Οι αυξήσεις στις τιμές μεγάλου αριθμού ξενοδοχείων έχουν αναγκάσει σημαντική μερίδα ξενοδόχων να κάνουν προσφορές και τον Ιούλιο. Ωστόσο, το κόστος για τους Ελληνες που θέλουν να κάνουν διακοπές με τις οικονομίες τους, παραμένει υψηλό.
Σύμφωνα με στοιχεία από ταξιδιωτικά γραφεία, ενδεικτικά το κόστος της διαμονής για μια τετραμελή οικογένεια με μικρά παιδιά κυμαίνεται από 150-200 € τη βραδιά με πρωινό.
Το κόστος για διαμονή σε διαμερίσματα είναι της τάξης των 120-130 €.
Ωστόσο, οι ξενοδοχειακές τιμές στην Κρήτη τον Ιούλιο και τον Αύγουστο είναι πιο οικονομικές από νησιά για παράδειγμα των Κυκλάδων, όπου οι τιμές είναι πανάκριβες ακόμη και για καταλύματα με ελάχιστες παροχές.
Ο Μιχάλης Βλατάκης, πρέοδρος των τουριστικών και ταξιδιωτικών πρακτόρων Κρήτης είπε στην “Π” ότι όσοι ξενοδόχοι αύξησαν πολύ τις τιμές τους, προχώρησαν αναγκαστικά σε εκπτώσεις.
Ο ίδιος σχολίασε ότι αεροπορικές θέσεις δεν ακυρώνονται και συμπλήρωσε ότι το καλοκαίρι προχωράει με κρατήσεις της τελευταίας στιγμής, όπως αναμενόταν. Ο ίδιος χαρακτήρισε διαχείρισιμη τη σεζόν και πρόσθεσε ότι ο Σεπτέμβριος δείχνει ότι θα πάει καλά, το ίδιο και ο Οκτώβριος.
Αυξήσεις τιμών από 20% – 40%
“Υπάρχουν ξενοδόχοι που αύξησαν τις τιμές τους την τελευταία τριετία από 20% έως 40%”, σημείωσε ο γραμματέας του Παγκρήτιου Συλλόγου Διευθυντών Ξενοδοχείων Αλέξανδρος Σαμαράς, σχολιάζοντας ότι εκ των πραγμάτων γίνονται προσφορές για να αυξήσουν τις πληρότητές τους.
“Η σεζόν παρουσιάζει πτώση σε σχέση με πέρυσι αλλά το περιμέναμε. Μην ξεχνάμε ότι οι υψηλές θερμοκρσίες στην Ευρώπη συνεχίζονται, κάτι που λειτουργεί αποτρεπτικά για διακοπές, αλά και το ότι στην Κρήτη έχουν προστεθεί τα τελευταία χρόνια νέες κλίνες. Η πίτα συρρικνώνεται και όσοι τη μοιράζονται αυξάνονται” κατέληξε.
Ο σύμβουλος ξενοδοχειακών επιχειρήσεων Ζαχαρίας Χνάρης ανέφερε ότι η κίνηση είναι περίπου κατά 10% μειωμένη έως τώρα σε σχέση με πέρυσι, και θα συνεχίσουν να γίνονται προσφορές σε όλη τη διάρκεια της σεζόν, αν χρειαστεί. “Ήταν αναμενόμενο. Γνωρίζαμε ότι κάπως έτσι θα κυλήσει η σεζόν” είπε.