Εγκρίθηκε τελικά χθες από την Επιτροπή Περιβάλλοντος και Χωροταξίας του Περιφερειακού Συμβουλίου η έγκριση των περιβαλλοντικών όρων για τη δημιουργία δύο προβλητών, μίας πλωτής με πασσάλους και μίας μόνιμης κατασκευής του ξενοδοχείου ABATON.
Η έγκριση των περιβαλλοντικών όρων για δύο εξέδρες στη μονάδα, μίας πλωτής και μίας σταθερής για λόγους ασφαλείας, αποτέλεσε σημείο αντιδράσεων, προφανέστατα λόγω παρανοήσεων, ανάμεσα στον τεχνικό σύμβουλο της ξενοδοχειακής μονάδας και τους αρμόδιους υπηρεσιακούς της Περιφέρειας Κρήτης.
Ο τεχνικός σύμβουλος επιχείρησε να εξηγήσει πως οι κατασκευές έχουν ελάχιστες περιβαλλοντικές επιβαρύνσεις και πως ο λόγος κατασκευής τους δεν επηρεάζει το ζωικό κεφάλαιο του θαλάσσιου περιβάλλοντος. Υποστήριξε επίσης πως ειδικά για τη μόνιμη κατασκευή, ο λόγος για τον οποίο επιλέχθηκε η μονιμότητά της είναι διότι δεν υπήρχε άλλη εναλλακτική λόγω ανέμων. Έκανε σαφές παράλληλα πως η δημιουργία της αποτελεί προϋπόθεση ασφαλείας.
Οι ισχυρισμοί του ωστόσο προσέκρουσαν στο τυπικό της διαδικασίας που ζητούσαν μετ’ επιτάσεως τα υπηρεσιακά στελέχη, καθώς επέμεναν στο γεγονός πως ο φάκελος χρειαζόταν συγκεκριμένο εμπλουτισμό.
Επεξηγηματικά στην όλη διαδικασία επιχείρησε να συμβάλει ως μηχανικός ο Γιώργος Αλεξάκης, υποστηρίζοντας πως και οι δύο πλευρές έχουν από τη σκοπιά τους δίκιο, κάνοντας σαφές πως εφόσον υπήρχαν καλύτερες επεξηγήσεις στον φάκελο προς αδειοδότηση, θα υπήρχε και η απαιτούμενη «κάλυψη» την οποία ζητούσαν οι υπηρεσίες.
Το θέμα, μετά τη διαδικασία των εισηγήσεων και των ερωτήσεων, έληξε ο αντιπεριφερειάρχης Νίκος Καλογερής, ο οποίος ζήτησε ως προαπαιτούμενο για την αποδοχή του φακέλου, τον εμπλουτισμό του με την ακτομηχανική μελέτη ή ακτομηχανική διερεύνηση και συμπλήρωση του φακέλου για τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις με όλα τα στοιχεία που ζητήθηκαν.
Ο σύμβουλος της εταιρείας δέχθηκε τις παρατηρήσεις και δεσμεύθηκε για τον τελικό εμπλουτισμού του φακέλου, γεγονός που οδήγησε στην τελική έγκριση της μελέτης.