Τι στο καλό, κι εμείς θα συνηθίσουμε κάνοντας καλό και στο περιβάλλον
Λίγες ημέρες μετά την έλευση του 2018 πήγα σουπερ-μάρκετ. Π
εριμένοντας να χτυπήσει η κοπέλα στο ταμείο τα πράγματα που πήρα, άπλωσα το χέρι μου να πάρω μια σακούλα για να βάλω τα ψώνια μου.
-”Κάνει 4 λεπτά, τη θέλετε;”
-”Όχι, θα τα πάρω στα χέρια” είπα γιατί τα πράγματα ήταν λίγα. Κι αν είναι περισσότερα; Τι κάνουμε τότε;
-Παλιά δεν είχαμε πλαστικές σακούλες, μου είπε η μητέρα μου, και τότε άρχισα να προσέχω τις παλιές ελληνικές ταινίες. Στον ”Μπακαλόγατο”, μια από τις καλύτερες ελληνικές ταινίες του παλιού κινηματογράφου, ο Ζήκος, ο ήρωας της ταινίας μετέφερε τα ψώνια στις μεγαλοκυρίες της γειτονιάς μέσα σε ένα ψάθινο ζεμπίλι. Στην ακόμα πιο παλιά ταινία ”Η κάλπικη λίρα” ο κακός κ. Μαυρίδης-Ορέστης Μακρής βγαίνει για ψώνια την παραμονή της Πρωτοχρονιάς κρατώντας το παλιό καλό δίχτυ.
Τι στο καλό, κι εμείς θα συνηθίσουμε κάνοντας καλό και στο περιβάλλον. Αρκεί να ξέρουμε μερικά χρήσιμα πράγματα.
Στο ερώτημα, πώς θα μεταφέρω τα ψώνια μου στο σπίτι, οι ειδικοί προτείνουν να χρησιμοποιούμε επαναχρησιμοποιούμενες τσάντες.
Μάλιστα η νομοθεσία υποχρεώνει τους εμπόρους να διαθέτουν επαναχρησιμοποιούμενες τσάντες μεταφοράς σε εμφανές σημείο.
Εκτιμάται ότι θα χρειαστούν 3 με 4 επαναχρησιμοποιούμενες τσάντες για να καλύψει τις ανάγκες των αγορών ενός μέσου ελληνικού νοικοκυριού. Με μία ορθολογική χρήση μία επαναχρησιμοποιούμενη τσάντα μπορεί να χρησιμοποιείται για χρόνια.
Όλο αυτό γίνεται ευκολότερο αν αναλογιστεί κανείς το πόσο κακό κάνει αυτή η πλαστική σακούλα στις θάλασσές μας.
Δείτε λοιπόν:
-Διαλύονται σε μικρότερα κομμάτια εύκολα και καταλήγουν στη θάλασσα.
– Ένα στα δύο απορρίμματα στον βυθό της θάλασσας στην Ελλάδα είναι πλαστικές σακούλες (πηγή: Life Debag).
– Ένα στα τέσσερα ψάρια ανοιχτής θαλάσσης μπορεί να περιέχει μικροπλαστικά.
– Για το 2017, στην Ελλάδα αντιστοιχεί η μεγαλύτερη χρήση πλαστικής σακούλας στην Ευρωπαϊκή Ένωση με περίπου 400 σακούλες κατά κεφαλήν ανά έτος (πηγή: ΙΕΛΚΑ).
-Μόνο το 2015 στην Ελλάδα η ετήσια κατανάλωση πλαστικών σακουλών ήταν μεταξύ 242 και 363 τεμαχίων ανά άτομο, ενώ το 2010 σ’ ολόκληρη την Ευρώπη χρησιμοποιήθηκαν 98,6 δισ. πλαστικές σακούλες.
Κι όταν σκέφτεσαι ότι σύμφωνα με την Greenpeace έως το 2050 το βάρος των πλαστικών αποβλήτων στους ωκεανούς θα ξεπεράσει το βάρος των ψαριών, τότε καλό είναι να λέμε “όχι”. Aρκεί να μην είναι υποκριτικό βάζοντας στις επαναχρησιμοποιούμενες τσάντες εκατοντάδες συσκευασίες… πλαστικές.