Η ζωή στο διάσημο χωριό  Γκστάαντ που έχει το μέγεθος των Ανωγείων

Γκστάαντ

Εδώ και 14 χρόνια, για περίπου τρεις μήνες τον χρόνο, η μετρ Φωτούλα Ηλιάκη μετακομίζει από την Κρήτη στο Gstaad της Ελβετίας και προσφέρει τις υπηρεσίες της σε πανάκριβα ξενοδοχεία και κλειστά κλαμπ, σε πλούσιους και διάσημους.

Πως είναι όμως η καθημερινότητα για τους “κοινούς θνητούς” στο διάσημο αυτό τουριστικό θέρετρο; Ποιο είναι το κόστος της ζωής, ποιες είναι οι ασχολίες των κατοίκων, πώς περνούν τον ελεύθερο χρόνο τους και πώς διασκεδάζουν;

Το Gstaad

Η ζωή στο χωριό…

Το Gstaad βρίσκεται σε υψόμετρο 1.050μ. Ταξιδεύεις στη Γενεύη και σε περίπου 2 ώρες φθάνεις μέχρι εκεί.

Η Φωτούλα Ηλιάκη μιλώντας μας για τη ζωή σ’ αυτόν τον προορισμό της πολυτέλειας που, όπως σχολιάζει, είναι ένα ορεινό χωριό στο μέγεθος των  Ανωγείων, αναφέρει: “Είναι ένα πανέμορφο χωριό που έχει κρατήσει τον παραδοσιακό του χαρακτήρα.

Εκεί έχουν συγκεντρωθεί όλα τα ηχηρά ονόματα του παγκόσμιου εμπορίου
Εκεί έχουν συγκεντρωθεί όλα τα ηχηρά ονόματα του παγκόσμιου εμπορίου

Όλα τα σπίτια έχουν στα παράθυρα λευκά κουρτινάκια και φωτάκια στις σκεπές που ανάβουν χειμώνα-καλοκαίρι. Σε 20 λεπτά το έχεις γυρίσει με τα πόδια.

Έχει έναν πλακόστρωτο κεντρικό δρόμο όπου έχουν συγκεντρωθεί όλα τα ηχηρά ονόματα του παγκοσμίου εμπορίου. Μεταξύ άλλων υπάρχουν καταστήματα Louis Vuitton, Rolex, Hermes, Moncler και πολλά άλλα με τιμές απλησίαστες για τον περισσότερο κόσμο. Πολλοί κάτοικοι ασχολούνται με τον τουρισμό ως ιδιοκτήτες-διευθυντές chalet ή καταστημάτων, ενώ υπάρχει παράδοση και στην κτηνοτροφία.

Γκστάαντ - τοπικά προϊόντα

Υποστηρίζουν  τα τοπικά προϊόντα

Η Φωτούλα Ηλιάκη έχει εντυπωσιαστεί από το γεγονός ότι όλοι στην περιοχή υποστηρίζουν τα τοπικά τους προϊόντα. “Στα σούπερ-μάρκετ και σε ειδικά πρατήρια πωλούνται όλα τα τοπικά προϊόντα. Γάλα, βούτυρο, τυρί, κρέας, κρασί. Αυτά προωθούν κατά βάση και έπονται τα υπόλοιπα. Αυτό είναι πολύ σωστό και καλό για την περιοχή και δυστυχώς είναι κάτι που δεν κάνουμε εμείς” ανέφερε.

Πολυτελή εστιατόρια με αστέρια Michelin
Πολυτελή εστιατόρια με αστέρια Michelin

Μισθοί και κόστος ζωής

Το κόστος ζωής στο Gstaad είναι πολύ υψηλό όπως και οι μισθοί. Ενδεικτικά, όπως ανέφερε η κα Ηλιάκη, ο μισθός ενός Ελβετού εργαζόμενου σε σούπερ-μάρκετ φθάνει τα 2.900 φράγκα καθαρά. Το 25% του μισθού καταλήγει ως φορολογία στο κράτος. Το ενοίκιο για μια γκαρσονιέρα ενός δωματίου είναι από 900-1.200 φράγκα και ενός σπιτιού με δύο υπνοδωμάτια περίπου 2.500 φράγκα.

