Με πολλή χαρά πήρα στα χέρια μου το νέο πνευματικό πόνημα του εκλεκτού φίλου, πολυγραφότατου συγγραφέα κου Ζαχαρία Καλοχριστιανάκη με τον ως άνω τίτλο:
Η ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΚΟΥΔΟΥΜΑ
ΚΑΤΑ ΤΟΝ ΑΝΤΙΣΤΑΣΙΑΚΟ ΑΓΩΝΑ (1941-1945) και υπότιτλο «Συμβολή στη νεότερη ιστορία της Κρήτης».
Ο ίδιος κατάγεται από την τροφό μάνα Μεσαρά της Κρήτης ειδικά από τον Πύργο Μονοφατσίου και είναι πολύ γνωστός στον τομέα των Γραμμάτων τόσο για την υπηρεσία του σα δάσκαλος όσο και για τη συγγραφική του εξαιρετική δραστηριότητα με σημαντική έρευνα και δημιουργία. Τα βιβλία του με σπουδαίο περιεχόμενο γενικότερα για την Κρήτη και ειδικότερα με την ηρωική και θρησκευτική καταγωγή του, που τόσο πιστά έχει υπηρετήσει και αγαπήσει, αποπνέουν τη βαθειά αγάπη του για τον τόπο του και το θαυμασμό του για την γενικότερη μεγαλοϊστορία του τόπου μας.
Μια μεγάλη πνευματική σχέση τον συνδέει άριστα με τη γνωστή Ιερά Μονή Κουδουμά που στολίζει την περιοχή των Αστερουσίων και τα παράλια της Κρήτης, στο Νότιο Κρητικό πέλαγος, με ιστορία μεγάλη, που τόσο σημαντικά με λεπτομέρεια έχει ο ίδιος μελετήσει. Στο νέο βιβλίο του μελετά και καταγράφει τα ιστορικά γεγονότα της Γερμανικής κατοχής και τα φοβερά συμβάντα στην Ι. Μονή Κουδουμά χωρίς να παραλείπει στις αναφορές του να κάνει σχετικές νύξεις για την εκκλησιαστική και θρησκειολογική ιστορία της Ιεράς Μονής. Έτσι στη μελέτη του ο αναγνώστης κατανοεί πληρέστερα τα ιστορικά γεγονότα που συνδέονται με τη συμμετοχή της Ιεράς Μονής Κουδουμά με τη συγκεκριμένη ηρωική για τον τόπο μας εποχή.
Ο ίδιος με βαθιά πίστη στα θεία και μια άριστη σχέση που έχει ανέκαθεν με την Ι. Μονή Κουδουμά και την ηγεσία της αλλά και με την πνευματική σχέση με τον Σεβασμιότατο ακούραστο Ιεράρχη, το Μητροπολίτη Γορτύνης και Αρκαδίας κ.κ. Μακάριο κατάφερε να μελετήσει με ακρίβεια ό,τι σχετικό με την ιστορία εκτυλίχτηκε στην Ιερά Μονή εκείνη την εποχή. Μια έρευνα μεγάλη και απολύτως ανιδιοτελής που έφερε καρπούς σημαντικούς στη γνωστοποίηση ηρωικών γεγονότων της περιοχής και της Ιεράς Μονής ιδιαίτερα.
Την εξιστόρησή του ξεκινά με τους θαυμάσιους στίχους του Μεγάλου ποιητή μας Κωστή Παλαμά:
…Αυτό το λόγο θα σας πω δεν έχω άλλο κανένα
μεθύστε με τ’ αθάνατο κρασί του εικοσιένα…
Δεν ήταν το μόνο πρόβλημα οι ανάγκες του αγώνα σε πυρομαχικά και πολεμικό υλικό. Ήταν και τα προβλήματα διατροφής όχι μόνο των ντόπιων αγωνιζομένων αλλά και των συμμάχων Άγγλων, Αυστραλών, Νεοζηλανδών. Όλοι αυτοί κρύβονταν στο Μοναστήρι μέχρι να ευοδωθεί η προώθηση τους στην Αίγυπτο.
