιατί η Κρήτη έχει ακόμα μεγάλα περιθώρια ανάπτυξης και περιμένουμε την βελτίωση των δημόσιων υποδομών με τη συνδρομή της πολιτείας.»