Το 25% των εφήβων της χώρας έχει σκεφτεί να προκαλέσει ζημιά στον εαυτό του
Απογοητευτικά αλλά και ανησυχητικά είναι τα στοιχεία που αφορούν στην ψυχοκοινωνική υγεία των εφήβων στην Ελλάδα. Δε θα μπορούσε όμως να είναι και διαφορετικά με δεδομένη την γενικότερη κατάσταση που βρίσκεται η χώρα τα τελευταία… πολλά χρόνια.
Οι πρόσφατες μετρήσεις και έρευνες έδειξαν ότι όσον αφορά την ικανοποίησή των εφήβων από τη ζωή τους, προκύπτει πως περισσότεροι από δύο στους πέντε εφήβους (43,2%) δεν είναι ικανοποιημένοι από τη ζωή τους – τα κορίτσια σε υψηλότερο ποσοστό από τα αγόρια (48,0% και 38,4%, αντίστοιχα).
Η χαμηλή ικανοποίηση από τη ζωή αυξάνεται στη διάρκεια της εφηβείας, από 23,6% στην ηλικία των 11 ετών, σε 49,9% στην ηλικία των 13 και 55,0% στην ηλικία των 15 ετών.
Διαχρονικές συγκρίσεις με τα αντίστοιχα ευρήματα προηγούμενων ερευνών δείχνουν αύξηση του ποσοστού χαμηλής ικανοποίησης από τη ζωή από το 2002 στο 2018 (από 30,3% σε 43,2%). Όσον αφορά την αυτοαξιολόγηση που κάνουν για την υγεία τους, 1 στους 12 εφήβους (8,1%) αξιολογεί την υγεία του ως «μέτρια» ή «κακή», με τα κορίτσια και πάλι να είναι σε δυσμενέστερη θέση (9,5% έναντι 6,7% των αγοριών).
Όπως και για την ικανοποίηση από τη ζωή έτσι και για την αξιολόγηση της υγείας, οι αναφορές για μέτρια/κακή υγεία αυξάνονται με την ηλικία από τα 11 (5,1%) και 13 (7,5%) στα 15 έτη (11,5%). Σύμφωνα με το Ερευνητικό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο Ψυχικής Υγείας, Νευροεπιστημών και Ιατρικής Ακριβείας (ΕΠΙΨΥ) που διεξήγαγε τη σχετική έρευνα με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας που είναι σήμερα, η ικανοποίηση από τη ζωή και την υγεία φαίνεται να συνδέονται με την οικονομική κατάσταση της οικογένειας των εφήβων.
Έτσι, περισσότεροι από τους μισούς εφήβους (51,7%) των οποίων η οικογένειά ανήκει στο κατώτερο οικονομικό στρώμα, αναφέρουν χαμηλή ικανοποίηση από τη ζωή, έναντι των δύο στους πέντε (43,3%) των οποίων η οικογένεια ανήκει στο μεσαίο οικονομικό στρώμα και ενός στους τρεις (37,5%) των οποίων η οικογένεια ανήκει στο ανώτερο.
Η έρευνα δίνει και άλλα χρήσιμα συμπεράσματα τα οποία θα πρέπει να αναλυθούν και να εξηγηθούν με στόχο τη βελτίωση της ψυχικής υγείας των νέων. Τα ευρήματα χρήζουν ιδιαίτερης προσοχής.
Κι αυτό γιατί, όπως απορρέει από τα αποτελέσματα, το 25% των εφήβων της χώρας έχει σκεφτεί να προκαλέσει ζημιά στον εαυτό του με σκέψεις ακόμα και για αυτοκτονία.