Airbnb

Δικαστικός “πόλεμος” έχει ξεσπάσει με φόντο τις ενοικιάσεις σπιτιών σε πολυκατοικίες μέσω Airbnb.

Πράσινο φώς στις βραχυχρόνιες μισθώσεις τύπου Airbnb δίνει το Πρωτοδικείο Αθηνών, λίγο μετά την εκ διαμέτρου αντίθετη απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Ναυπλίου, το οποίο απαγόρευσε σε ιδιοκτήτρια διαμερίσματος να μισθώνει το ακίνητό της μέσω του Airbnb, ύστερα από προσφυγές των υπολοίπων ιδιοκτητών, της ίδιας πολυκατοικίας.

Στον αντίποδα έρχεται η απόφαση του Πρωτοδικείου Αθηνών που απέρριψε την αγωγή των ιδιοκτητών διαμερισμάτων σε μια πολυκατοικία στο Πεδίον του Αρεως, οι οποίοι στρέφονταν εναντίον έτερης ιδιοκτήτριας, η οποία εκμεταλλευόταν το ακίνητό της μέσω Airbnb.

Η ιδιοκτήτρια, σύμφωνα με τη νεότερη δικαστική απόφαση,  μπορεί να συνεχίσει τη σχετική δραστηριότητα, καθώς δεν προέκυψαν προβλήματα στην πολυκατοικία.

Η νέα απόφαση για το Airbnb

Το συγκεκριμένο διαμέρισμα Airbnb, εκμισθώνεται από την ιδιοκτήτρια, σε εταιρεία διαχείρισης βραχυχρόνιων μισθώσεων και βρίσκεται στην πλατεία Βικτωρίας.

Και σε αυτή την περίπτωση κινήθηκαν δικαστικά ιδιοκτήτες άλλων διαμερισμάτων.

Στην εκδίκαση της υπόθεσης η ιδιοκτήτρια και η διαχειρίστρια εταιρεία εκπροσωπήθηκαν από το δικηγορικό γραφείο «Δάφνη Μπατσαρά & Συνεργάτες», το οποίο στη σελίδα του αναφέρει ότι για πρώτη φορά στα ελληνικά δεδομένα αναγνωρίζεται και προστατεύεται δικαστικά το δικαίωμα εκμετάλλευσης διαμερίσματος, μέσω βραχυχρόνιων μισθώσεων τύπου Airbnb». Τη συγκεκριμένη δίκη παρακολούθησε στενά ο Σύλλογος Οικονομίας Διαμοιρασμού (Σ.Ο.ΔΙΑ), ένα σωματείο συνεργαζόμενο με την ΠΟΜΙΔΑ (Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων).

Οι ενάγοντες υποστήριζαν ότι η βραχυχρόνια μίσθωση έγινε κατά παράβαση του κανονισμού της πολυκατοικίας.

Επιπλέον – σύμφωνα με τους ενάγοντες- υπήρχε μεγάλο αίσθημα ανασφάλειας, συνεχείς οχλήσεις κατά τις ώρες κοινής ησυχίας και ολονύκτια πάρτι από τους επισκέπτες, βλάβες στον ανελκυστήρα λόγω της επιβάρυνσής του με ανθρώπους και αποσκευές κ.α. Χωρίς ανταπόκριση, παρέμειναν εξάλλου, τα δεκάδες τηλεφωνήματα προς την ιδιοκτήτρια για να επιληφθεί των προβλημάτων. Κατόπιν αυτών, η διαχειρίστρια της πολυκατοικίας επικαλέστηκε τον κανονισμό της πολυκατοικίας για να ζητήσει την απαγόρευση των βραχυχρόνιων μισθώσεων.

Ο εν λόγω κανονισμός αναφέρει πως ο κάθε ιδιοκτήτης μπορεί να χρησιμοποιεί το ακίνητό του όπως επιθυμεί, αρκεί να μην παρενοχλούνται τα δικαιώματα των υπόλοιπων ιδιοκτητών και να μην απειλείται η ασφάλεια, η υγιεινή, η στερεότητα και η ευπρέπεια του κτιρίου και όσων κατοικούν σε αυτό.

Το Πρωτοδικείο Αθηνών, απέρριψε τη σχετική αγωγή και όλα της τα αιτήματα, δίνοντας το πράσινο φως στη βραχυχρόνια μίσθωση του διαμερίσματος.