ΔΥΟ ΚΡΟΥΑΖΙΕΡΟΠΛΟΙΑ

Πάνω από 50.000 είναι οι τουρίστες του τελευταίου τριμήνου που θα επισκεφθούν ή που ήδη επισκέφθηκαν το Ηράκλειο μέσω κρουαζιέρας.

Ειδικότερα, από σήμερα έως και το τέλος του έτους αναμένονται συνολικά 38.161 τουρίστες, ενώ μέσα στον Οκτώβριο πέρασαν από την πόλη με κρουαζιερόπλοια περίπου 12.000 τουρίστες ακόμα. Οι γενικότερες προσπάθειες που πραγματοποιούνται για την ενίσχυση της κρουαζιέρας αλλά και η έναρξη λειτουργίας του λιμανιού του Ηρακλείου ως λιμανιού βάσης (home port) φαίνεται πως αποδίδουν καρπούς, με τις μεγάλες εταιρείες κρουαζιέρας να εντάσσουν πλέον στο καλεντάρι τους τη διενέργεια εκδρομών που έχουν ως σημείο αναφοράς την Κρήτης.

Υπενθυμίζεται ότι η πρώτη εταιρεία που εκδήλωσε ενδιαφέρον για το λιμάνι του Ηρακλείου ως λιμάνι βάσης ήταν η TUI, το οποίο είχε ως αποτέλεσμα τη δημιουργία νέων, υπερσύγχρονων εγκαταστάσεων σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο για τους επισκέπτες εντός του λιμανιού. Μετά από την TUI ωστόσο ολοένα και περισσότερες εταιρείες ενδιαφέρονται για να χρησιμοποιήσουν το Ηράκλειο ως λιμάνι βάσης, γεγονός που ενισχύει σημαντικά το κομμάτι της κρουαζιέρας.

Το γεγονός παράλληλα μπορεί μέσα από την κατάλληλη διαχείριση να αξιοποιηθεί και προς όφελος της επιχειρηματικότητας και ενίσχυσης της τοπικής οικονομίας, αρκεί βέβαια να γίνουν οι κατάλληλες κινήσεις απ’ όλους τους συναρμόδιους και να προωθηθούν οι αναγκαίες συνέργειες και συνεργασίες.

Με βάση το επίσημο πρόγραμμα κρουαζιέρας για το υπόλοιπο του 2017, μέσα στο μήνα Οκτώβριο αναμένονται ακόμα 8 αφίξεις κρουαζιερόπλοιων συνολικής δυναμικότητας περίπου 15.000 επισκεπτών. Στο σύνολό τους οκτώ είναι οι προγραμματισμένες αφίξεις κρουαζιερόπλοιων για τον Νοέμβριο του 2017 με σύνολο επιβατών 12.820 άτομα. Το πρόγραμμα της κρουαζιέρας για το 2017 κλείνει στο Ηράκλειο την παραμονή των Χριστουγέννων με άφιξη 2.550 ατόμων, ενώ συνολικά τον Δεκέμβριο θα φθάσουν στην πόλη τρία κρουαζιερόπλοια, μεταφέροντας περίπου 8.000 επιβάτες.

Τα νούμερα είναι ενδεικτικά της θετικής εικόνας που παρουσιάζει το λιμάνι, αλλά και των δυνατοτήτων που υπάρχουν. Με κατάλληλο σχεδιασμό και οργάνωση μάλιστα αυτή η «μαγιά» των επισκεπτών μπορεί να αποτελεί ένα δυναμικό κοινό προς αξιοποίηση πολλαπλών σκοπών για το Ηράκλειο, αλλά και πολλαπλού όφελους για την τοπική κοινωνία συνολικά. Το θέμα είναι όλοι οι συναρμόδιοι φορείς να δουν την ευκαιρία και να εργαστούν στο συγκεκριμένο κομμάτι με στόχο τις όσο το δυνατόν μεγαλύτερες αναπτυξιακές προοπτικές.

