καταδυτικό πάρκο

Μέσα στην εβδομάδα αναμένεται να κατατεθεί η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για το καταδυτικό πάρκο του Μονοναύτη στον Δήμο Μαλεβιζίου.
Το συγκεκριμένο καταδυτικό πάρκο αποτελεί την δεύτερη κατά σειρά προσπάθεια ένταξης της Κρήτης στον παγκόσμιο χάρτη του καταδυτικού τουρισμού, καθώς έρχεται να προστεθεί στην προσπάθεια που γίνεται για τη δημιουργία του καταδυτικού πάρκου Αποκώρωνα.

Τη δεδομένη στιγμή, η μελέτη είναι έτοιμη και πηγαίνει προς έγκριση Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης. Μετά από την κατάθεση του φακέλου και την έγκριση από τις αρμόδιες υπηρεσίες, ο φάκελος διαβιβάζεται στο αρμόδιο Υπουργείο, η επένδυση δημοσιεύεται στη «Διαύγεια» ενώ τελικά προωθείται στα συναρμόδια Υπουργεία Ναυτιλίας και Άμυνας για τις τελικές εγκρίσεις. Υπενθυμίζεται ότι οι συγκεκριμένες επενδύσεις είναι πολύ χαμηλού κόστους, συγκρινόμενες με τα οφέλη, ενώ το πάρκο του Αποκώρωνα βρίσκεται ήδη στην τελική φάση για την έναρξη της κατασκευής του.

Εκτός από το καταδυτικό πάρκο Αποκώρωνα και το καταδυτικό πάρκο Μονοναύτη, ήδη σε τροχιά υλοποίησης βρίσκονται δύο ακόμα πάρκα, ένα στον Δήμο Χερσονήσου στη θαλάσσια περιοχή της Σταλίδας κι ένα ακόμα στον Άγιο Νικόλαο, για το οποίο ωστόσο οι συζητήσεις είναι πρώιμες. Τόσο το καταδυτικό πάρκο Μονοναύτη, όσο και το καταδυτικό πάρκο στη Σταλίδα, αποτελούν προσπάθειες του Εμπορικού Επιμελητηρίου, σε συνεργασία με το Ελληνικό Κέντρο Θαλάσσιων Ερευνών και την Περιφέρεια Κρήτης.

καταδυτικό πάρκο

Τι περιλαμβάνει

Το καταδυτικό πάρκο του Μονοναύτη είναι σαφέστατα μικρότερο σε σχέση με το καταδυτικό πάρκο του Αποκώρωνα. Αποτελεί ωστόσο μέρος του ευρύτερου σχεδίου που έχει σκοπό να υλοποιήσει το Επιμελητήριο σε συνεργασία με το ΕΛΚΕΘΕ και την Περιφέρεια. Σε σχέση με την έκτασή του, αυτή υπολογίζεται από τη μελέτη σε 50 περίπου στρέμματα, ενώ θα περιλαμβάνει στην πρώτη φάση κατασκευής δύο «ενδιαιτήματα» βάρους περίπου δύο τόνων το καθένα.

Τα ενδιαιτήματα, έχουν σχεδιαστεί από το Ελληνικό Κέντρο Θαλάσσιων Ερευνών, προσομοιάζουν στη μορφολογία της θαλάσσιας περιοχής στον Μονοναύτη, ενώ πρόκειται να αποτελέσουν με την τοποθέτησή τους, σημεία για την παραμονή κι αναπαραγωγή ψαριών, με απώτερο σκοπό την ενίσχυση της θαλάσσιας βιοποικιλότητας. Σε ένα δεύτερο επίπεδο κι εφόσον οι διαδικασίες για τη δημιουργία του πάρκου προχωρήσουν, εξετάζεται το ενδεχόμενο μικρών τροποποιήσεων στην μελέτη, ώστε να μπορέσουν να ποντιστούν και κάποια μικρά σκάφη.

Δεσμεύσεις

Αναφέρεται ότι, εκτός από την τόνωση του τουρισμού, αλλά και την προσέλκυση επισκεπτών με ξεχωριστά ενδιαφέροντα, όπως αυτά των καταδύσεων, τα καταδυτικά πάρκα συμβάλλουν επίσης στην προστασία των θαλασσών, αλλά και εν γένει του περιβάλλοντος.

Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι ανάμεσα στις δεσμεύσεις που επιβάλλονται για τη δημιουργία των πάρκων εντάσσεται η ετήσια παρακολούθηση και καταγραφή της θαλάσσιας βιοποικιλότητας και του οικοσυστήματος από εξειδικευμένους επιστήμονες, η υλοποίηση μηνιαίων αναλύσεων του θαλάσσιου νερού προκειμένου να ελέγχεται η ποιότητα του, όπως και η συλλογή και νόμιμη διάθεση όλων των απορριμμάτων και κάθε είδους ρυπογόνων ουσιών που θα παράγονται κατά τη διάρκεια λειτουργίας του.