ξενοδoχείο

 

ξενοδoχείο

Αντισταθμιστικά οφέλη και φοροελαφρύνσεις ζητούν οι ξενοδόχοι από την κυβέρνηση μετά την υπογραφή της κλαδικής σύμβασης των ξενοδοχοϋπαλλήλων, ενώ όλα τα θέματα που αφορούν τον κλάδο και σχετίζονται με την τουριστική ανάπτυξη θα συζητηθούν στην έκτακτη γενική συνέλευση της ΠΟΞ στη Θεσσαλονίκη στις 9 και 10 Νοεμβρίου.

Το “παρών” θα δώσει και η νέα διοίκηση της Ένωσης Ξενοδοχείων Ηρακλείου που συνεδρίασε χθες για πρώτη φορά μετά τις εκλογές της.

“Όλα τα ζητήματα που αφορούν τους ξενοδόχους και το μέλλον των ξενοδοχείων στην Ελλάδα θα μπουν στο τραπέζι της συζήτησης” μας είπε ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων Γρηγόρης Τάσιος ο οποίος υπογράμμισε: “Όλοι θέλουμε εργασιακή ειρήνη και μια καλή φόρμουλα συνεργασίας που ωφελεί όλες τις πλευρές.

Ο διάλογος με την κυβέρνηση συνεχίζεται, αλλά πρέπει κάποια στιγμή να δούμε και αποτελέσματα που θα προκύψουν από αμοιβαίες υποχωρήσεις. Θέλουμε αντισταθμιστικά οφέλη από την κυβέρνηση και μείωση στους φόρους γιατί αντιμετωπίζουμε μια φοροκαταιγίδα. Πρέπει με κάποιο τρόπο να μετριαστεί”.

Ο κ. Γρηγόρης Τάσιος - Ο κ. Νίκος Χαλκιαδάκης - Ο κ. Νίκος Κοκολάκης
Ο κ. Γρηγόρης Τάσιος - Ο κ. Νίκος Χαλκιαδάκης - Ο κ. Νίκος Κοκολάκης

Οι ενστάσεις

Σύμφωνα με τον κ. Τάσιο, γίνονται συζητήσεις με το Υπουργείο Εργασίας αναφορικά με τη μεταβατική περίοδο εφαρμογής αυτών που ορίζει η κλαδική σύμβαση. Υπάρχει ακόμη το θέμα του κατώτατου μισθού για τους νεοεισερχόμενους στον τουρισμό. Σε συνέντευξή του στο tour-market.gr ο πρόεδρος της ΠΟΞ εξηγεί: “Συγκεκριμένα, γνωστοποιήσαμε τις ενστάσεις μας σχετικά με τους ανειδίκευτους εργαζόμενους και υπαλλήλους και τη δυνατότητά τους να λάβουν ευθύς εξαρχής μία ειδικότητα και να αμείβονται σύμφωνα με αυτήν, τη στιγμή κατά την οποία δεν διαθέτουν την ανάλογη εκπαίδευση, ειδίκευση και φυσικά εργασιακή εμπειρία.

Κάτι που, αν μη τι άλλο, είναι παράλογο και φυσικά άδικο, αφενός μεν για όσους ήδη εργάζονται και διαθέτουν τη ζητούμενη εμπειρία και εξειδίκευση, αφετέρου δε για τις ίδιες τις επιχειρήσεις, οι οποίες καλούνται να υποβληθούν σε πρόσθετη οικονομική επιβάρυνση που στερείται βάσεως και δη για υπηρεσίες που δεν μπορούν να απολαύσουν.

Επιθυμία μας, λοιπόν, είναι κάθε νεοεισερχόμενος να συμπληρώνει τουλάχιστον δύο σεζόν συνεχούς εργασίας και, εφόσον κριθεί πως δύναται να προσφέρει συγκεκριμένο επίπεδο υπηρεσιών, να μπορεί να συμπεριλαμβάνεται στην κλαδική συλλογική σύμβαση εργασίας, απολαμβάνοντας το σύνολο των προνομίων και ευεργετημάτων της.

Αυτή τη στιγμή έχουμε ξεκινήσει διάλογο με το Υπουργείο και εκτιμούμε πως μέχρι το τέλος του έτους θα έχουμε κατασταλάξει σε μία κοινά αποδεκτή φόρμουλα που θα διευθετεί μία σειρά από αντίστοιχα ζητήματα και προβλήματα”.

Ο ίδιος είπε ότι οι οικονομικές και φορολογικές υποχρεώσεις των ξενοδόχων (φόροι, ΕΝΦΙΑ, συγγενή δικαιώματα, ΦΠΑ, προκαταβολές φόρου, φόρος διαμονής κ.ά.) δημιουργούν ένα ασφυκτικό περιβάλλον.

Ο Νίκος Χαλκιαδάκης, πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδοχείων Ηρακλείου είπε στην “Π” ότι περιμένουν εκτενή ενημέρωση στην έκτακτη συνέλευση της ΠΟΞ σε λίγες μέρες.

Ο κ. Νίκος Κοκολάκης, πρόεδρος του Συνδέσμου Ξενοδοχοϋπαλλήλων Ηρακλείου, μας είπε: “Υπάρχουν νόμοι και πρέπει να εφαρμόζονται. Ο ν. Ηρακλείου έχει 12.000 ξενοδοχοϋπαλλήλους και ζητάμε τη στήριξη των ελεγκτικών μηχανισμών αλλά και των ίδιων των εργαζομένων που πρέπει να καταγγέλλουν παράνομες πρακτικές εις βάρος τους.  Η εφαρμογή της συλλογικής σύμβασης εργασίας είναι υποχρεωτική, αυτό το γνωρίζουν όλοι”.

 

Η πρώτη συνεδρίαση της νέας διοίκησης

Στη χθεσινή πρώτη συνεδρίαση της Ένωσης Ξενοδοχείων Ηρακλείου μεταξύ των θεμάτων που συζητήθηκαν ήταν:

Η δυναμική παρουσία της Ένωσης σε όλα τα τοπικά και εθνικά κέντρα αποφάσεων σε θέματα που άπτονται του τουριστικού τομέα.

  • Η περαιτέρω ανάπτυξη των καλών σχέσεων με τις αρχές του τόπου και τους τοπικούς παράγοντες του τουρισμού και της οικονομίας εν γένει.
  • Η ποιοτική αναβάθμιση του τουριστικού μας προϊόντος μέσω της εκπαίδευσης του προσωπικού, της ένταξης σ’ ένα ευρύ οικονομικό σχέδιο για το Ηράκλειο και της διασύνδεσης με όλους τους επιμέρους κλάδους της οικονομίας του. Ορίστηκαν επιτροπές που θα μελετήσουν και θα προωθήσουν λύσεις και προσεγγίσεις.