Σημαντικές επιχειρηματικές συμφωνίες στον ξενοδοχειακό κλάδο είναι σε εξέλιξη στην Κρήτη.
Οι συζητήσεις, που βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο, αφορούν στην πώληση τεσσάρων μεγάλων μονάδων στις περιοχές των νομών Ηρακλείου και Λασιθίου.
Πρόκειται για κάποια από τα πιο γνωστά ξενοδοχεία του νησιού τα οποία, αν κλείσουν οι συμφωνίες, θα περάσουν στην ιδιοκτησία κορυφαίων τουρ οπερέιτορς που διακινούν χιλιάδες τουρίστες και στην Κρήτη.
Οι δύο συμφωνίες
Οι διαπραγματεύσεις αφορούν σε δύο ξεχωριστές περιπτώσεις συγκροτημάτων και επενδυτών.
Η πρώτη σχετίζεται μ’ ένα από τα πιο γνωστά παραδοσιακά ξενοδοχεία ητς ευρύτερης περιοχής της Χερσονήσου. Αν όλα πάνε καλά, η συμφωνία μεταξύ του ξενοδόχου και του ενδιαφερόμενου τουρ οπερέιτορ θα κλείσει μέσα στις επόμενες ημέρες.
Η δεύτερη περίπτωση αγοραπωλησίας αφορά σε τρεις μονάδες από τις παλαιότερες και γνωστότερες της Κρήτης, που ανήκουν σε παραδοσιακούς ξενοδόχους, οι οποίοι διαπραγματεύονται την πώλησή τους τους τελευταίους μήνες.
Ο τουρ οπερέιτορ, εκ των κορυφαίων του κλάδου, έχει δείξει έντονο ενδιαφέρον για την εξαγορά τους, καθώς μεταξύ άλλων πρόκειται για υγιείς, κερδοφόρες επιχειρήσεις, που δεν έχουν οφειλές από δανεισμό.
Ήδη ο τουρ οπερέιτορ έχει αναθέσει σε εταιρεία τον πλήρη έλεγχο των οικονομικών και άλλων στοιχείων της ξενοδοχειακής αλυσίδας και το κλειδί για να οριστικοποιηθεί η εξαγορά είναι να συμφωνήσουν τα δύο μέρη στο τελικό ποσό, το οποίο θα καταβληθεί για να αλλάξουν χέρια.
Προβλέψεις για την Κρήτη
Εντωμεταξύ, όπως αναφέρει σε δημοσίευμά της η “Καθημερινή”, η μικρή διείσδυση μεγάλων ξένων και εγχώριων brands στην ελληνική ξενοδοχειακή αγορά, σε συνδυασμό με την άνθηση του ελληνικού τουρισμού και τη διαδικασία απομόχλευσης των ισολογισμών των τραπεζών από τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια του κλάδου, δημιουργούν συνθήκες για ανατροπή των συσχετισμών στον κλάδο. Δηλαδή την είσοδο και μεγέθυνση των επωνύμων αλυσίδων και τον περιορισμό των μεμονωμένων ξενοδόχων.
Αυτό προκύπτει από τη μελέτη της Pepper Group, πολυεθνικού ομίλου διαχείρισης χαρτοφυλακίου δανείων και περιουσίας αξίας 36 δισ. ευρώ, για την ελληνική αγορά ακινήτων φιλοξενίας.
Αναφορικά με την Κρήτη σημειώνεται:
Μέχρι το 2020, το συνολικό απόθεμα στο νησί αναμένεται να αυξηθεί κατά 3.000 νέα δωμάτια, ενώ οι συνολικές επενδύσεις θα φθάσουν στο 1 δισ., εκτιμά η Pepper, που προσμετρά τα νέα Euphoria Resort, Abaton Resort, Nana Princess. Επιπλέον, η TUI AG απέκτησε οικόπεδο έκτασης 130 στρεμμάτων στην Ιεράπετρα και σχεδιάζει να κατασκευάσει ένα νέο Robinson Club, ενώ η Dolphin Capital πούλησε δύο από τα project της στην Κρήτη, στην Τριόπετρα και στη Σητεία.
Οι μεγαλύτεροι όμιλοι
Όμως, όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα, οι ξενοδοχειακές επιχειρήσεις στην Ελλάδα έχουν και ισχυρότατους τοπικούς παίκτες, κάποιους με περισσότερα δωμάτια από πολλούς ξένους ομίλους. Οι πέντε μεγαλύτεροι τοπικοί όμιλοι πάντοτε με βάση των αριθμό δωματίων, όπως τα παρουσιάζει η μελέτη της Pepper Hellas Research, είναι η Hotels του όμιλου Χατζηλαζάρου στη Ρόδο, η Sbokos Hotels συμφερόντων των οικογενειών Σμπώκου και Θ. Βασιλάκη στην Κρήτη, η Kipriotis Hotels του ομώνυμου επιχειρηματία στην Κω, η Esperia Hotels της οικογενείας Βασιλάκη της Ρόδου και τα Aquila Hotels της οικογενείας Τάκη Δασκαλαντωνάκη.