Το πεντάστερο ξενοδοχείο άλλαξε χέρια μετά από πλειστηριασμό
Το πεντάστερο ξενοδοχείο άλλαξε χέρια μετά από πλειστηριασμό

Τέλος εποχής για το ιστορικό ξενοδοχείο Ανθούσα μετά από 44 χρόνια λειτουργίας υπό την ιδιοκτησία της οικογένειας Παπαγεωργίου. Στις 8 χθες το βράδυ η ακίνητη περιουσία του πολυτελούς AKTIA Lounge Hotel & spa (όπως είχε μετονομαστεί το Ανθούσα) πέρασε σε νέα χέρια για σχεδόν 21 εκατομμύρια ευρώ. Το κεντρικό κτίριο της μονάδας κατοχυρώθηκε για 18,1 εκατομμύρια ευρώ στην εταιρία Skyserv του Ομίλου Γρύλου.

Δημοσιογραφικές πηγές αναφέρουν ότι στην κούρσα του πλειστηριασμού μπήκαν αρκετοί «μνηστήρες», μεταξύ των οποίων και τρανταχτά ονόματα κρητικών επιχειρηματιών στον τομέα του τουρισμού. Απογευματινές ώρες πια το τοπίο είχε ξεκαθαρίσει ανάμεσα σε δύο διεκδικητές, οι οποίοι επιδόθηκαν σε ένα μπράντεφερ για γερά νεύρα.

Να σημειωθεί ότι η πρώτη τιμή προσφοράς ήταν τα 13 εκατομμύρια.

Όπως προβλέπεται, το 65% των χρημάτων θα δοθούν στην τράπεζα που κίνησε τον πλειστηριασμό, το 25% θα διατεθούν στο Δημόσιο και στους εργαζόμενους και το 10% στους προμηθευτές. Σε ό,τι αφορά στους εργαζόμενους (έχει γίνει αγωγή για 28 άτομα) εκτιμάται ότι το ποσό που εξασφαλίζεται υπερκαλύπτει τις οικονομικές απαιτήσεις τους.

Παρ’ όλα αυτά το κλίμα είναι βαρύ για όλους όσοι  εργάστηκαν στο ξενοδοχείο και πάλεψαν με όλες τις δυνάμεις τους για να αποτρέψουν το «ναυάγιο».

Όπως προαναφέρθηκε, το “Ανθούσα” λειτούργησε για πρώτη φορά το 1974 και διαδραμάτισε καταλυτικό ρόλο στην εξέλιξη και στην ανάπτυξη της Σταλίδας. Μέσα σε μία δεκαετία στην περιοχή αναπτύσσονται εκατοντάδες επιχειρήσεις επισιτιστικού και εμπορικού χαρακτήρα, συσχετιζόμενες άμεσα με το τουριστικό προϊόν καθώς το Ανθούσα ήταν μία πρωτοπόρα για την εποχή και την περιοχή επιχείρηση.

Επιπλέον υπήρξε πόλος έλξης για τεράστιες προσωπικότητες της εποχής με χαρακτηριστικότερη όλων, την συνάντηση Παπανδρέου – Πάλμε στις αρχές της δεκαετίας 80.

Η ξενοδοχειακή μονάδα λειτουργούσε έως το 2004 με δυναμικότητα 173 δωματίων και 321 κλινών και απασχολούσε 48 άτομα προσωπικό.

Ο κύκλος εργασιών τότε κυμαίνονταν στα 1,8 εκ ευρώ. Λαμβάνεται η απόφαση εκσυγχρονισμού της μονάδας και της ένταξης του στον αναπτυξιακό Ν3299/04 με σκοπό την αναβάθμιση των υπηρεσιών, την εξοικονόμηση ενέργειας και της επέκτασης της σταδιακά, με χρονικό ορίζοντα αποπεράτωσης το 2008. Έτσι δημιουργούνται οι συνθήκες που οδηγούν το ξενοδοχειακό συγκρότημα στην νέα εποχή της ποιοτικής αναβάθμισης του προϊόντος, με αύξηση του κύκλου εργασιών και απασχόλησης.

Κατά τη διάρκεια του αναπτυξιακού προγράμματος ανακαινίζονται ριζικά οι λειτουργικοί χώροι του ξενοδοχείου ενώ αναπλάθονται οι κοινόχρηστοι χώροι, δημιουργούνται 3 νέες πισίνες (μία εξωτερική, μια παιδική και μια εσωτερική θερμαινόμενη) ανακατασκευάζεται η κεντρική κουζίνα και το κεντρικό εστιατόριο με τα πρότυπα Haccp, κατασκευάζονται δύο δίδυμοι ανελκυστήρες ενώ εγκαινιάζονται νέοι χώροι εστίασης με a la carte εστιατόριο pool bar, snack bar, γυμναστήριο, σάουνα, χαμάμ και spa.