Φαγητό, ποτό και χαλάρωση  οι πρώτες επιλογές των Ελλήνων

Το καλό φαγητό και το ποτό, είναι τα πρώτα και κύρια που ενδιαφέρουν τους Έλληνες όταν ταξιδεύουν εντός ή εκτός Ελλάδας για αναψυχή και ξεκούραση.

Η Κρήτη πάντως, που σίγουρα έχει εξαιρετική κουζίνα, λόγω του ακριβού μεταφορικού κόστους βρίσκεται πολύ χαμηλά στις επιλογές των Ελλήνων για διακοπές, καθώς προτιμούν προορισμούς εύκολα προσβάσιμους με αυτοκίνητο.

Τις τάσεις στις ταξιδιωτικές συνήθειες των Ελλήνων αποκαλύπτει μελέτη του ΙΝΣΕΤΕ που δημοσιοποιήθηκε χθες.

Διακοπές σημαίνει φαγητό, ποτό και χαλάρωση

Αν και η αναψυχή είναι ο συχνότερος σκοπός του ταξιδιού τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό, το είδος του ταξιδιού διαφέρει σημαντικά. Έτσι, ενώ στο εξωτερικό κυριαρχεί το ταξίδι πόλης με 50%, στο εσωτερικό το κυρίαρχο είδος ταξιδιού είναι οι διακοπές στην θάλασσα / παραλία με 45%.

Η περιήγηση είναι το δεύτερο συχνότερο είδος ταξιδιού με 32%, τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό. Στο εξωτερικό οι τρεις δημοφιλέστεροι προορισμοί είναι η Ιταλία (17%), η Γερμανία (11%) και η Γαλλία (9%).

Στο εσωτερικό οι τρεις δημοφιλέστεροι προορισμοί είναι η Αττική και η Στερεά Ελλάδα-Εύβοια (21%), η Μακεδονία (19%) και η Πελοπόννησος (14%) – δηλαδή προορισμοί εύκολα προσβάσιμοι με αυτοκίνητο.

Η δημοφιλέστερη δραστηριότητα στα ταξίδια εσωτερικού είναι το Φαγητό και Ποτό (64%) και ακολουθεί η Χαλάρωση (62%). Με αρκετά μεγάλη διαφορά ακολουθούν η Απόλαυση της Φύσης και του Φυσικού Περιβάλλοντος (36%), το Κολύμπι και η Ηλιοθεραπεία (25%).

Με εξαίρεση το Φαγητό και Ποτό (57%) αρκετά διαφορετικές είναι οι δημοφιλέστερες δραστηριότητες για τα ταξίδια εξωτερικού. Έτσι η πιο δημοφιλής δραστηριότητα είναι η Επίσκεψη σε Αξιοθέατα (61%) και μετά το Φαγητό και Ποτό (57%) ακολουθεί η Επίσκεψη σε Μουσεία / Εκθέσεις (45%), οι Αγορές / Ψώνια (37%) και η Απόλαυση της Ατμόσφαιρας της Πόλης (35%).

Η κυριότερη πηγή ενημέρωσης είναι το internet (65% για ταξίδια εξωτερικού και 57% για εσωτερικού), ακολουθούμενη από πληροφορίες από Γνωστούς και Φίλους (36% και 31%).

Πού μένουμε

Το ξενοδοχείο παραμένει το προτιμώμενο είδος καταλύματος (52% για τα ταξίδια εσωτερικού και 64% για τα ταξίδια εξωτερικού), ενώ σημαντικό είναι και το ποσοστό των καταλυμάτων βραχυχρόνιας μίσθωσης (22% και 16%).

Παρόμοια με της βραχυχρόνιας μίσθωσης είναι τα ποσοστά της φιλοξενίας (21% και 15%).

Ποιες χώρες προτιμάμε

Σύμφωνα με τα δεδομένα της έρευνας, οι ταξιδιώτες προτιμούν να επισκέπτονται διάφορες χώρες του εξωτερικού.

Οι πιο δημοφιλείς προορισμοί είναι η Ιταλία, η οποία συγκεντρώνει το υψηλότερο ποσοστό προτίμησης με 17%. Ακολουθεί η Γερμανία με 11% και η Γαλλία με 9%. Ακολουθεί η Βουλγαρία με 8% και η Τουρκία, η Κύπρος και το Ηνωμένο Βασίλειο με 7% αντίστοιχα.

Η Ισπανία προσελκύει το 6% των ταξιδιωτών, ενώ η Ολλανδία και η Αυστρία έχουν ποσοστό 5% αντίστοιχα. Έπεται η Πολωνία με 3%. Οι ΗΠΑ και η Τσεχία έχουν χαμηλότερα ποσοστά με 2% αντίστοιχα.

Τέλος, η Αίγυπτος και η Ρωσία είναι οι λιγότερο δημοφιλείς προορισμοί, με ποσοστά 1% αντίστοιχα. Αυτά τα αποτελέσματα δείχνουν ότι οι Ευρωπαϊκοί προορισμοί είναι ιδιαίτερα δημοφιλείς μεταξύ των ταξιδιωτών.

Η Ιταλία, η Γερμανία και η Γαλλία είναι οι κορυφαίες επιλογές, πιθανώς λόγω της πλούσιας πολιτιστικής κληρονομιάς, της ιστορίας και των αξιοθέατων που προσφέρουν. Η Βουλγαρία και η Τουρκία προσελκύουν επίσης πολλούς επισκέπτες, πιθανώς λόγω της γεωγραφικής εγγύτητας και των οικονομικών προσφορών.

Χαμηλά η Κρήτη στους προορισμούς εσωτερικού

Σύμφωνα με τα δεδομένα της έρευνας, οι προτιμήσεις των ταξιδιωτών για εσωτερικούς προορισμούς στην Ελλάδα ποικίλλουν σημαντικά ανά περιοχή.

Η Αττική και η Στερεά Ελλάδα, συμπεριλαμβανομένης της Εύβοιας, είναι οι πιο δημοφιλείς προορισμοί, συγκεντρώνοντας το 21% των προτιμήσεων, ενώ ακολουθεί η Μακεδονία με 19%.

Η Πελοπόννησος καταλαμβάνει την τρίτη θέση με ποσοστό 14%, ενώ η Ήπειρος και η Θεσσαλία ακολουθούν με 10% αντίστοιχα.

Ακολουθεί η Θράκη, με 6% και τα Επτάνησα, η Κρήτη και οι Κυκλάδες με 5% αντίστοιχα.

Τα νησιά του Βορείου Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα έχουν χαμηλότερα ποσοστά προτίμησης με 2% αντίστοιχα, ενώ οι Σποράδες συγκεντρώνουν μόλις 1%.