Κίνηση υψηλού ρίσκου που θα έχει αντίκτυπο στον τουρισμό, θεωρείται η απόφαση της κυβέρνησης να επιβαρύνει με νέους φόρους τα ξενοδοχεία και την κρουαζιέρα και οι φορείς του κλάδου αντιδρούν, εντός και εκτός Ελλάδας.
´Οι Ευρωπαίοι που κάνουν μεγάλη οικονομία για να έρθουν σε εμάς διακοπές, στο τέλος θα μας γυρίσουν την πλάτη», λέει ο πρόεδρος των Ξενοδόχων της Κρήτης, ενώ αντιδρούν και οι Γερμανοί τουρ οπερέιτος.
Η Γερμανική Ταξιδιωτική Ένωση, με επιστολή προς το Υπουργείο Τουρισμού προειδοποιεί ότι το θέμα της τιμολογιακής πολιτικής είναι κρίσιμο και θα υπάρξουν επιπτώσεις.
Τονίζεται πως το νέο «Τέλος Ανθεκτικότητας στην Κλιματική Κρίση» και η επιβολή φόρου σε επιβάτες κρουαζιέρας ανακοινώθηκαν αιφνιδιαστικά και αυξάνονται σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα. «Θα θέλαμε να επισημάνουμε ότι οι Γερμανοί οργανωτές διακοπών είναι εξαιρετικά ευαίσθητοι στις τιμές.
Τα τελευταία χρόνια, έχουμε παρατηρήσει μια μετακίνηση των πελατών από τη δυτική Μεσόγειο προς την ανατολική λόγω τιμών και δεν μπορεί να αποκλειστεί μια περαιτέρω μετατόπιση στις ροές επισκεπτών.
Παρακαλούμε να το λάβετε αυτό υπόψην», τονίζεται στην επιστολή της Ένωσης. Θα πρέπει να επισημανθεί ότι η Γερμανία είναι η πρώτη χώρα στη λίστα των επισκεπτών της Κρήτης με αφίξεις της τάξης του 1,5 εκατομμυρίου ευρώ ετησίως, σε σύνολο άνω των 4 εκατομμυρίων πανελλαδικά.
«Χρειάζεται τεράστια προσοχή. Η οικονομία της χώρας εξαρτάται σε πολύ μεγάλο βαθμό από το ταξιδιωτικό ισοζύγιό της, καθώς δεν φαίνεται από πουθενά αλλού κάποια αναπτυξιακή δυναμική συγκρίσιμη με τον τουρισμό. Μακάρι να υπήρχε αλλά δεν υπάρχει.
Είναι λοιπόν υψηλό το ρίσκο να επιβαρύνεις διαρκώς το τουριστικό προϊόν σου, ροκανίζοντας έτσι την ανταγωνιστικότητά του και μάλιστα σε μια συγκυρία που έχουν αρχίσει ήδη να διαφαίνονται σημάδια κόπωσης και οι ανταγωνιστές μας καραδοκούν», δηλώνει ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων Γιάννης Χατζής.
Σε πρόσφατη συνάντηση του Συνδέσμου με τους βουλευτές και τους εκπροσώπους τους στο Ηράκλειο, τόνισαν ότι: «Η ανάγκη για διάλογο, συνεργασία και λήψη στοχευμένων μέτρων είναι πιο επιτακτική από ποτέ, προκειμένου η Κρήτη να συνεχίσει να πρωταγωνιστεί ως κορυφαίος τουριστικός προορισμός».
Ειδικότερα οι επιχειρηματίες του τουρισμού εξέφρασαν τις έντονες ανησυχίες τους σχετικά με τις επιπτώσεις των πρόσφατων εξαγγελιών, όπως οι αυξήσεις στα τέλη ανθεκτικότητας και παρεπιδημούντων, τα οποία θεωρούν μη ανταποδοτικά και υπερβολικά επιβαρυντικά για τον κλάδο.
Παράλληλα, υπογράμμισαν την έλλειψη διαφάνειας όσον αφορά τη διαχείριση των εσόδων από αυτά τα τέλη, σημειώνοντας ότι, παρά τις επανειλημμένες αιτήσεις, δεν έχουν λάβει επαρκείς απαντήσεις σχετικά με τον τρόπο διάθεσης των ποσών αυτών.
«Οι ξενοδοχειακές επιχειρήσεις, που αποτελούν τη ραχοκοκαλιά της τοπικής οικονομίας, καλούνται να ανταποκριθούν σε συνεχώς αυξανόμενες απαιτήσεις, ενώ παράλληλα βρίσκονται αντιμέτωπες με ολοένα και περισσότερα προβλήματα», επισημαίνει ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ξενοδόχων Κρήτης Νίκος Χαλκιαδάκης.
Ο ίδιος είπε στην «Π»: «Δεν γίνεται να την πληρώνει συνεχώς ο τουρισμός. Θα πάμε στην Αθήνα στους αρμόδιους υπουργούς και θα ζητήσουμε συνάντηση με τον πρωθυπουργό.
Σιγά-σιγά, οι Βορειοευρωπαίοι που κάνουν τεράστιες οικονομίες για να έρθουν να κάνουν στην χώρα μας διακοπές, θα μας γυρίσουν την πλάτη».