Οι ξενοδόχοι του νησιού ενώνουν τις δυνάμεις τους και ετοιμάζονται να δημιουργήσουν μια μεγάλη, ενιαία ένωση ξενοδόχων Κρήτης. Καταρχήν συμφωνία όλων των προέδρων υπάρχει, ενώ τα διαδικαστικά ζητήματα του εγχειρήματος που είχε συζητηθεί και στο παρελθόν αλλά δεν προχώρησε θα οριστικοποιηθούν το αμέσως επόμενο διάστημα.
Ενα από τα σημεία – κλειδιά της νέας κίνησης είναι να υπάρξει συνεννόηση στο θέμα που σχετίζεται με την υπογραφή τοπικής σύμβασης με τους εργαζόμενους.
Υπενθυμίζεται ότι ο νομός Ηρακλείου δεν έχει ένωση ξενοδόχων, καθώς διαλύθηκε, με συνέπεια οι ξενοδοχοϋπάλληλοι να υπογράφουν ατομικές συμβάσεις.
Να αποκτήσει η Κρήτη τη δυναμική που της αξίζει
Ενθερμος υποστηρικτής της δημιουργίας ένωσης ξενοδόχων Κρήτης είναι ο Αλέξανδρος Αγγελόπουλος, εκπρόσωπος της Κρήτης στα πεντάστερα ξενοδοχεία στο νέο Δ.Σ. του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδας, ο οποίος είπε στην “Π”: “Η πατρίδα του τουρισμού είναι η Κρήτη. Πρέπει να ισχυροποιηθεί ακόμη περισσότερο με όλους τους ξενοδόχους ενωμένους και να αποκτήσει μια μεγάλη ένωση με τη δύναμη και την αίγλη που της αναλογεί και της αξίζει”.
Ο κ. Αγγελόπουλος σημείωσε ότι έχουν γίνει συζητήσεις για το θέμα, οι πρόεδροι των κατά τόπους ενώσεων το βλέπουν θετικά και αναγνωρίζουν ότι πρόκειται για μια αναγκαία κίνηση που πρέπει να γίνει. Μάλιστα, ο στόχος είναι να ληφθούν οριστικές αποφάσεις στο τέλος του 2017.
Πρόταση για εκ περιτροπής προεδρείο
“Ανάλογες συζητήσεις για ενιαία ένωση ξενοδόχων είχαν γίνει πριν 3-4 χρόνια. Εκτιμά ότι αυτή τη φορά θα προχωρήσουν και θα έχουν αποτέλεσμα” είπε στην “Π” ο πρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων Ρεθύμνου Μανόλης Τσακαλάκης.
Ο ίδιος σημείωσε ότι κάτω από την ομπρέλα της θα υπάρχουν 2.500 ξενοδοχεία και είπε ότι υπάρχει πρόταση για εκ περιτροπής προεδρείο μεταξύ των σημερινών προέδρων της Κρήτης. “Βλέπουμε την πρόταση καταρχήν θετικά” μας είπε ο Μανόλης Γιαννούλης, πρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων Χανίων και α’ αντιπρόεδρος της ΠΟΞ, ο οποίος ωστόσο σχολίασε: “Η Ενωση Χανίων είναι η μεγαλύτερη της Ελλάδας και αριθμεί 380 μέλη.
Θέλει δουλειά να πεισθούν τα μέλη των κατά τόπους ενώσεων να συμμετέχουν, γιατί δεν έχει νόημα να δημιουργηθεί μια ένωση με περιορισμένο αριθμό μελών”. Ο Νίκος Χαλκιαδάκης, πρώην πρόεδρος της Ενωσης Ξενοδοχείων Ηρακλείου (η οποία έχει διαλυθεί) ανέφερε: “Η Κρήτη είναι η πλέον δυναμική τουριστική περιφέρεια της χώρας.
Οχι μόνο συμφωνώ, αλλά το θεωρώ και απαραίτητο και πιστεύω ότι είναι κάτι που έπρεπε να είχε γίνει εδώ και καιρό”. Θετικοί είναι και οι πρόεδροι των Ενώσεων Ξενοδόχων Λασιθίου, Ιεράπετρας και Σητείας, ωστόσο ο ένας από αυτούς διατυπώνει τις επιφυλάξεις του.
Ο κ. Μανόλης Βαρκαράκης της Ενωσης Λασιθίου σημείωσε: “Είμαι υπέρ αλλά πολλοί το βλέπουν αρνητικά και το “αγκάθι” είναι η υπογραφή των τοπικών συμβάσεων εργασίας, γιατί τα ξενοδοχεία δεν ανήκουν όλα στην ίδια κατηγορία και δεν έχουν τις ίδιες ανάγκες. Ολα αυτά τα θέματα πρέπει να συζητηθούν”.
“Ασφαλώς και είμαι υπερ” μας είπε ο πρόεδρος της Ενωσης Ιεράπετρας Γιώργος Βαρδάκης, υπογραμμίζοντας: “Μια μεγάλη ένωση ξενοδόχων Κρήτης θα έχει άλλη βαρύτητα. Αυτό που φοβάμαι είναι ότι πολλοί δεν θα θέλουν να συμμετέχουν για να αποφύγουν την υπογραφή τοπικής σύμβασης εργασίας”.
Υπέρ της δημιουργίας μιας ένωσης ξενοδόχων Κρήτης τάσσεται και ο Γιάννης Κακουράκης, πρόεδρος των ξενοδόχων Σητείας. Ο κ. Κακουράκης ανέφερε ότι η προσπάθεια που έγινε στο παρελθόν δεν είχε επιτυχία, αλλά αξίζει τώρα να πετύχει για να αποκτήσουν οι ξενοδόχοι της Κρήτης ενιαία φωνή και μεγαλύτερη δύναμη.