Αυτή η Άγια ακτή το Νοτίου Κρητικού πελάγους βοήθησε τον ιερό αγώνα και από ‘κει γινόταν η φυγάδευση πατριωτών και συμμάχων που κινδύνευαν. Η νότια αυτή ακτογραμμή των Αστερουσίων μήκος περίπου 15 χιλιόμετρα με τα μοναστηράκια της, αποτέλεσαν τόπους καταφυγής και προστασίας των εγκλωβισμένων Άγγλων, Αυστραλών, Νεοζηλανδών και Ελλήνων που ζητούσαν τρόπο διαφυγής στη Μέση Ανατολή.
Εκεί, τάισαν, έντυσαν, κοίμισαν, περιέθαλψαν και ξεπροβόδισαν το μεγαλύτερο πλήθος από τα στρατεύματα Κατοχής συμμάχων μας.
Από εκεί κατέφθαναν με συμμαχικά υποβρύχια τα πολεμικά υλικά για ενίσχυση του αντιστασιακού αγώνα.
Στην Ιερά Μονή Κουδουμά που πήγαιναν οι Γερμανοί για να πάρουν πληροφορίες, εύρισκαν στόματα κλειστά. Καθένας με τη σιωπηρή του συμπεριφορά απέρριπτε τον καταχτητή που νόμιζε ότι με ευκολία θα τους υποδούλωνε…. Γιατί ο ίδιος ήταν ανώτερος σε δύναμη και μόρφωση… Στον απλό αλλά γενναίο λαό μας ο πατριωτισμός έμοιαζε με πανδημία που εξαπλωνόταν με μεγάλη μεταδοτικότητα…
Και ξεκίνησε ο άνισος αγώνας το Μάη του 1941 με τη γνωστή Μάχη της Κρήτης. Έλειπαν εξάλλου οι μάχιμοι νέοι μακριά στο μέτωπο κι έτσι οι γενναίοι Κρητικοί γέροι και γυναικόπαιδα πήραν την τύχη στα χέρια τους, με ό,τι όπλα βρήκαν από παλιά στα σπίτια τους και πήραν τη θέση του τακτικού στρατού. Όρμησαν στον απρόσκλητο εισβολέα με ό,τι βρήκαν για όπλα, ακόμη και βέργες, μπαστούνες, μαχαίρια και δρεπάνια.
Δεν περίμεναν τέτοια υποδοχή οι εχθροί. Νόμιζαν ότι θα παραδίδονταν όλοι αμαχητί. Κι όμως έδειξαν σθεναρή αντίσταση στην υποδούλωση και ακόμη βγήκαν και στα βουνά με αντιστασιακές οργανώσεις. Έδειξαν θυσία, ανθρωπιά, λεβεντιά κι έγραψαν ιστορία!!
…Έτσι η Εθνική Αντίσταση είναι το σημαντικότερο γεγονός της Ελληνικής Ιστορίας μετά το 1821.
Ο Κρητικός λαός αντιπαρατάχθηκε σε τετράχρονο ηρωικό αγώνα κι έτσι δημιουργήθηκε το έπος της Αντίστασης κατά του φασισμού. Οι Γερμανοί έδειξαν βαρβαρότητα μεγάλη. Επέφεραν πληγές βαθιές με πόνο, ορφάνια, πείνα, διωγμούς. Πόσα δεινά υπέμεινε η ηρωική Μονή Κουδουμά!Εκεί εγκατέστησαν οι Γερμανοί φυλάκιο για έλεγχο του χώρου σχετικό με τη μυστική μετάβαση στην Αίγυπτο. Και στις λίγες μέρες που έδωσαν διορία μετέφεραν οι μοναχοί όλα τα υπάρχοντα του Μοναστηριού, τα λείψανα των οσίων Πατέρων, τα ιερά σκεύη, τις οικοσκευές, τα αρχεία και τα βιβλία, στο μετόχι του Αγίου Νικολάου που το είχε δωρίσει στο Μοναστήρι ο πολεμιστής ήρωας Γιάννης Αϊνικολιώτης στο Μοναστήρι Κουδουμά. Οι μοναχοί Αφθόνιος και Νικόλαος φονεύθηκαν αφοί οι Γερμανοί βεβήλωσαν και έκαψαν με πρωτοφανή βαρβαρότητα τις εγκαταστάσεις.
