Γιατί δεν… ξεμυτίζουν οι τουρίστες

Χιλιάδες τουρίστες έχουμε αυτή την εποχή στην Κρήτη, αλλά είναι «ακριβοθώρητοι» στην τοπική αγορά.

«Πολύς ο κόσμος, μικρό το όφελος στην τοπική οικονομία» είπε στην «Π» η πρόεδρος του Σωματείου Επαγγελματιών Ξεναγών Κρήτης – Σαντορίνης Ελένη Σαμαριτάκη επισημαίνοντας ότι οι ξένοι επισκέπτες είναι… κλειδαμπαρωμένοι στα ξενοδοχεία τους γιατί θέλουν να κάνουν όσο γίνεται λιγότερα έξοδα.

Η πρόεδρος των ξεναγών Ελένη Σαμαριτάκη

«Μόνο όταν έχουμε κρουαζιερόπλοια γεμίζει η αγορά, αλλά και πάλι, μόλις πάει 2 η ώρα το μεσημέρι επιστρέφουν στο πλοίο για να μην χάσουν το μεσημεριανό φαγητό.

Αυτό σημαίνει ότι δεν γεμίζουν οι ταβέρνες και τα εστιατόρια και ακόμη κι εκείνοι που αποφασίζουν να φάνε έξω, θα παραγγείλουν όσο το δυνατόν λιγότερα πιάτα», σχολίασε.

«Φέτος έχει παραγίνει το κακό, ακούμε τουρίστες και τουρίστες δεν βλέπουμε», σχολιάζουν καθημερινά οι εστιάτορες και οι ιδιοκτήτες εμπορικών καταστημάτων, ενώ όπως λέει η πρόεδρος των ξεναγών, η οικονομική κρίση έχει τις επιπτώσεις της και στις εκδρομές.

Περικοπές και στις εκδρομές

Σύμφωνα με τις επισημάνσεις της κ. Σαμαριτάκη, οι ξένοι επισκέπτες έχουν περιορίσει σε πολύ μεγάλο βαθμό και τις οργανωμένες εκδρομές τους σε αρχαιολογικούς χώρους, αλλά και σε άλλους νομούς της Κρήτης για να εξοικονομήσουν χρήματα.

«Κανείς δεν αμφισβητεί ότι τουρισμός υπάρχει, είναι γεμάτα τα ξενοδοχεία και τα Airbnb, το σίγουρο είναι ότι από τον κόσμο αυτό επωφελούνται πράκτορες και ξενοδόχοι, όχι όμως η τοπική οικονομία», υπογράμμισε.

Πρόσθεσε μάλιστα ότι τα σούπερ-μάρκετ έχουν κίνηση, γιατί πάρα πολλοί τουρίστες ψωνίζουν και μαγειρεύουν μέσα στα καταλύματά τους.

Πολυτελή βαν χωρίς άδεια

Ρωτήσαμε την πρόεδρο του Σωματείου Ξεναγών τι είναι όλα αυτά τα πολυτελή βαν που βλέπουμε συνεχώς στους δρόμους του νησιού και η ίδια μας είπε: «Έχουν κάνει την εμφάνισή τους αμέτρητα βαν ,τα οποία γνωρίζουμε ότι προσφέρουν υπηρεσίες εντελώς παράνομα.

Αλωνίζουν την Κρήτη και δεν έχουν επαγγελματίες οδηγούς και ξεναγούς.

Μεταφέρουν τους τουρίστες, τους πηγαίνουν εκδρομές και όλα αυτά αποτελούν μαύρη εργασία που λειτουργεί σε βάρος όλων των επαγγελματιών.

Ζητάμε ελέγχους από τις αρμόδιες υπηρεσίες και μας απαντούν, δεν υπάρχει προσωπικό. Δυστυχώς, αυτή είναι η κατάσταση».

Η κρίση «χτυπάει» την εστίαση

Στην «καρδιά» του καλοκαιριού, σε μία περίοδο κατά την οποία οι επιχειρήσεις της εστίασης εμφάνιζαν στο παρελθόν 100% πληρότητα, φέτος, σε πολλές περιπτώσεις «δεν πιάνουν ούτε το 60%, ακόμη και τις ώρες αιχμής», σημειώνει στο CNN Greece ο κ. Γιάννης Παπαδόπουλος, περιφερειάρχης της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εστιατορικών και Συναφών Επαγγελμάτων Νοτίου Αιγαίου.

Η τάση για περιορισμό του κόστους διατροφής από πλευράς των τουριστών είναι ακόμη εντονότερη σε σύγκριση με πέρσι, σύμφωνα με τον κ. Παπαδόπουλο, την ίδια στιγμή άλλωστε, που μειωμένες είναι και οι διανυκτερεύσεις τους.

Με βάση τη μέχρι τώρα εικόνα στον κλάδο της εστίασης, η πτώση στην κατανάλωση, σε επιχειρήσεις που βρίσκονται σε νησιά όπως η Σαντορίνη και η Μύκονος, φτάνει ακόμη και το 60%, όπως εξηγεί ο ίδιος.

Για τους επισκέπτες, το «γρήγορο» φαγητό στο χέρι και το μαγείρεμα, εφόσον διαμένουν σε δωμάτιο που διαθέτει τις παροχές, αποτελούν πρώτη επιλογή κατά τις διακοπές τους, ενώ οι έξοδοι για φαγητό σε ταβέρνες και εστιατόρια περιορίζονται δραστικά.