Διπλασιασμό των διανυκτερεύσεων και συμμετοχή περισσότερων ξενοδοχείων, πέτυχαν οι οργανωτές του προγράμματος του χειμερινού τουρισμού που “τρέχει” φέτος για τρίτη χρονιά στην Κρήτη.
Πρόκειται για σημαντικές διαφοροποιήσεις που ενισχύουν πιο δυναμικά την προσπάθεια που άρχισε με την σύμπραξη Τούρκων επιχειρηματιών με την εταιρεία Cretan Holidays του επιχειρηματία Κώστα Μπαντουβά, με τη συνεργασία της Aegean Airlines που έχει αναλάβει το μεταφορικό έργο.
Όπως είπε στην “Π” ο Κώστας Μαρκάκης γενικός διευθυντής της Cretan Holidays από φέτος τα 8 ξενοδοχεία θα γίνουν 11, ενώ τα 2/3 των περίπου 40.000 τουριστών Σκανδιναβοί, Γερμανοί, Γάλλοι, δεν θα κάνουν διακοπές μιας εβδομάδας όπως συνέβαινε έως τώρα, αλλά 14 ημερών.
“Αυτό είναι πολύ σημαντικό γιατί θα έχουμε διπλασιασμό των δικανυκτερεύσεων” τόνισε ο κ. Μαρκάκης.
Η πρώτη φάση του προγράμματος άρχισε στις 14 Οκτωβρίου και συνεχίζεται έως τα μέσα Δεκεμβρίου και ηδ εύτερη αρχίζει τον Φεβρουάριο και ολοκληρώνεται τον Απρίλιο.
“Αναμφισβήτητα, πρόκειται για μια πολύ καλή εξέλιξη, περισσότερα ξενοδοχεία περισσότερες διανυκτερεύσεις μεγαλύτερα οφέλη για την Κρήτη το χειμώνα”, σημείωσε ο τουριστικός επιχειρηματίας Μανόλης Μανούσος.
Έντονη εποχικότητα
Τη σταθερή και δη με ρυθμούς της τάξης του 20% άνοδο των τουριστικών μεγεθών της Ελλάδας τα τελευταία χρόνια καταγράφει σε μελέτη του το Ινστιτούτο του Συνδέσμου των Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων.
Το INSETE μας δίνει ουσιαστικά μία «ακτινογραφία» της αγοράς, με λεπτομερή στοιχεία για τον αριθμό των επισκεπτών, τις χώρες προέλευσης και τα ποσά, που αφήνουν σε αυτήν. Όλα αποκαλύπτουν την έντονη εποχικότητα του ελληνικού τουρισμού, που εξακολουθεί να στηρίζεται εν πολλοίς στο «προϊόν» ήλιος- θάλασσα.
Ο εισερχόμενος τουρισμός στην Ελλάδα την περίοδο 2016-2018, συνέχισε την ανοδική του πορεία που ξεκίνησε το 2012. Το 2018 οι αφίξεις αυξήθηκαν κατά 9,7% ύστερα από αύξηση 10,8% το 2017. Έφτασαν στα νέα επίπεδα ρεκόρ των 30,123 εκατομμυρίων.
Οι αφίξεις των τουριστών στην Ελλάδα εμφανίζουν έντονη εποχικότητα με το 80,2% των αφίξεων για το 2018 να καταγράφονται στο δεύτερο και τρίτο τρίμηνο του έτους, ενώ τα αντίστοιχα μεγέθη για το πρώτο και τέταρτο τρίμηνο είναι μόλις 6% και 13,8%.