Οι τιμές στα σούπερ-μάρκετ είναι περίπου όπως στην Ελλάδα, συν 1-2 ευρώ για κάθε προϊόν, όμως ακριβό είναι το κρέας και το ψάρι. Το φαγητό επίσης έχει υψηλό κόστος. Για μια πίτσα, 1 μπουκάλι νερό και 2 ποτήρια κρασί, θα πληρώσεις περίπου 50 ευρώ. Το δείπνο σ’ ένα εστιατόριο στοιχίζει κατά μέσο όρο 120-150 φράγκα το άτομο. Το ποτό έχει κόστος 15-20 φράγκα και μια μπύρα περίπου 8 φράγκα.

Η Φωτεινή Ηλιάκη με τη φίλη της Στέλλα Βοζικάκη
Η Φωτεινή Ηλιάκη με τη φίλη της Στέλλα Βοζικάκη

“Πρόκειται για ενδεικτικές τιμές που διαφέρουν από εστιατόριο σε εστιατόριο και προφανώς ο λογαριασμός φθάνει στα ύψη όταν δειπνήσεις σ’ ένα απο τα εστιατόρια με αστέρι Michelin. Ένα παραδοσιακό δείπνο στο χωριό περιλαμβάνει φοντύ τυριών, λουκάνικο από μοσχάρι, rosti πατάτας δηλαδή τηγανίτα πατάτας.

Τι μπορείς να κάνει κανείς στο ορεινό αυτό ελβετικό χωριό; Πολλά σπορ: σκι, ορειβασία χειμώνα-καλοκαίρι, ποδήλατο. Οι κάτοικοι του Gstaad τις καθημερινές μαζεύονται νωρίς στα σπίτια τους ,αλλά συνηθίζουν να βγαίνουν για φαγητό και ποτό τα Σαββατόβραδα.

“Τις καθημερινές, 7 η ώρα, σχεδόν όλα τα καταστήματα είναι κλειστά με εξαίρεση δύο καφέ. Έτσι, όποιος θέλει να φάει και να πιει, δεν έχει παρά να επισκεφθεί ένα από τα πολυάριθμα πολυτελή ξενοδοχεία του χωριού” μας είπε η Φ. Ηλιάκη.

“Όλα λειτουργούν “ρολόι”

Η ΚΡΗΤΙΚΙΑ ΜΕΤΡ ΦΩΤΕΙΝΗ ΗΛΙΑΚΗ ΜΑΣ ΞΕΝΑΓΕΙ ΣΤΟ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟ ΘΕΡΕΤΡΟ ΤΗΣ ΕΛΒΕΤΙΑΣ
Ακόμη και όταν τα πάντα είναι χιονισμένα, η ρουτίνα της καθημερινότητας δεν αλλάζει. “Οι δρόμοι είναι πεντακάθαροι, τα αυτοκίνητα κινούνται χωρίς κανένα πρόβλημα και ακόμη και αν χιονίζει μερόνυχτα, 24 ώρες το 24ωρο, τίποτα δεν θα διαταράξει την τάξη στην περιοχή.

Τα τρένα αναχωρούν στην ώρα τους με ακρίβεια λεπτού, αν η αναχώρηση είναι προγραμματισμένη για τις 5.27, το τρένο φεύγει ακριβώς 5.27, ούτε λεπτό παραπάνω ή παρακάτω και σε γενικές γραμμές τα πάντα στο χωριό λειτουργούν “ρολόι”.

Τις περισσότερες φορές το απολαμβάνεις, άλλες φορές αυτό σε κουράζει και αναζητάς την ομορφιά αλλά και λίγη ή πολλή ακαταστασία. Τότε δεν έχεις παρά να πάρεις μαζεμένα τα ρεπό σου, να μπεις στο αεροπλάνο και να ταξιδέψεις μέχρι την Κρήτη. «Είναι υπέροχο το Gstaad αλλά δεν θα μπορούσα με τίποτα να ζω μόνιμα εκεί.

Θα μου έλειπε η θάλασσα” λέει η Φ. Ηλιάκη που ήρθε αυτές τις ημέρες για ολιγοήμερες χειμερινές διακοπές στο νησί για να δει τους δικούς της και σκοπεύει να επισκεφθεί και τα  χιονισμένα Ανώγεια όπου δεν την περιμένουν τηγανίτες πατάτας, και φοντύ τυριών όπως στο  ελβετικό χωριό,αλλά μυζηθροπιτάκια, ρακή και κρέας οφτό.