ξενοδοχεία

Πολλές απορίες και ερωτηματικά έχουν προκύψει σχετικά με τη διαχείριση ύποπτων κρουσμάτων Covid-19 στα ξενοδοχεία από τους γιατρούς που θα συνεργάζονται με τις μονάδες.

Για παράδειγμα, ο πελάτης θα δεχθεί να πληρώσει το κόστος της ιατρικής επίσκεψης και της εξέτασης; Αν όχι, τι πρέπει να γίνει; Ποιος θα μεταφέρει το δείγμα για ιατρικό έλεγχο στο εργαστήριο;

O κ. Νίκος Χαλκιαδάκης
O κ. Νίκος Χαλκιαδάκης

“Μέχρι τώρα αυτό που γνωρίζουμε είναι ότι το κόστος θα το επωμίζεται ο πελάτης” μας είπε ο Νίκος Χαλκιαδάκης, πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Ηρακλείου σημειώνοντας ότι στη φάση αυτή υπάρχουν πολλά κενά ενημέρωσης.

Ο οικογενειακός γιατρός Μανόλης Πατεράκης μέλος του Δ.Σ. του Ιατρικού Συλλόγου Ηρακλείου, ο οποίος εδώ και χρόνια συνεργάζεται με ξενοδοχειακές μονάδες και ασφαλιστικές εταιρείες του εξωτερικού σημείωσε μεταξύ άλλων:

“Διαβάζοντας κάποιος τα πρωτόκολλα των ξενοδοχείων αναρωτιέται αν όποιος τα έγραψε έχει σχέση με την ιατρική, αν γνωρίζει τους κινδύνους από την διασπορά του κοροναϊού, αν έχει σχέση με τον τουρισμό.

Ο κ. Μανώλης Πατεράκης
Ο κ. Μανώλης Πατεράκης

Το προσωπικό θα κατασκοπεύει τον πελάτη αν έχει συμπτώματα, θα καλεί τον ιατρό, αν δεχτεί ο πελάτης να πληρώσει (πιο ακριβά από πέρυσι λόγω χρόνου εξέτασης και μέτρων προστασίας), θα του πάρει δείγμα, θα το στείλει είτε ιδιωτικά με ανάλογο κόστος, είτε κρατικα μέσω κάποιας μορφής που θα παρέχει το κράτος, είτε θα το κουβαλά δεξιά και αριστερά, εξετάζοντας άλλους ασθενείς, σε άλλα ξενοδοχεία, μέχρι να βρει χρόνο να πάει το δείγμα σε ένα εργαστήριο, ελπιζωντας ότι δεν θα βγει ψευδώς θετικό, ότι θα έχει την απάντηση σε λίγες ώρες, για να τον ξαναδεί την επόμενη, και αν χρειαστεί να τον βάλει σε ένα ταξί (ιδιωτικό μέσο αναφέρουν) να πάει σε ένα νοσοκομείο.

Αν δεχτεί βέβαια εξέταση, και αν δεχτεί να πληρώσει όλα αυτά που περιγράφω.

Αν δεν δεχτεί; Αν θέλει να συνεχίσει να κυκλοφορεί;

Αν θέλει να πάει στο ιατρό του στην πατρίδα του; Όσοι έχουν εργαστεί στον τουρισμό γνωρίζουν τις νοοτροπίες κάθε λαού σε τέτοια θέματα”.

Σχεδιασμός… στο πόδι Ο ίδιος σημείωσε:

“Ο όλος σχεδιασμός μέχρι στιγμής αφήνει πάρα πολλά κενά, παρά πολλά σημεία όπου ένας φορέας μπορεί να διασπείρει τον ιό.

Είναι σαν να προσπαθουν να αποποιηθούν ευθύνες τόσο πολιτικά όσο και ξενοδοχειακά, ώστε να μην υπάρχουν συνέπειες για ένα ξενοδοχείο. Θα υπάρξουν όμως συνέπειες στη χώρα ως προορισμός, ως τουρισμός που θα έχει αντίκτυπο τα επόμενα χρόνια.

Δεν γίνεται να μην αντιμετωπίζει τον τουρισμό με την ανάλογη σοβαρότητα. Δεν γίνεται η χώρα μας να μην έχει να προτείνει στους ξένους τρόπους διαχείρισης της επιδημίας στον τουρισμό όταν τον 1/4 του ΑΕΠ, προέρχεται απ τον τουρισμό.

Αν ακολουθήσουμε τις οδηγίες των ξένων που έχουν άλλες υποδομές, άλλη εμπειρία απ την επιδημία, άλλη γεωγραφική κατανομή, και άλλα πολλά, ελάχιστα κρούσματα μπορεί να οδηγήσουν σε κλείσιμο της σεζόν με τις ανάλογες συνέπειες.

Σε ένα αβέβαιο παρόν και μέλλον απαιτούνται δραστικές λύσεις, με σίγουρα βήματα και όχι ό,τι μας έρθει στο πόδι”.

Να σημειωθεί ότι ο κ. Πατεράκης είναι μέλος της διαδικτυακής ομάδας Flatod 19 όπου με μια πολυμελή ομάδα ειδικών δίνουν πληροφορίες και απαντήσεις σχετικά με τον τουρισμό την εποχή του κοροναϊού και όπως επισημαίνει καθημερινά δέχονται πλήθος ερωτήσεων από επαγγελματίες του τουρισμού απ’ όλη την Ελλάδα και διαπιστώνονται πάρα πολλά κενά αναφορικά με το υγειονομικό πρωτόκολλο.