ελληνική κουζίνα

Η ελληνική κουζίνα είναι από τις δύο πιο περιζήτητες εθνικές κουζίνες στον κόσμο που προτιμούν οι Γερμανοί τουρίστες στη διάρκεια των διακοπών τους.

Σύμφωνα με έρευνα της γερμανικής ταξιδιωτικής πλατφόρμας Opodo, σε δείγμα 2.000 Γερμανών ταξιδιωτών, η ελληνική κουζίνα συγκεντρώνει το 39% των προτιμήσεων ενώ η ιταλική το 64% (το ποσοστό ανεβαίνει για την Ιταλία στο 72% για τους Γερμανούς ηλικίας 18-24 ετών). Ακολουθούν η γαλλική κουζίνα (37%), η ισπανική (35,4%) και η κουζίνα της Ταϋλάνδης (35%). Πιο χαμηλά εντοπίζεται η κουζίνα του Ην. Βασιλείου (9%), του Νεπάλ (6%) και της Ερυθραίας (4%).

Το 83% των Γερμανών ταξιδιωτών προτιμά να δοκιμάζει την κουζίνα του προορισμού μέσα από τοπικά εστιατόρια, το ένα τρίτο αποφεύγει, για τον ίδιο λόγο, τις μεγάλες αλυσίδες εστιατορίων και η τάση αυτή καταγράφεται ιδιαίτερα στους Γερμανούς ηλικίας άνω των 55 ετών.

Το πρόχειρο φαγητό (Street Food) αποτελεί αξιοσημείωτη τάση, ιδιαίτερα για τις μικρότερες ηλικίες. Ένας στους 3 Γερμανούς ηλίκίας 18-34 προτιμά πρόχειρο φαγητό στις διακοπές. Το 20% των Γερμανών άνω των 55 ετών δοκιμάζουν πρόχειρο φαγητό όμως οι περισσότεροι από αυτούς προτιμούν τα εστιατόρια.

Η κατανάλωση αλκοόλ δεν ξεπερνά το 28% για τις ηλικίες 14-34, για τους άνω των 35 ετών αντιστοιχεί στο ένα τρίτο και για τους άνω των 55 αντιστοιχεί σε δύο στους 5, οι οποίοι απολαμβάνουν να πίνουν ποτά στις διακοπές.

Μάλιστα, οι Γερμανοί είναι ανοικτοί να δοκιμάσουν ακόμα και τα πιο ιδιαίτερα πιάτα μιας κουζίνας. Το 10% θα δοκίμαζε κρέας σκύλου ή γάτας, το ένα πέμπτο θα δοκίμαζε έντομα (ένα 8% έχει ήδη δοκιμάσει), ενώ οι Millenials τείνουν να απολαμβάνουν τις καραβίδες.

Το 62% των Γερμανών ταξιδιωτών δήλωσαν ότι στις διακοπές καταναλώνουν από 1,5 έως 3 φορές περισσότερες θερμίδες σε σχέση με ο,τι καταναλώνουν στην πατρίδα. Πολλές από αυτές κρύβονται στα παγωτά. Ωστόσο το 44% καταναλώνει περισσότερο ψάρι στις διακοπές, ενώ το 37% περισσότερα φρούτα.