Αυτό που κατάφερε προ ημερών ο Ηρακλειώτης κολυμβητής Κωνσταντής Χουρδάκης στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Μαραθώνιας Κολύμβησης Νέων, Εφήβων, Νεανίδων, Κορασίδων στη Βιέννη ήταν ανεπανάληπτο, ιστορικό.

Και πολύ καλά έκανε ο καλός συνάδελφος της ΚΟΕ Θ. Νταβέλος να γράψει στο δελτίο Τύπου της Ομοσπονδίας ότι «Χόρεψε άπταιστα… κρητικούς χορούς στην πατρίδα του βαλς!».

Και όποιος είδε στο βίντεο τα τελευταία μέτρα των 5 χμ θα έδινε δίκιο στον Κωνσταντή γι’ αυτό που μας είπε σε δηλώσεις του στην «Π», ότι «στα τελευταία μέτρα της κούρσας, όταν είμαστε χεριά με χεριά, ήξερα ότι ο νικητής θα είμαι εγώ».

Θέλει κότσια να το πιστεύεις στην κούρσα αυτό, θέλει υψηλό νοητικό επίπεδο, θέλει πίστη, θέλει δουλειά, θέλει, θέλει… Και ο Χουρδάκης τα έχει, ή όπως σωστά το είπε ο κορυφαίος Έλληνας μεγάλων αποστάσεων, ολυμπιονίκης Σπύρος Γιαννιώτης, γιατί το μάτι του κόβει, «το παιδί… φαίνεται πως το έχει».

Το έχει… Το έδειξε στην κούρσα προς την αιωνιότητα και θα το δείξει στη συνέχεια. Έχει το dna του κολυμβητή που το πήρε από τον πατέρα του, Μάνο, που διακρίθηκε τη δεκαετία του ’80. Φυσικά ήδη τον ξεπέρασε. Όπως ξεπέρασε και τόσους άλλους κολυμβητές.

Έχουν πολλοί συμμετάσχει σε Πανευρωπαϊκά και Παγκόσμια πρωταθλήματα, μα χρυσό στην πόλη ήλθε πρώτη φορά από το κολύμπι. 45 χρόνια λειτουργίας της πισίνας. Από τη Σταυρουλάκη το 1987 έως σήμερα περίπου δώδεκα κολυμβητές-τριες από το Ηράκλειο έχουν συμμετάσχει σε Ευρωπαϊκό και Παγκόσμιο πρωτάθλημα, αλλά αυτό ήταν το πρώτο χρυσό.

Το πρώτο και όπως δουλεύουν όλοι στον χώρο της πισίνας, μάλλον θα δούμε κι άλλα στο μέλλον. Ίσως στην κλασική κολύμβηση, αλλά περισσότερο βλέπω στην ανοιχτή (μαραθώνια) κολύμβηση, που δείχνει να ταιριάζει στους αθλητές του νησιού. Είναι και νέο άθλημα. Δύσκολο μεν, γοητευτικό δε…

Γι’ αυτό και το 2013 το Ηράκλειο με Κυπραίου και Φαρσαράκη είχε συμμετοχή για πρώτη φορά σε αγώνες (λίμνη Βεγορίτιδα) ανοιχτής θαλάσσης. Ο σπόρος μπήκε τότε και με τη βοήθεια της ΚΟΕ το άθλημα αυτό αναπτύχθηκε. Και θα αναπτυχθεί ακόμη περισσότερο.

Στο Ηράκλειο, δε, που δεν έχουμε μία σωστή 50άρα κλειστή πισίνα (δεν βλέπω να έχουμε ούτε στο μέλλον), η ανοιχτή θάλασσα θα είναι μία διέξοδος από τις ασφυκτικές με κόσμο διαδρομές στο «Λίντο».

Και αυτό φάνηκε στο πρόσφατο Ευρωπαϊκό. 12 κολυμβητές είχε η Εθνική, επτά ήταν από το Ηράκλειο. Αυτό από μόνο του λέει πολλά.

Και μπορεί ο Χουρδάκης να πήρε το ιστορικό χρυσό, αλλά και οι υπόλοιποι, Ζαφείρη Ευφροσύνη/Μαρία, Πετράκης Γιάννης, Κάλλια Κανόγκα, Κακουλάκης Βασίλης, Σερζετάκης Αντώνης και Ψαρουδάκη Ειρήνη, πήγαν θαυμάσια σε χρόνους και θέσεις. Κάτι καλό, λοιπόν, γίνεται στον χώρο.

Αν προσθέσουμε και την κορυφαία της κανονικής πισίνας Άρτεμι Βασιλάκη, με διακρίσεις στο εξωτερικό και με πανελλήνιο ρεκόρ, τότε μιλάμε για άνθηση της ηρακλειώτικης κολύμβησης αλλά και της καλλιτεχνικής με την Άρτεμι Κουτράκη εσχάτως, παίρνοντας τη σκυτάλη από τη Γιαλαμά, αλλά και τη Μυρτώ Μαγκαναράκη.

Έχουμε λοιπόν το ανθρώπινο… υλικό, υλικοτεχνική υποδομή (για να μην τα ξαναλέω) χρειαζόμαστε, δηλαδή ΚΛΕΙΣΤΗ ΠΙΣΙΝΑ.