Δεν δίστασαν να πυροβολήσουν ακόμα και την εικόνα της Παναγίας Μεγαλόχαρης (Υπαπαντής) που την έλεγαν οι Γερμανοί «η κακή Μαντόνα» που δεν τους άφηνε να ησυχάσουν. Στην εικόνα φαίνονται τα αποτυπώματα των πυροβολισμών. Κάποιος από τους Γερμανούς, ο Χάουζ, στα μετέπειτα χρόνια επισκέφτηκε το μοναστήρι. Γιγαντόσωμος, ηλικιωμένος και ασπρομάλλης. Σταμάτησε πολλή ώρα μπροστά στην εικόνα σε στάση προσοχής, ενθυμούμενος το θαύμα που η Παναγία τον χαστούκισε…
Είχε φέρει και αφιέρωμα στη Χάρη Της ένα μεγάλο ηλεκτρικό σταυρό. Οι Γερμανοί τότε, δεν πίστεψαν το θαύμα και εκκενώσανε για δεύτερη φορά το Μοναστήρι προς την παραλία των Καπετανιανών.
Όπως αναφέρεται στο θαυμαστό σύγγραμμα του κου Ζαχαρία Καλοχριστιανάκη ο ρόλος της Ιεράς Μονής Κουδουμά υπήρξε παράλληλος με το ρόλο της Εκκλησίας της Κρήτης στον Εθνικό αγώνα!
Από το Μοναστήρι αυτό πέρασε ο Άγγλος κατάσκοπος Πάτρικ Λη Φέρμορ, οι Μπαντουβάδες, ο Πετρακογιώργης, ο Σαμαρείτης και πολλοί άλλοι. Υπάρχει στο βιβλίο πλούσιο φωτογραφικό υλικό από τον εορτασμό δύο μοναχών κτητόρων Παρθενίου και Ευμενίου με την παρουσία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Γορτύνης και Αρκαδίας κ.κ. Μακαρίου, του Περιφερειάρχη Κρήτης κου Σταύρου Αρναουτάκη, ο οποίος εξεφώνησε την Κεντρική ομιλία της ημέρας και έγιναν τα αποκαλυπτήρια μνημείου εθνικής Αντίστασης ( 11 Ιουλίου 2022) για την προσφορά της Ιεράς Μονής Κουδουμά κατά τη Γερμανική Κατοχή.
Πρέπει να αναφέρομε εδώ ότι μεγάλο και σημαντικό μέρος των κειμένων του βιβλίου συμπεριλαμβάνεται μεταφρασμένο και σε άλλες τέσσερις ξένες γλώσσες: Αγγλικά, Γαλλικά, Γερμανικά και Ρωσικά ώστε να μπορέσουν να πληροφορηθούν τα αναφερόμενα ηρωικά επιτεύγματα και άλλοι λαοί εκτός Ελλάδας.
Είναι τόσο πολλά τα ενδιαφέροντα στοιχεία που θα μπορούσε κανείς να αναφέρει για τη συμβολή της ιεράς Μονής Κουδουμά στον αντιστασιακό αγώνα. Είναι όμως αδύνατον μέσα στα στενά πλαίσια μιας βιβλιοπαρουσίασης του συγγράμματος του άξιου συγγραφέα κου Ζαχαρία Καλοχριστιανάκη και τον ευχαριστούμε θερμά για την πνευματική του προσφορά με το νέο βιβλίο του.
Ευχόμαστε υγεία και μακροημέρευση με συνέχιση του σπουδαίου πνευματικού του έργου!