Τρίτος δημοφιλέστερος προορισμός της Μεσογείου για διακοπές πολυτελείας αναδεικνύεται η Ελλάδα, σύμφωνα με σχετική μελέτη του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων.
Με βάση τα στοιχεία της έρευνας που έχει τίτλο της «Προφίλ εισερχόμενου τουρισμού πολυτελείας για διακοπές στη Μεσόγειο, 2016» η Ελλάδα υποδέχεται σε ετήσια βάση 400.000 «τουρίστες Πολυτελείας». Διευκρίνιζεται ότι για να θεωρηθεί κάποιος «τουρίστας πολυτελείας», πρέπει να δαπανά ποσά άνω των 750 ευρώ ανά διανυκτέρευση κατ’ άτομο για διάρκεια παραμονής 1 – 3 νυχτών ή άνω των 500 ευρώ ανά διανυκτέρευση κατ’ άτομο για διάρκεια παραμονής για περισσότερες από 4 νύχτες.
Η μελέτη βασίζεται σε στοιχεία της IPK International, εταιρείας με εξειδίκευση στην έρευνα της ταξιδιωτικής συμπεριφοράς των τουριστών και στα ενδιαφέροντα κύρια σημεία της ανάλυσης συγκαταλέγονται τα εξής:
Η αγορά για Διακοπές Πολυτελείας στην Μεσόγειο αριθμεί συνολικά περίπου 4,4 εκατομμύρια, από τα οποία σχεδόν 2 εκατομμύρια είναι από Ευρώπη και τα υπόλοιπα 2,4 εκατομμύρια από χώρες εκτός Ευρώπης. Η Ιταλία και η Ισπανία είναι οι δημοφιλέστεροι προορισμοί.
Η Ελλάδα υποδέχθηκε περίπου 400 χιλιάδες τουρίστες, περιλαμβανομένης της κρουαζιέρας και αποτελεί τον τρίτο δημοφιλέστερο προορισμό στην Μεσόγειο για Διακοπές Πολυτελείας.
Η μέση δαπάνη ανά ταξίδι, ανήλθε σε 4.498 ευρώ, ενώ ανά ημέρα σε 833 ευρώ. Στο σύνολο, 3.242 / 772 ευρώ από Ευρώπη και 5.518 / 866 ευρώ από χώρες εκτός Ευρώπης. Σημειώνουμε ότι στα ποσά αυτά συμπεριλαμβάνεται η αξία του αεροπορικού εισιτηρίου ή άλλου μεταφορικού μέσου.
Σχεδόν 4 στους 5 ταξιδιώτες είχαν ανώτερο οικογενειακό εισόδημα και ανώτερο επίπεδο εκπαίδευσης. Σχεδόν 1 στους 2 έμεινε σε ξενοδοχείο 4 αστέρων, ενώ ήταν αμελητέο το ποσοστό των ταξιδιωτών που έκαναν κράτηση διαμονής μέσω πλατφόρμας διαμοιρασμού. Η προτιμώμενη μέση διάρκεια παραμονής των περισσότερων Ευρωπαίων ταξιδιωτών ήταν 1-3 νύχτες ενώ των ταξιδιωτών εκτός Ευρώπης 4-7 νύχτες. Ο συχνότερος τύπος διακοπών των Ευρωπαίων ήταν για “Ήλιος και Θάλασσα” ενώ των μη Ευρωπαίων για “Περιηγητικός Τουρισμός”.
Αναφέρεται ότι με βάση τα δεδομένα της έρευνας, ως «Μεσόγειος» νοούνται οι ακόλουθοι Προορισμοί: Ιταλία, Ισπανία, Ελλάδα, Νότια Γαλλία, Πορτογαλία, Τουρκία, Κύπρος, Κροατία, Μάλτα, Βουλγαρία, Σλοβενία, Μαυροβούνιο, Αλβανία.