Το ενδιαφέρον των ξένων επισκεπτών για να γνωρίσουν τον τοπικό πολιτισμό, την ιστορία και τη γαστρονομία αυξάνεται χρόνο με τον χρόνο. Αυτό τονίστηκε μεταξύ άλλων στο πλαίσιο της ημερίδας με θέμα τον «ελαιοτουρισμό» που διοργάνωσαν ο Δήμος Πλατανιά και ο ΣΕΔΗΚ σε συνεργασία με τον Σύνδεσμο Τουριστικών Γραφείων Δ. Κρήτης, τον Πολιτιστικό Σύλλογο Βατολάκκου, το Τσιράκειο Ίδρυμα, το Βοτανικό Πάρκο και άλλους τοπικούς συλλογικούς και ιδιωτικούς φορείς.
Στο πλαίσιο της ημερίδας πραγματοποιήθηκε αρχικά επίσκεψη στην Υψωμένη Ελιά Βατολάκκου όπου υποδέχθηκε το κοινό ο δήμαρχος Πλατανιά Γ. Μαλανδράκης και μίλησε για το ιστορικό της ελιάς ο Γιάννης Γαλβανικής. Στη συνέχεια οι συμμετέχοντες επισκεφτήκαν το Μουσείο Ελιάς και Ελαιολάδου Δερμιτζάκη στον Βατόλακκο όπου ξεναγήθηκαν από την Ελ. Δερμιτζάκη, ενώ ακολούθησε επίσκεψη στο Οινοποιείο Μανουσάκη. Ακλούθησαν ομιλίες στην αίθουσα «Ιουλιανός Τσιράκης» στον Σκηνέ και η εκδήλωση έληξε με επίσκεψη στο «Βοτανικό Πάρκο» όπου μετά από καλωσόρισμα του Ιδιοκτήτη κ. Μαρινάκη, ακλούθησε συζήτηση και γευσιγνωσία ελαιοεδεσμάτων. Με αφορμή την ανάδειξη και παρουσίαση στο κοινό της Υψωμένης Ελιάς του Βατολάκκου ο δήμαρχος Πλατανιά Γιάννης Μαλανδράκης τόνισε τις προοπτικές που ανοίγονται στην περιοχή από ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα επισκέψεων που θα περιλαμβάνει το μνημειακό ελαιόδεντρο, το Μουσείο Ελιάς, το μονοπάτι του Βαλσαμιώτη, το Οινοποιείο Μανουσάκη κ.ά.
Όπως τόνισε σχετικά, οι επιλογές αυτές αποτελούν ένα σύμπλεγμα που προάγει τον τοπικό πολιτισμό και τις εναλλακτικές μορφές τουρισμού και το οποίο μπορεί να αποτελέσει πόλο έλξης για πολλούς επισκέπτες.
Ο επιστημονικός σύμβουλος του ΣΕΔΗΚ Νίκος Μιχελάκης αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στη δυναμική που δημιουργείται μέσα από την ανάδειξη των Μνημειακών ελαιόδεντρων την οποία προωθεί ο ΣΕΔΗΚ από το 2002.
Μιλώντας στο Τσιράκειο, για εναλλακτικές μορφές τουρισμού στην Κρήτη ο ερευνητής στο Τμήμα Οικονομίας και Διοίκησης στο ΜΑΙΧ Γιώργος Αγγελάκης, αναφέρθηκε στα ενθαρρυντικά ευρήματα των ετήσιων ερευνών που διεξάγει το ΜΑΙΧ σε συνεργασία με το Πολυτεχνείο και το Πανεπιστήμιο Κρήτης και την Ένωση Ξενοδόχων.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχε η εισήγηση της αρχαιολόγου – αρχαιοβοτανολόγου Δρ. Ανάγιας Σαρπάκη η οποία μίλησε με θέμα τη διατροφή στην προϊστορική και μινωική Κρήτη.