Περιέργως, πορτοφόλια που παραδόθηκαν στο Βατικανό (στυλοβάτης της ηθικής), ποτέ δεν επιστράφηκαν

Ως Έλληνες είμαστε ένας λαός που έχει εκτός από φιλότιμο και τιμιότητα. Αυτό συμπεραίνει κανείς διαβάζοντας τα αποτελέσματα έρευνας που δείχνει ότι ένας στους δύο θα επέστρεφε ένα χαμένο με χρήματα πορτοφόλι στον κάτοχό του.

Συγκεκριμένα σύμφωνα με την παγκόσμια έρευνα αμερικανικών  και ελβετικών πανεπιστημίων το 55% των ερωτηθέντων  Ελλήνων θα επέστρεφε  πορτοφόλια με χρήματα ενώ το 40% δίνει στον κάτοχο το χαμένο πορτοφόλι χωρίς χρήματα.

Σύμφωνα με τους Αμερικανούς και τους Ελβετούς ερευνητές από τα πανεπιστήμια της Ζυρίχης, του Μίσιγκαν και της Γιούτα, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό Science, η πιθανότητα επιστροφής των πορτοφολιών που εμπεριέχουν χρήματα οφείλεται στο ψυχολογικό κόστος που θα έχει αυτός που θα το βρει.

Η κλασική οικονομική θεωρία προβλέπει ότι οι άνθρωποι -ως πρωτίστως ορθολογικά (δηλαδή ωφελιμιστικά) και όχι ηθικά όντα- θα κρατήσουν ένα χαμένο πορτοφόλι και μάλιστα όσο μεγαλύτερη είναι η αξία του λόγω των χρημάτων που περιέχει, τόσο μεγαλύτερο είναι και το οικονομικό κίνητρο για να μην το επιστρέψουν.

Όμως η νέα έρευνα έρχεται να δείξει ότι στην πραγματικότητα ο μέσος άνθρωπος δεν λειτουργεί έτσι… Οι επιστήμονες πραγματοποίησαν ένα τεράστιο πείραμα με -υποτίθεται- χαμένα πορτοφόλια σε 355 πόλεις 40 χωρών, μεταξύ των οποίων αρκετές πόλεις της Ελλάδας.

Οι ερευνητές παρέδωσαν 17.303 «χαμένα» πορτοφόλια (με διαφορετικά ποσά χρημάτων, από μηδενικά έως 94 δολάρια) σε ρεσεψιόν ξενοδοχείων, τράπεζες, μουσεία, θέατρα, ταχυδρομεία, αστυνομικά τμήματα κ.α. Κάθε πορτοφόλι περιείχε μια κάρτα με τα στοιχεία του ιδιοκτήτη ή το e-mail του, καθώς και μια λίστα με ψώνια (για να είναι πιο αληθοφανής η απώλεια).

Σε χώρες όπως η Ελβετία, η Νορβηγία, η Ολλανδία, η Δανία και η Σουηδία επιστράφηκαν στους «ιδιοκτήτες» το 70% ως 85% των πορτοφολιών, έναντι ποσοστού μόνο 8% ως 20% σε χώρες όπως η Κίνα, το Περού, το Καζακστάν και η Κένυα.

Οι Ελβετοί είναι οι πιο τίμιοι, όσον αφορά την επιστροφή πορτοφολιών που δεν περιέχουν καθόλου χρήματα, αλλά μόνο κλειδιά ή άλλα αντικείμενα.

Οι Δανοί, οι Σουηδοί και οι Νεοζηλανδοί είναι οι πιο τίμιοι στην επιστροφή πορτοφολιών με μεγάλα ποσά χρημάτων. Περιέργως, πορτοφόλια που παραδόθηκαν στο Βατικανό (στυλοβάτης της ηθικής), ποτέ δεν επιστράφηκαν.