Κλιμάκιο από την Αθήνα πραγματοποιεί ελέγχους σε τουριστικές περιοχές της Κρήτης
Κλιμάκιο από την Αθήνα πραγματοποιεί ελέγχους σε τουριστικές περιοχές της Κρήτης, όπου διαπιστώνονται παραβάσεις της εργατικής νομοθεσίας

Λιποθυμίες εργαζομένων και συνθήκες που θυμίζουν γαλέρες συναντά κανείς στην… κατά τα άλλα βαριά βιομηχανία της χώρας μας. Ο τουρισμός μπορεί να ανθεί, όμως, οι εργαζόμενοι του κλάδου δεν φαίνεται να λαμβάνουν κανένα κομμάτι από την πίτα, αντίθετα εργάζονται εξαντλητικά ωράρια, χωρίς την αντίστοιχη ανταμοιβή, ούτε καν ασφάλεια.

Το τελευταίο διάστημα βρίσκονται στην Κρήτη, μετά από απόφαση του Υπουργείου Εργασίας, ελεγκτές με τη συμμετοχή του ΣΕΠΕ, των υπηρεσιών του ΕΦΚΑ, της Οικονομικής Αστυνομίας και του ΣΔΟΕ προκειμένου να στηρίξουν το έργο των τοπικών υπηρεσιών που έχουν ανάγκη από προσωπικό. Οι έλεγχοι είναι στο «φουλ» και θα συνεχιστούν ως τις 15 Σεπτεμβρίου. «Τα πρώτα χρόνια της κρίσης οι εργατικές διαφορές είχαν υπερδιπλασιαστεί, οι καταγγελίες που έφταναν σε εμάς έχουν αυξητικό πρόσημο», αναφέρει στην «Π» ο  κ. Βαγγέλης Καραγιάννης, από το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας στο Ηράκλειο.

Αυτό το διάστημα στις τουριστικές περιοχές γίνονται αυτόνομοι έλεγχοι των Αθηναίων αλλά και μικτοί με τη συμμετοχή των τοπικών ελεγκτών. Ο κ. Καραγιάννης αναφέρει πως όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού γίνονται έλεγχοι σε ξενοδοχεία και σε χώρους, όπως ταβέρνες και καταστήματα τουριστικών ειδών, και διαπιστώνεται ότι υπάρχουν αδήλωτοι εργαζόμενοι ενώ σε πολλές περιπτώσεις υπάρχει υπέρβαση ωραρίου.

Η υπηρεσία έχει έλλειψη προσωπικού και αδυνατεί να ανταποκριθεί σε όλες τις υποχρεώσεις της, γίνεται προσπάθεια, τουλάχιστον, να ελέγχονται οι εργοδότες για τους οποίους υπάρχει καταγγελία από πλευράς εργαζομένου για καταπάτηση της σύμβασης και, γενικότερα, των δικαιωμάτων του.

Ο κ. Καραγιάννης αναφέρει πως κατά το επίσημο οργανόγραμμα, υπάρχει μονάχα μία κενή θέση στην υπηρεσία που αναμένεται να καλυφθεί τους επόμενους μήνες μέσω της κινητικότητας των υπαλλήλων του Δημοσίου τομέα. «Χρειάζεται να γίνονται επιπλέον έλεγχοι για να μην υπάρχει ασυδοσία, θα πρέπει οι εργοδότες να γνωρίζουν πως όποιος παρανομήσει θα πιαστεί», τονίζει ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου, κ. Στέλιος Βοργιάς.

Ο πρόεδρος του ΕΚΗ, κ. Στέλιος Βοργιάς

Όπως λέει, από την εικόνα που έχουν για τους ελέγχους που γίνονται στις τουριστικές περιοχές από τα κλιμάκια των Αθηνών, επιβεβαιώνονται όσα καταγγέλλουν οι συνδικαλιστές.

Διαπιστώνεται, δηλαδή, ανασφάλιστη εργασία, άνθρωποι εργάζονται περισσότερες ώρες από όσες είναι δηλωμένοι.

Ο κ. Βοργιάς θεωρεί πως όσο παραμένει χωρίς προσωπικό η επιθεώρηση εργασίας στο Ηράκλειο, τόσο θα συνεχίσει η τακτική των εργοδοτών να παραβιάζουν τα εργατικά δικαιώματα.

«Τα ξενοδοχεία είναι γαλέρες. Πλέον, έχουμε πληρότητες από τον Ιούνιο, με αποτέλεσμα οι εργαζόμενοι να βγάζουν μία φουλ σεζόν σε εντατικούς ρυθμούς. Για αυτόν τον λόγο, έχουμε εργατικά ατυχήματα, ακόμα και λιποθυμίες προσωπικού.

Ο κ. Σαλούστρος
Όλα αυτά, δεν φτάνουν ποτέ στην επιθεώρηση εργασίας», περιγράφει ο κ. Δημόκριτος Σαλούστρος, από την Ένωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ηρακλείου.

Αναφέρει πως η επιθεώρηση εργασίας στο Ηράκλειο είναι υποστελεχωμένη, οι έλεγχοι γίνονται μονάχα σε ξενοδοχεία, όχι σε άλλες τουριστικές επιχειρήσεις, όπου παρατηρείται, μεταξύ άλλων, υπέρβαση του ωραρίου.

«Πλέον, δίνεται άλλοθι στις επιχειρήσεις που έχουν το νομικό οπλοστάσιο για να καταπατήσουν τα εργασιακά δικαιώματα. Δ

εν επιβάλλονται κυρώσεις, υπάρχει έλλειψη ελεγκτικού μηχανισμού που δίνει αέρα στα πανιά της εργοδοσίας», τονίζει.

Όπως λέει, στα ξενοδοχεία υπάρχει και… νόμιμη εκμετάλλευση των εργαζομένων με συμβάσεις μαθητείας ύψους 180 ευρώ στους εκπαιδευόμενους που εργάζονται δέκα και 14 ώρες.