Τα στοιχεία

Στο μεταξύ, πολύ ενδιαφέροντα είναι τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας  με τις εθνικότητες των ξένων επισκεπτών που πραγματοποίησαν τις περισσότερες διανυκτερεύσεις στη χώρα μας κατά το πρώτο εξάμηνο. Γερμανοί και Βρετανοί εμφανίζονται να τρέχουν μόνοι τους στην κούρσα για την πρώτη θέση της ελληνικής αγοράς. Πιο πίσω είναι οι Γάλλοι και Αμερικανοί, ενώ προκύπτουν  οι ανακατατάξεις  στο πελατολόγιο του ελληνικού τουρισμού καθώς δίπλα στους παραδοσιακούς επισκέπτες μας είναι πλέον τουρίστες από ανερχόμενες αγορές. Στοιχεία που αποτυπώνουν το διαφορετικό μείγμα πελατείας που προσελκύει ο ελληνικός τουρισμός κατά την εξέλιξη της τουριστικής περιόδου. Εκεί όπου οι παραδοσιακές αγορές κυριαρχούν στο τρίτο τρίμηνο με τις νέες αγορές να κάνουν αισθητή την παρουσία τους στο υπόλοιπο της χρονιάς.

στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας  με τις εθνικότητες των ξένων επισκεπτών που πραγματοποίησαν τις περισσότερες διανυκτερεύσεις στη χώρα μας
Από  τα 41,1 εκατ. διανυκτερεύσεις που καταγράφηκαν στο πρώτο εξάμηνο, τα 25,5 εκατ. πραγματοποιήθηκαν από Γερμανούς, Βρετανούς, Γάλλους και Αμερικανούς, αντιπροσωπεύοντας περισσότερο από το 60%  των συνολικών διαμονών.

Οι Γερμανοί  βρέθηκαν στην πρώτη θέση με 9,95 εκατ. διανυκτερεύσεις ακολουθούμενοι από τους Βρετανούς οι  οποίοι πραγματοποίησαν 9 εκατ. διαμονές. Οι Γάλλοι βρέθηκαν στην τρίτη θέση με 3,4 εκατ. διανυκτερεύσεις με τους Αμερικανούς να προσθέτουν άλλα 3,1 εκατ. διαμονές, παρά τις «αρρυθμίες» που παρουσίασε η ταξιδιωτική κίνηση από τις ΗΠΑ προς τη χώρα μας στο πρώτο εξάμηνο.

Η πρώτη έκπληξη του α’ εξαμήνου αφορά τους Κύπριους επισκέπτες οι οποίοι βρέθηκαν στην πέμπτη θέση της σχετικής κατάταξης καθώς πραγματοποίησαν 2,69 εκατ. διανυκτερεύσεις. Για να  βρεθούν στην πέμπτη θέση μάλιστα, οι Κύπριοι χρειάστηκε να προσπεράσουν  τους τουρίστες από την Ολλανδία (2,58 εκατ. διανυκτερεύσεις) και την Ιταλία (2,3 εκατ. διαμονές), οι οποίες αποτελούν βασικές αγορές του ελληνικού τουρισμού.

Ακολούθησαν στην όγδοη θέση οι Ρώσοι επισκέπτες με 1,8 εκατ. διανυκτερεύσεις και με τους Βέλγους να βρίσκονται κοντά τους με 1,5 εκατ. διαμονές.

Η επόμενη έκπληξη προήλθε από τα Βαλκάνια. Κι αυτό καθώς στη δέκατη θέση της κατάταξης βρέθηκαν οι επισκέπτες από την Αλβανία, οι οποίοι εμφανίζονται να πραγματοποίησαν 1,37 εκατ. διανυκτερεύσεις στο πρώτο μισό της χρονιάς. Μόλις μια ανάσα πίσω τους βρέθηκαν οι επισκέπτες από τη Ρουμανία με 1,36 εκατ. διανυκτερεύσεις.

Στις τελευταίες δύο θέσεις της 13άδας βρέθηκαν οι επισκέπτες από την Ελβετία (1,27 εκατ. διανυκτερεύσεις) και τη Σουηδία (1,12 εκατ. διαμονές).