“Το να πας τουαλέτα είναι προνόμιο, όχι δικαίωμα”

Η Amazon μέχρι να αντικαταστήσει τους εργαζόμενούς της με… κανονικά ρομπότ κατοχύρωσε μια πατέντα για την κατασκευή ενός ειδικού βραχιολιού που μέσω υπερήχων θα ελέγχει και θα κατευθύνει με δονήσεις τα χέρια τους “ώστε να μην χάνουν χρόνο ψάχνοντας για αντικείμενα στην αποθήκη” σύμφωνα με τον Guardian.

Η εταιρεία-κολοσσός υποστηρίζει, όπως αναφέρουν οι New York Times, ότι η νέα αυτή τεχνολογία θα μεγιστοποιήσει την απόδοσή τους στη δουλειά και θα γίνουν πιο παραγωγικοί.

Οι επικριτές όμως αυτής της “καινοτομίας” τονίζουν ότι πρόκειται για ένα νέο μοντέλο παρακολούθησης των εργαζομένων από την εταιρεία, που θα μπορεί κρίνοντας από τις κινήσεις των χεριών, να παρακολουθεί κυριολεκτικά κάθε τους κίνηση και μάλιστα να τους επαναφέρει άμεσα «στην τάξη».

Όπως προσθέτουν οι New York Times, νυν και πρώην υπάλληλοι της Amazon καταγγέλλουν ότι η εταιρεία χρησιμοποιεί ήδη παρόμοιες μεθόδους παρακολούθησης και ασφυκτικά χρονικά πλαίσια, μετατρέποντάς τους ουσιαστικά σε ρομπότ.

«Μετά από έναν χρόνο δουλειάς, ένιωθα ότι είχα γίνει μία έκδοση των ρομπότ με τα οποία δούλευα μαζί» ανέφερε ο Μαξ Κρόφορντ, πρώην υπάλληλος της εταιρείας, που είπε επίσης ότι έπρεπε να βρίσκει και να πακετάρει εκατοντάδες αντικείμενα σε μία ώρα, με ρυθμό τόσο εξοντωτικό «που μία μέρα, έπεσα κάτω από τη ζάλη».

«Δεν υπήρχε χρόνος να πας στην τουαλέτα» ανέφερε. «Έπρεπε να ολοκληρώσεις τη διαδικασία για ένα προϊόν σε δευτερόλεπτα και μετά να συνεχίσεις στο επόμενο. Αν δεν έπιανες τους στόχους, απολυόσουν».

Διαβάζοντας την ανατριχιαστική αυτή είδηση, θυμήθηκα ένα άλλο απίστευτο ρεπορτάζ που με σόκαρε αληθινά πριν 2 χρόνια.

Σύμφωνα με αυτό, τέσσερις μεγάλες εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην παραγωγή κοτόπουλου στην Αμερική δεν επιτρέπουν στους εργαζόμενους να πάνε στην τουαλέτα εκτός διαλείμματος με αποτέλεσμα πολλοί από αυτούς να φορούν πάνες!

Στη σχετική έκθεση μάλιστα που δημοσιοποιήθηκε, σημειώνεται ότι διαφορετικά τμήματα μέσα στα εργοστάσια πουλερικών έχουν διαφορετικούς κανόνες για το πότε επιτρέπεται ένας εργαζόμενος να πάει στην τουαλέτα, αλλά ο γενικός κανόνας είναι ότι το να πας στην τουαλέτα είναι προνόμιο και όχι δικαίωμα.

Εδώ ταιριάζει “γάντι” η φράση του Μαρκ Τουαίην “ο άνθρωπος είναι το μόνο ζώο που “κοκκινίζει” ή που θα ‘πρεπε να το κάνει”.