‘’Ένα μακροπρόθεσμο όραμα που θα πρέπει να παντρευτεί με την άμεση ανάληψη δράσης: στην παιδεία και γενικότερα στην επένδυση στους νέους”

Η πανδημία, ο ιός αφήνουν πίσω τους πολλά απόνερα που η έκτασή τους δεν έχει φανεί ακόμα. Μόνο η κορυφή του παγόβουνου.

Σε οικονομικό, πολιτικό, κοινωνικό, εργασιακό και εκπαιδευτικό επίπεδο είναι πλέον προφανές ότι  φέρνει αλλαγές που  απαιτούν  εγρήγορση για να μην μας μείνουν αμανάτι, γυρίζοντας την ανθρωπότητα  κυκλώπεια  βήματα… πίσω, υπό το καθεστώς του σοκ και δέους που στην Ελλάδα είχαμε την “ευτυχία” να ζήσουμε πολλές φορές μέσα στα τελευταία 10 χρόνια.

Ήτανε στραβό το κλίμα της κρίσης το ‘φαγε κι ο γάιδαρος της πανδημίας.

Είναι γεγονός ότι το πέρας της πανδημίας θα φέρει έναν καινούριο κόσμο. Τώρα αν θα είναι θαυμαστός ή αποκρουστικός θα το δείξουν οι πολιτικές που θα ακολουθηθούν. Αν το μέτρο είναι ο άνθρωπος κι όχι οι αγορές. Κι αν αποτύχουμε, το διακύβευμα δεν είναι μόνο η εξαθλίωση των πολλών, αλλά το μέλλον της γης και της ίδιας της ανθρωπότητας.

Ενδεικτική είναι η δήλωση του πρώην κεντρικού τραπεζίτη της Ευρώπης, του Μάριο Ντράγκι.

“Η ανοικοδόμηση” είπε σε διάλεξη “της Ευρώπης μετά την πανδημία του νέου κοροναϊού θα μοιάζει με αυτήν που έγινε μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και η ΕΕ θα πρέπει να επαναδιατυπώσει τις θεμελιώδεις αξίες της, παρά τις προκλήσεις που θέτουν παγκόσμιες δυνάμεις.

Η πανδημία εγκυμονεί τον κίνδυνο της καταστροφής ανθρώπινου κεφαλαίου σε μεγέθη που δεν έχουμε ξαναδεί μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και ως εκ τούτου η ανοικοδόμηση θα πρέπει να επικεντρωθεί στους ανθρώπους που θα πρέπει να εξοφλήσουν το άνευ προηγουμένου ποσό του χρέους που συσσωρεύτηκε φέτος.

Επιπλέον, καθώς η Ευρώπη θα μεταμορφώνεται, θα πρέπει να ξαναεκφράσει την προσήλωσή της σε ορισμένες από τις βασικές αξίες της, μεταξύ των οποίων η πολυμέρεια και η παγκόσμια ισχύς του κράτους δικαίου, μολονότι δυνάμεις όπως οι ΗΠΑ και η Κίνα αμφισβητούν τις αξίες αυτές, τόνισε.

«Θα πρέπει να αντλήσουμε έμπνευση από αυτούς που μετείχαν στην ανοικοδόμηση του κόσμου, της Ευρώπης και της Ιταλίας, μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο» σημείωσε ο Ντράγκι, ο οποίος κάνει σπανίως δηλώσεις από πέρυσι που παρέδωσε τα ηνία της ΕΚΤ.

Ο Ντράγκι πρόσθεσε ότι οι πόροι θα πρέπει να χρησιμοποιηθούν για παραγωγικούς σκοπούς, μεταξύ των οποίων η επένδυση σε ανθρώπινο κεφάλαιο, σε παραγωγική υποδομή και έρευνα.

Οι δαπάνες θα πρέπει επίσης να αντανακλούν τις αλλαγές στις προτιμήσεις της κοινωνίας προς την προστασία του περιβάλλοντος, την καλύτερη υγειονομική περίθαλψη και την ψηφιοποίηση, από τη στιγμή που η εργασία εξ αποστάσεως είναι αναπόφευκτο ότι θα επικρατήσει.

Είναι γεγονός ότι το πέρας της πανδημίας θα φέρει έναν καινούριο θαυμαστό κόσμο, όπως συμβαίνει σε κάθε πόλεμο, αφού εμμέσως ο Ντράγκι μίλησε για έναν πόλεμο αξιών και όχι μόνο.

Ο Γιόχαν Φορτβένγκελ, λέκτορας στη Σχολή Επιχειρήσεων στο Βασιλικό Κολέγιο του Λονδίνου, σε νέο άρθρο στο TheConversation.com, εκτιμά ότι κάποιες από τις αλλαγές θα γίνουν μόνιμες.

Ο ίδιος αναφέρεται σε μελέτες των κοινωνικών επιστημών, σύμφωνα με τις οποίες μετά από μια περίοδο κρίσης συχνά συμβαίνουν μεγάλες κοινωνικοπολιτικές εξελίξεις.

“Ωστόσο” όπως καταλήγει ο Μαριο Ντράγκι” υπάρχει ένας τομέας ζωτικής σημασίας για την ανάπτυξη και επομένως για όλες τις αλλαγές που μόλις παρέθεσα και σε αυτόν ένα μακροπρόθεσμο όραμα θα πρέπει να παντρευτεί με την άμεση ανάληψη δράσης: η παιδεία και γενικότερα η επένδυση στους νέους ανθρώπους”.