τουρισμός και υγειονομικά πρωτόκολλα
Δύσκολες οι διαπραγματεύσεις τουριστικών φορέων και επιδημιολόγων για τα υγειονομικά πρωτόκολλα

Ιδιαίτερα ενδιαφέροντα στοιχεία για τις διαπραγματεύσεις που έγιναν μεταξύ τουριστικών φορέων και επιδημιολόγων καταγράφονται σε άρθρο του Τάσου Τέλλογλου στο Inside Story.

Την ώρα που δημοσιευόταν το άρθρο δεν είχαν οριστικοποιηθεί ακόμη τα πρωτόκολλα και οι συζητήσεις με τους ειδικούς ήταν σε εξέλιξη. Μεταξύ άλλων ο δημοσιογράφος ανέφερε:

Οι διαπραγματεύσεις της επιτροπής των επιδημιολόγων με τους ξενοδόχους και τον Σύνδεσμο Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ) για τα ξενοδοχειακά πρωτόκολλα διάρκεσαν ημέρες και δεν έχουν ακόμα κλείσει εντελώς.

Όσοι διαπραγματεύθηκαν με τους επιδημιολόγους κκ Χατζηχριστοδούλoυ, Σαρόγλου και Παρασκευή, ξέρουν ότι είναι «σκληρά καρύδια» και ότι για κάθε πρότασή τους είχαν λόγους ή περιστατικά από προηγούμενες σεζόν για να προτείνουν αυτό ή εκείνο. Οι ξενοδόχοι γρήγορα αντιλήφθηκαν ότι η φετινή χρονιά δεν θα είναι όπως οι άλλες κι αυτό το περιέγραψε με μια κουβέντα ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας τους, Γρηγόρης Τάσιος, λέγοντας ότι «τα ξενοδοχεία δεν θα γίνουν νοσοκομεία».

Η επιμονή στο προσωπικό δεν είναι τυχαία. Και οι τουριστικοί οργανισμοί (tour operators) και το κράτος, κατά τη σύνταξη των σχετικών πρωτοκόλλων δίνουν πολύ μεγάλη σημασία στο πώς θα κοιμούνται, θα τρώνε και θα εργάζονται οι εργαζόμενοι των ξενοδοχείων. H επιτροπή των τριών καθηγητών που διαπραγματεύθηκε με τον ΣΕΤΕ και τους ξενοδόχους ζήτησε ο κάθε εργαζόμενος να κοιμάται σε ξεχωριστό δωμάτιο.

Τελικά, σύμφωνα με όλες τις πληροφορίες, τα μέλη του προσωπικού των ξενοδοχείων θα κοιμούνται σε δίκλινα δωμάτια.

Ενδεικτικό είναι άλλο ένα κομμάτι που παρουσιάζει στο ίδιο άρθρο ο Τ. Τέλλογλου:

“Πριν από μερικά χρόνια χτύπησε συναγερμός μεταξύ των επιδημιολόγων, για την περίπτωση ξενοδοχείου στο Ηράκλειο, στις πισίνες του οποίου Άγγλοι τουρίστες είχαν παρουσιάσει μια επικίνδυνη …ακράτεια. Αυτή φαίνεται πως προκλήθηκε από ιό που κόλλησαν μαζικά, καθώς τον μετέδιδαν ο ένας στον άλλον μέσω της πισίνας. Ο ιός ζει μέσα στις ανθρώπινες ακαθαρσίες και δεν αντιμετωπίζεται εύκολα με χρήση χλωριούχων ενώσεων. Θεωρητικά πριν μπεις σε κάθε πισίνα πρέπει να κάνεις ντους – να πλένεσαι καλά.

Στη διαπραγμάτευση που προηγήθηκε της ανακοίνωσης των πρωτοκόλλων, η αντιπροσωπεία του ΕΟΔΥ επέμεινε να μπει σε κάθε ντους πριν από την πισίνα ένα κάλυμμα, ώστε οι επισκέπτες να πλένουν με άνεση και με σαπούνι τα… οπίσθιά τους (κάτι που θα έπρεπε να γίνεται έτσι και αλλιώς). Η συζήτηση για το κάλυμμα στα ντους της πισίνας πήρε διαστάσεις, όχι τόσο για το κόστος, όσο για το γεγονός ότι οι επισκέπτες ενός ξενοδοχείου θα έπρεπε να μπουν σε νόρμες ασυνήθιστες για ελληνικά ξενοδοχεία. Τελικά, το μέτρο συμφωνήθηκε”.

Αν κάποιος αρρωστήσει;

Η διαχείριση ενός κρούσματος SARS Cov-2 αποτελεί για τους επαγγελματίες τη μεγαλύτερη πρόκληση. Τους ανησυχεί ένα κρούσμα που μπορεί να προκαλέσει και μία αγωγή από την πλευρά του πελάτη. Το θέμα έχει τεθεί επανειλημμένα, αρχικά στον υφυπουργό Τουρισμού Μάριο Κόνσολα και στη συνέχεια στον υπουργό Δικαιοσύνης, Κώστα Τσιάρα. «Δεν ψηφίζουμε διάταξη που να σας απαλλάσσει από την αστική ευθύνη διότι μια τέτοια διάταξη δεν θα σταθεί στα δικαστήρια» ήταν η απάντησή τους.

Η αυτάρκεια της Κρήτης σε ΜΕΘ

Σύμφωνα με τον ίδιο δημοσίευμα, ένα ακόμα θέμα που απασχολεί τους υπεύθυνους του ΕΟΔΥ είναι αυτό των κρεβατιών, των ΜΕΘ και των δυνατοτήτων που έχει το κάθε νησί να αντιμετωπίσει τα πιθανά κρούσματα. Πολύ λίγα νησιά έχουν τη δυνατότητα να περιθάλψουν ασθενείς, εάν αρρωστήσουν μαζικά. Αυτάρκης από τα νησιά είναι μόνο η Κρήτη, με 66 ΜΕΘ και δική της δυνατότητα να ελέγχει μέχρι και 600 τεστ την ημέρα. Στην ηπειρωτική Ελλάδα τα πράγματα είναι λίγο καλύτερα, καθώς μεγάλοι προορισμοί (όπως πχ Χαλκιδική, Πελοπόννησος) είναι κοντά σε νοσοκομεία αναφοράς στη Θεσσαλονίκη και το Ρίο.