πλατφόρμες της τουριστικής μίσθωσης

Συνεργασία του ελληνικού Δημοσίου με την Airbnb και άλλες αντίστοιχες πλατφόρμες ζητά η ΠΟΞ για να αντιμετωπιστεί η φοροδιαφυγή

Με συντελεστές από 15% έως 45% θα φορολογούνται από την 1η Ιανουαρίου τα εισοδήματα από μισθώσεις σε πλατφόρμες όπως είναι η Airbnb και όσοι “ξεχάσουν” να δηλώσουν τα στοιχεία τους στο Μητρώο Ακινήτων Βραχυχρόνιας Διαμονής θα βρεθούν αντιμέτωποι με αυστηρά πρόστιμα.

ΠΟΞ: Χωρίς συνεργασία με την Airbnb  δεν γίνεται τίποτα

Ωστόσο, ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων Γρηγόρης Τάσιος σε επιστολή προς τους αρμόδιους υπουργούς Οικονομικών και Τουρισμού τονίζει ότι, εάν δεν υπάρξουν σαφείς όροι συνεργασίας του ελληνικού Δημοσίου με την Airbnb και τις άλλες πατφόρμες τουριστικής μίσθωσης, ουσιαστικός έλεγχος δεν μπορεί να υπάρξει.

Ο πρόεδρος της ΠΟΞ μεταξύ άλλων αναφέρει:

“Η Π.Ο.Ξ. από τον Νοέμβριο του 2015 είχε επισημάνει τις συνέπειες που θα προκαλούσε η ανεξέλεγκτη λειτουργία των βραχυχρόνιων μισθώσεων. Απώλειες στα δημόσια έσοδα, φαινόμενα φοροαποφυγής, φοροδιαφυγής και αδήλωτης εργασίας, αθέμιτος ανταγωνισμός σε βάρος των νομίμων επιχειρήσεων και κυρίως σημαντικοί κίνδυνοι για τις τοπικές κοινωνίες (αλλοίωση του χαρακτήρα τους, ζητήματα ασφάλειας κ.λ.π.).

Τα ανωτέρω προβλήματα καθίστανται δυστυχώς όλο και πιο εμφανή.

Είναι πολύ πρόσφατα τα παραδείγματα των έκνομων δράσεων που λάμβαναν χώρα σε διαμερίσματα που μισθώνονταν με το συγκεκριμένο τρόπο, τα οποία, αν και μεμονωμένα περιστατικά, δεικνύουν τους τεράστιους κινδύνους που μπορεί να προκύψουν αν η συγκεκριμένη δραστηριότητα παραμείνει χωρίς έλεγχο.

Για τους λόγους αυτούς ζητάμε εδώ και δύο χρόνια να υπάρχει για τα ακίνητα που μισθώνονται με τον συγκεκριμένο τρόπο πλήρης διαφάνεια και να προβλεφθούν συγκεκριμένες προδιαγραφές υγιεινής και ασφάλειας και ανάλογες φορολογικές υποχρεώσεις με τα νόμιμα και υπερφορολογούμενα καταλύματα. Δυστυχώς οι απόψεις μας δεν εισακούστηκαν. Η συγκεκριμένη δραστηριότητα αντιμετωπίστηκε τελικώς ως μια οικονομική δραστηριότητα, η οποία μπορεί να ασκείται χωρίς κανόνες και προδιαγραφές, παραγνωρίζοντας πλήρως τις συνέπειες που αυτή θα έχει στις τοπικές κοινωνίες και στο τουριστικό προϊόν της χώρας”.

Ο κ. Τάσιος συνεχίζει υπογραμμίζοντας ότι, εάν διαβάσει κάποιος την απόφαση με την οποία ρυθμίζεται η φορολογική μεταχείριση της συγκεκριμένης δραστηριότητας, θα δει ότι υπάρχουν κενά. Συγκεκριμένα τονίζει:

“Οποιοσδήποτε διαβάσει την απόφαση, ακόμα και αν δεν είναι ειδικός, μπορεί να αντιληφθεί το εξής: Αυτή στηρίζεται στην παραδοχή πως έχει ήδη καθοριστεί ο τρόπος με τον οποίο θα λαμβάνουν οι αρμόδιες υπηρεσίες του ελληνικού δημοσίου τις απαραίτητες πληροφορίες από τις πλατφόρμες βραχυχρόνιας εκμίσθωσης ακινήτων προκειμένου να κάνουν τις σχετικές διασταυρώσεις.

Αν αυτό δεν ισχύει, ειλικρινά αδυνατούμε να αντιληφθούμε πως είναι δυνατόν να προβλέπεται πως «Οι «Δηλώσεις Βραχυχρόνιας Διαμονής» (αρχικές, τροποποιητικές) υποβάλλονται μέχρι την 12η ώρα βραδινή της επομένης εργάσιμης ημέρας από την ημέρα αναχώρησης του μισθωτή από το «Ακίνητο» (άρθρο 5), πρόβλεψη η οποία καθιστά τον οποιονδήποτε έλεγχο αδύνατο, καθιστά την όλη ρύθμιση κενό γράμμα.

Επειδή, λοιπόν, είμαστε βέβαιοι πως είστε υπέρ της πάταξης της φοροδιαφυγής από όπου και αν προέρχεται, αναμένουμε τις επόμενες ημέρες τη δημοσίευση και της προβλεπόμενης κοινής απόφασης των υπουργών Οικονομικών και Τουρισμού και του διοικητή της Α.Α.Δ.Ε., με την οποία ορίζονται οι όροι συνεργασίας του ελληνικού Δημοσίου με την εκάστοτε ψηφιακή πλατφόρμα”.