Από Τήνο μέχρι το Βιετνάμ και την Ιαπωνία: Για που ταξιδεύουν οι Κρητικοί για τις διακοπές του Πάσχα

Δεν είναι λίγα τα ξενοδοχεία στην Κρήτη που διαφημίζουν πακέτα που έχουν τραβήξει την προσοχή ζευγαριών και οικογενειών που θέλουν να πάνε κάπου να ξεκουραστούν, χωρίς όμως να χρειαστεί να μετακινηθούν εκτός νησιού.

Από την Τήνο μέχρι την Ιαπωνία

«Το Πάσχα είναι παραδοσιακά μια οικογενειακή γιορτή και οι περισσότεροι πηγαίνουν στα χωριά τους ή σε σπίτια φίλων και συγγενών,ωστόσο υπάρχουν και άλλοι που μπορούν και θέλουν να ταξιδέψουν» είπε στην «Π» η τουριστική πράκτορας Μίκα Μυκωνιάτη.

Η μεγαλύτερη ζήτηση υπάρχει από ζευγάρια και όπως σημειώνει οι κρατήσεις αφορούν από νησιά όπως η Πάρος, η Νάξος,η Τήνος, η Σύρος, μέχρι το Βιετνάμ και την Ιαπωνία.

Οι Ευρωπαικοί προορισμοί, κυρίως Γαλλία, Ιταλία ,έχουν επίσης σταθερή ζήτηση . «Υπάρχει ενδιαφέρον για ταξίδια», σημείωσε η τουριστική πράκτορας Μαρία Χατζηδάκη, αναφέροντας ότι δημοφιλείς προορισμοί είναι μεταξύ άλλων η Κέρκυρα και η Νάξος,αλλά και η Γαλλία.

Οι πράκτορες περιμένουν κρατήσεις την τελευταία στιγμή

Τη μέχρι στιγμής εικόνα των προορισμών και της ζήτησης καταγράφουν τα ελληνικά ταξιδιωτικά γραφεία-μέλη των ενώσεων της Ομοσπονδίας Ελληνικών Συνδέσμων Γραφείων Ταξιδίων & Τουρισμού (FedHATTA). Με φόντο τη θετική συγκυρία της ημερολογιακής σύμπτωσης του Καθολικού με το Ορθόδοξο Πάσχα φέτος αλλά και το γεγονός ότι το Πάσχα του 2024 ήταν το Μάιο, η FedHATTA καταγράφει κάμψη στη ζήτηση από διεθνείς ταξιδιώτες συγκριτικά με την αντίστοιχη Πασχαλινή περίοδο πέρυσι, και οριακή μείωση όσον αφορά τον εσωτερικό και εξερχόμενο τουρισμό των Ελλήνων.

Εκτιμάται ότι η εφετινή πασχαλινή περίοδος έχει δυνατότητες για περαιτέρω άνοδο των κρατήσεων το επόμενο διάστημα, καθώς μεγάλο μέρος του ταξιδιωτικού κοινού παραμένει αναποφάσιστο και αναμένεται να προβεί σε κρατήσεις last minute.

Ως προς τη ζήτηση από Ευρώπη, Λ. Αμερική, ΗΠΑ και Ιαπωνία για Πάσχα στην Ελλάδα, σύμφωνα με την μέχρι στιγμής εικόνα της ζήτησης που καταγράφει η FedHATTA στον εισερχόμενο τουρισμό, οι περισσότερες κρατήσεις προέρχονται τόσο από την Ευρώπη (Ισπανία, Ιταλία) όσο και από μακρινές αγορές (Λ. Αμερική, ΗΠΑ, Ιαπωνία). Οι δημοφιλέστεροι προορισμοί των αγορών αυτών για την εν λόγω περίοδο είναι η Αθήνα, τα νησιά του Νοτίου Αιγαίου, η Κρήτη, η Πελοπόννησος, η Χαλκιδική, ενώ και η κρουαζιέρα απορροφά σημαντικό μέρος της ζήτησης.

Οι δημοφιλείς προορισμοί

Στον εξερχόμενο τουρισμό, τα ταξιδιωτικά γραφεία παρουσιάζουν πλούσια γκάμα προγραμμάτων σε κοσμοπολίτικες μητροπόλεις της Ευρώπης αλλά και μακρινών προορισμών, με τις επιλογές να καλύπτουν πακέτα πτήσης, διαμονής και ξεναγήσεων για κάθε προτίμηση και προϋπολογισμό.

Στις οργανωμένες διακοπές σε μακρινούς προορισμούς κυριαρχούν η Νέα Υόρκη, με δεκαήμερα πακέτα από 1.675 ευρώ, η Κίνα με πακέτα 11 ημερών από 1.350 ευρώ, η Ιαπωνία με δώδεκα ημέρες από 3.950 ευρώ και η Κούβα με τα πακέτα 10 ημερών να ξεκινούν από 1.490 ευρώ. Άλλες δημοφιλείς επιλογές είναι τα πακέτα 11 ημερών για Ουζμπεκιστάν, που ξεκινούν από 990 ευρώ, οι πενθήμερες αποδράσεις στο Κάιρο, από 670 ευρώ, και τα ταξίδια 6 ημερών στο εξωτικό Μπαλί, από 670 ευρώ.

Μεγάλη ζήτηση καταγράφεται και για κοντινούς ευρωπαϊκούς προορισμούς. Τα πενθήμερα πακέτα για Άμστερνταμ ξεκινούν από 895 ευρώ, για Βαρκελώνη από 765 ευρώ, για Πολωνία και Ρώμη από 795 ευρώ για καθεμία, για Βερολίνο από 745 ευρώ και για Κύπρο από 645 ευρώ. Ταυτόχρονα, τα εξαήμερα πακέτα για Λισαβόνα ξεκινούν από 745ευρώ και για συνδυαστική εμπειρία στην Ελβετία και Γαλλία από 995 ευρώ. Η Κωνσταντινούπολη και το Παρίσι, επίσης με διάρκεια πέντε και έξι ημερών αντίστοιχα, προσφέρονται σε τιμές που κυμαίνονται από 625 ευρώ και 629 ευρώ αντίστοιχα.

Ταυτόχρονα, κινητικότητα παρουσιάζουν προορισμοί από όλη την Ελλάδα, οι οποίοι προσφέρονται σε πακέτα τεσσάρων έως πέντε ημερών με διαμονή σε τετράστερα και πεντάστερα ξενοδοχεία και με ΙΧ. Έμφαση δίνεται στους τόπους όπου πραγματοποιούνται ιδιαίτεροι εορτασμοί για το Πάσχα, όπως η Κρήτη (Ρέθυμνο και Χανιά), η Κέρκυρα και Ζάκυνθος, η Χίος, η Σύρος, η Μονεμβασιά, το Λεωνίδιο, η Χαλκιδική, η Άνδρος, η Ύδρα, η Αράχωβα, η Καλαμάτα κ.ά.