Η Ελενα Κουντουρά

Ο τουρισμός βρίσκεται στην κορυφή των προτεραιοτήτων της κυβέρνησης, είπε χθες από το βήμα του 16ου συνεδρίου του ΣΕΤΕ η υπουργός Τουρισμού, Ελενα Κουντουρά, η οποία επανέλαβε ότι στόχος είναι η Ελλάδα να καθιερωθεί ως κορυφαίος, ελκυστικός και ασφαλής προορισμός όλο τον χρόνο.

Αφού ανέφερε ότι για πρώτη φορά υπάρχει μία ενιαία εθνική και περιφερειακή τουριστική πολιτική, η κ. Κουντουρά σημείωσε ότι επιδίωξη είναι κάθε περιφέρεια να αναπτυχθεί τουριστικά με όρους βιωσιμότητας και τα οφέλη να διαχυθούν στις τοπικές οικονομίες και κοινωνίες, δημιουργώντας νέες θέσεις εργασίας, νέα επιχειρηματικότητα, νέα επαγγελματική δραστηριότητα, νέες πηγές εσόδων.

Εστιάζοντας στις πολιτικές ενίσχυσης των επενδύσεων υπογράμμισε ότι η Ελλάδα κατάφερε να αντιστρέψει το κλίμα και να αποκτήσει την εμπιστοσύνη των επενδυτών.

«Η Ελλάδα πλέον αποτελεί στρατηγική τους επιλογή, διερευνούν συγκεκριμένες ευκαιρίες και επενδύουν στον ελληνικό τουρισμό.

Το σημαντικό ενδιαφέρον που κινητοποιήσαμε αποτυπώθηκε στον μεγάλο αριθμό των προτάσεων: περισσότερες από 300 για επενδύσεις σε 4στερα και 5στερα ξενοδοχεία από τις αρχές του 2016, καθώς και για αδειοδοτήσεις σε ειδικές τουριστικές υποδομές και 251 φάκελοι ξενοδοχειακών επενδύσεων στον επενδυτικό νόμο» σημείωσε η υπουργός.

Την ίδια στιγμή η κυβέρνηση, όπως είπε, δίνει προτεραιότητα στη διασύνδεση του τουρισμού με την πρωτογενή παραγωγή, τον αγροτικό και αγροδιατροφικό τομέα, τη μεταποίηση, την προώθηση των μοναδικών και γνήσιων τοπικών προϊόντων που αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της ταυτότητας κάθε ελληνικού προορισμού.

«Επιδιώκουμε τη συνεργασία του ιδιωτικού τομέα, ώστε να ενταχθούν πολύ δυναμικά τα εξαιρετικά ελληνικά προϊόντα στα ξενοδοχεία και στην τουριστική αλυσίδα» συμπλήρωσε. Στην κατεύθυνση αυτή, η υπουργός παρουσίασε το πλαίσιο των δράσεων που συμπεριλαμβάνουν μεταξύ άλλων τη σύσταση Φόρουμ Αγροδιατροφής- Βιομηχανίας και Τουρισμού με τα συναρμόδια Υπουργεία Οικονομίας & Ανάπτυξης και Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων. Παράλληλα, στάθηκε στη στήριξη του «ελληνικό πρωινού» στα ξενοδοχεία του εποπτευόμενου φορέα, του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος και ιδιωτικών πρωτοβουλιών για την προώθηση και προβολή της γαστρονομίας στο εξωτερικό.

Τέλος, οι πρωτοβουλίες που παρουσιάστηκαν αφορούν τη χορήγηση του σήματος “Ελληνικής Κουζίνας” στις επιχειρήσεις, τη χορήγηση του ειδικού σήματος “Επισκέψιμου Οινοποιείου” και τέλος των καθορισμό με ΚΥΑ των προδιαγραφών των τουριστικών καταλυμάτων για τη δυνατότητα ένταξής τους στα προγράμματα του ΕΣΠΑ (Leader) του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Μάλιστα, ετοιμάζεται η ΚΥΑ για τον καθορισμό προϋποθέσεων, προδιαγραφών και όρων λειτουργίας για την άσκηση ατομικών ή ομαδικών αγροτουριστικών δραστηριοτήτων, καθώς και για τη χορήγηση ειδικού σήματος Αγροτουρισμού.

Πρόεδρος ΣΕΤΕ: “Η ανταγωνιστικότητά μας βάλλεται”

Ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ Γιάννης Ρέτσος μεταξύ άλλων είπε:

“Η ανταγωνιστικότητά μας, βάλλεται και υποχωρεί.

Η πολυπόθητη κανονικότητα, δηλαδή η δυνατότητα να μπορείς να σχεδιάζεις στοιχειωδώς το μέλλον σου, να προγραμματίζεις τις ανάγκες και τις υποχρεώσεις σου, ακόμα δεν έχει έρθει.

Όπως ακόμα δεν έχει έρθει ένα φιλικό και σταθερό επενδυτικό περιβάλλον, με ρεαλιστικό και όχι εξοντωτικό φορολογικό πλαίσιο, ευέλικτο χρηματοπιστωτικό σύστημα, με υγιή ανταγωνισμό και ξεκάθαρους κανόνες λειτουργίας για όλους.

Το ζητούμενο όμως δεν είναι απλά να παρατηρούμε τον φαύλο κύκλο της κρίσης και να μένουμε σε διαπιστώσεις που είναι πλέον γνωστές σε όλους. Το ζητούμενο είναι να πράττουμε.

Να δημιουργούμε.

Να περνάμε από τη διαπίστωση στη λύση.

Να καλλιεργήσουμε τις συνθήκες για βιώσιμη ανάπτυξη του τομέα μας.

Για τις επιχειρήσεις, τους εργαζόμενους, τις τοπικές κοινωνίες, για τις επόμενες γενιές. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, ο ΣΕΤΕ συνεχίζει δυναμικά την πορεία του και εξελίσσει τη στρατηγική του με συγκεκριμένη αναπτυξιακή στρατηγική”.