Ο ταμίας του Συνδέσμου Τουριστικών και Ταξιδιωτικών Πρακτόρων Κρήτης Κάρολος Ατσαλάκης

Τις αντιδράσεις των τουριστικών πρακτόρων της Κρήτης έχει προκαλέσει η απόφαση να συμπληρώνουν οι τουρίστες φόρμα δίνοντας πληροφορίες για τη διαμονή τους στην Ελλάδα, ενώ ξένα δημοσιεύματα κάνουν λόγο για περίπλοκες διαδικασίες και αυστηρούς ταξιωτικούς κανόνες που περιπλέκουν τις διακοπές.

Ο ταμίας του Συνδέσμου Τουριστικών και Ταξιδιωτικών Πρακτόρων Κρήτης Κάρολος Ατσαλάκης σε επιστολή του που έχει αποστείλει και στο γραφείο του υπουργού Τουρισμού αναφέρει τα εξής:

Κάθε μέρα και μια έκπληξη…

«Κάθε μέρα επιφυλάσσει δυστυχώς και μια καινούργια εκπληξη…

Έχετε καμία επίσημη πληροφόρηση για το παρακάτω και τα bar code (!) που θα βάλουμε στα προϊόντα/πελάτες μας που θα υποδεχθούμε από 01/07;;!!

Και κατ’αρχήν, πού και ποιος στο αεροδρόμιο Ηρακλείου θα ελέγχει αν έχει συμπληρωθεί η φόρμα PLF που ζητείται.

Θα γίνουν σημεία ελέγχου και ουρές αντίστοιχα με διαβατηρίων; Φανταστείτε την εικόνα στο αεροδρόμιο…

Κανείς συνεργάτης ή πελάτης μας δεν γνωρίζει τι πραγματικά τον περιμένει την 01.07!

Η όλη διαδικασία που ετοιμάζεται, για την οποία δεν έχουμε την παράμικρη επίσημη ενημέρωση, 3 μέρες πριν τις πρώτες αφίξεις (!), παραπέμπει μόνο σε εικόνες στρατιωτικού καθεστώτος!

Δεν συζητάω καν αν το κατά πόσον είναι νόμιμη βάση ευρωπαϊκού δικαίου αυτή η υποχρεωτική διαδικασία και τις νομικές συνέπειες και για εμάς σαν τουριστικά γραφεία για την έλλειψη πληροφόρησης προς τους πελάτες μας σε περίπτωση αγωγής.

Επίσης, τι θα γίνει σε περίπτωση άρνησης κάποιου να υποβληθεί στο τεστ;

Θα υποχρεώνεται; Θα συλλαμβάνεται; Θα απελαύνεται;!

Αν δεν κάνω λάθος, είμαστε η μόνη χώρα από τους μεγάλους τουριστικούς προορισμούς που προβλέπει τέτοιες παράλογες διαδικασίες.

Φανταστείτε την οικογένεια που μετά από τόσους μήνες εγκλεισμού και ταλαιπωρίας, θα καταφέρει επιτέλους να ταξιδέψει, και στο αεροδρόμιο θα επιλεγεί η μητέρα για έλεγχο από καποιους στρατιωτικούς γιατρούς, και στη συνέχεια θα υποχρεώνεται σε εγκλεισμό στο δωμάτιο στη χώρα που επέλεξε για διακοπές!

Φανταστείτε επίσης το στιγματισμό της μπροστά στην οικογένεια της, στους υπόλοιπους πελάτες, στο ξενοδοχείο που θα μείνει…

Θα έπρεπε πολύ απλά, όπως γίνεται αυτή τη στιγμή στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες, να ισχύουν όλα ή κάποια από τα παρακάτω:

  • να υπάρχει διευρυμένη λίστα ευρωπαϊκών χωρών από τις οποίες επιτρέπεται ελεύθερα η άφιξη
  • να είναι απόλυτα ξεκάθαρα και ανακοινώσιμα ο τρόπος και τα κριτήρια ελέγχου για τις υπόλοιπες χώρες
  • να γίνεται πολύ εύκολα αποδεκτό αρνητικό τεστ που θα φέρουν μαζί τους οι πελάτες και που θα έχουν πραγματοποιήσει αυτοβούλως
  • Να γίνεται ευρέως θερμομέτρηση στο αεροδρόμιο».

Δεν έχουν καταλάβει τι διακυβεύεται

Η επιστολή του κ. Ατσαλάκη καταλήγει:

Συγνώμη για τον τόνο μου, αλλά είμαι οργισμένος! Νομίζω ότι αυτοί που αποφασίζουν δεν έχουν καταλάβει ποιο είναι το διακύβευμα και ποιες οι συνέπειες των ασυλλόγιστων ενεργειών τους!

Γνώμη μου είναι ότι χρειάζεται άμεσα παρέμβαση στις αρμόδιες αρχές.

Δεν θα είναι άλλωστε η πρώτη φορά που αλλάζουν/ανακαλούν μια απόφαση τους τον τελευταίο καιρό».

Τα ξένα δημοσιεύματα

Η γερμανική οικονομική εφημερίδα Handelsblatt, σε χθεσινό της ρεπορτάζ αναφέρει τα εξής: «Η ελληνική κυβέρνηση θέλει να παρακολουθεί ποιος θα έρθει στη χώρα από την Τετάρτη 1η Ιουλίου, με περίπλοκες διαδικτυακές διαδικασίες εγγραφής και έγκρισης. Η διαδικασία είναι πιθανό να αποτρέψει τους ηλικιωμένους τουρίστες να ταξιδέψουν στην Ελλάδα που δεν είναι εξοικειωμένοι με υπολογιστές και smartphones.

Ωστόσο, και οι επαγγελματίες του τουρισμού που πρέπει να κλείσουν πτήση σε σύντομο χρονικό διάστημα, επιβαρύνονται. Ένα ακόμη μειονέκτημα: Ο ιστότοπος travel.gov.gr , στον οποίο πρέπει να γίνει η εγγραφή, είναι διαθέσιμος μόνο στα Αγγλικά.

Σημειώνεται ότι η διαδικασία δεν ισχύει για τους Βρετανούς και τους Αμερικανούς, ενώ η Γερμανία είχε τον μεγαλύτερο αριθμό επισκεπτών στην Ελλάδα τον τελευταίο χρόνο.

Ο πρωθυπουργός προσπάθησε να τονίσει το κλίμα εμπιστοσύνης. Ωστόσο, η πραγματικότητα είναι μάλλον δυσάρεστη για τους ταξιδιώτες: οι ταξιδιωτικοί κανόνες δεν είναι χαλαροί, αλλά αυστηροί – και σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα».