Με το βλέμμα στραμμένο στη συνεδρίαση της διυπουργικής επιτροπής της Δευτέρας, πραγματοποιείται σήμερα σύσκεψη στο Επιμελητήριο Ηρακλείου, αναφορικά με τις συνέπειες για την Κρήτη από την πτώχευση της Thomas Cook.
Η συνάντηση πραγματοποιείται μετά από πρωτοβουλία του τμήματος Τουρισμού του Επιμελητηρίου Ηρακλείου και έχει έκτακτο χαρακτήρα. Είναι προγραμματισμένο να αρχίσει στις 11.00 το πρωί, ενώ σε αυτή έχουν προσκληθεί για να συμμετέχουν βουλευτές του νομού Ηρακλείου, ευρωβουλευτές, εκπρόσωποι του Συνδέσμου Τουριστικών και Ταξιδιωτικών Γραφείων Κρήτης, εκπρόσωποι της Ένωσης Ξενοδόχων Ηρακλείου και της ένωσης ενοικιαζόμενων διαμερισμάτων «Φιλοξενία», καθώς και εκπρόσωποι του Οικονομικού Επιμελητήριου Ελλάδας, τμήματος ανατολικής Κρήτης.
Αναφέρεται ότι η σύσκεψη πραγματοποιείται στον απόηχο δηλώσεων του υπουργού Τουρισμού Χάρη Θεοχάρη, ο οποίος έχει τονίσει ότι «η βούληση για ενίσχυση είναι δεδομένη, η συζήτηση για τον τρόπο ενίσχυσης συνεχίζεται». Ο υπουργός ωστόσο δεν παρουσίασε λεπτομέρειες, αλλά αρκέστηκε να παρατηρήσει ότι «στόχος είναι να περιχαρακώσουμε τον κλάδο, αφού πρώτα έχουμε ακριβείς εκτιμήσεις για να εξάγουμε ασφαλή συμπεράσματα».
Οι δηλώσεις πάντως Θεοχάρη, σε συνδυασμό με το γεγονός πως ο υπουργός παραδέχθηκε ότι ήταν γνωστή στην κυβέρνηση η πιθανότητα πτώχευσης, προκάλεσαν την άμεση αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος μέσω της τομεάρχη Τουρισμού Κατερίνας Νοτοπούλου, τονίζει πως ο υπουργός «αποφεύγει να τοποθετηθεί ξεκάθαρα στα κρίσιμα ζητήματα βγάζοντας ασυνάρτητες ανακοινώσεις».
Παράλληλα, η κ. Νοτοπούλου ζητά από τον κ. Θεοχάρη να απαντήσει τι έκανε ως υπουργός Τουρισμού για να προστατεύσει τα συμφέροντα της χώρας και του τουριστικού κλάδου.
Υπενθυμίζεται ότι ο αρμόδιος υφυπουργός Τουρισμού Μάνος Κόνσολας, έχει ήδη ενημερωθεί και μεταφέρει στον υπουργό τα βασικά αιτήματα της Κρήτης, όπως αποτυπώθηκαν μετά από σύσκεψη στην Περιφέρεια Κρήτης την Τετάρτη.
Περιφερειάρχης και εκπρόσωποι του κλάδου έχουν ήδη ζητήσει από το Υπουργείο, κατ’ αρχάς να διασφαλίσει τους εργαζόμενους και να εισάγει νομοθετικό πλαίσιο ώστε να λάβουν επίδομα ανεργίας όσοι δεν μπορέσουν να θεμελιώσουν δικαίωμα. Ταυτόχρονα έχουν ζητήσει την έπεκταση του επιδόματος ανεργίας κατά έναν μήνα για τους εργαζόμενους που δουλεύουν σε μονάδες, οι οποίες θα κλείσουν τον Οκτώβριο.
Οι επαγγελματίες του κλάδου και η Περιφέρεια ζητούν επιπρόθετα να διαγραφεί το ΦΠΑ για όσα τιμολόγια έχουν ήδη εκδοθεί και δεν αναμένεται να πληρωθούν, αλλά και να υπάρξει μια μέριμνα σε συνεργασία με το αρμόδιο Υπουργείο Οικονομικών, για ενίσχυση και διευκόλυνση μέσω των τραπεζών, προκειμένου να μπορέσουν κάποιες μονάδες να καλύψουν βασικά έξοδα και να προετοιμαστούν για την επόμενη σεζόν.
Πιθανότατα όλα αυτά τα θέματα, θα συζητηθούν και στη σημερινή σύσκεψη, σε ένα περισσότερο καθορισμένο πλαίσιο πλέον, αφού έχει ολοκληρωθεί η βασική καταγραφή των ζημιών.