Αυτό που φέρνει ο Σεπτέμβρης και μας τσακίζει την ψυχολογία είναι το φως που λιγοστεύει στην ατμόσφαιρα
Είναι οι φράσεις -κόκκινο πανί: “Τα κεφάλια μέσα’’, ’’κάθε κατεργάρης στον πάγκο του” και η χαριστική, σαδιστική, βολή “καλό χειμώνα”, που κάνουν τον Σεπτέμβρη τον χειρότερο μήνα του χρόνου για μένα και τους ομοίους μου, που ζουν για το καλοκαίρι, τις μυρωδιές και τα χρώματά του.
Ο χειμώνας δεν με πειράζει, μπορεί να μην τον αγαπώ όπως το καλοκαίρι, αλλά έχει πολλές χαρές, Χριστούγεννα, γιορτές, καθισιό στα ζεστά του σπιτιού, όταν έξω κάνει κρύο, και εσχάτως η αληθινή ευτυχία που νιώθω, όταν βρέχει για να μην πούμε το νερό νεράκι.
Αυτό που φέρνει ο Σεπτέμβρης, ξέρω θα πείτε ότι έχει και πολλά καλά, και μου τσακίζει την ψυχολογία που λένε, είναι το φως που λιγοστεύει στην ατμόσφαιρα, αυτό το ‘’νωρίς που βράδιασε, ο κόσμος άδειασε’’, που λέει και το… αισιόδοξο τραγούδι.
Κι αν νομίζετε ότι αυτό είναι κάποια ιδιοτροπία που δέρνει κάποιους από μας γελιέστε “πλάνην οικτρά”. Υπάρχει ολόκληρο σύνδρομο που συνδέεται άμεσα με τη μείωση της έκθεσης στον ήλιο και η φθινοπωρινή αυτή κατάθλιψη λέγεται SΑD (Seasonal Αffective Disorder, δηλαδή σύνδρομο εποχικής συναισθηματικής διαταραχής.
Μάλιστα πλήττει κυρίως τις γυναίκες. Προκαλείται, σύμφωνα με τους ειδικούς, από τη μείωση της έκθεσής μας στο φως του ήλιου, το φθινόπωρο και τον χειμώνα, γεγονός που μειώνει και τις εκκρίσεις ορισμένων νευροδιαβιβαστών, οι οποίοι βελτιώνουν τη διάθεσή μας, όπως είναι η σεροτονίνη.
Σύμφωνα με το Εθνικό Ινστιτούτο Ψυχικής Υγείας, η φθινοπωρινή μελαγχολία μπορεί να έχει κάποια από τα εξής συμπτώματα:
Πεσμένη διάθεση, κακοκεφιά, χαμηλή αυτοεκτίμηση, καταβολή δυνάμεων, αναποφασιστικότητα, δυσανεξία, αισθήματα απόγνωσης, ενοχής και αστάθειας, λαχτάρα για κατανάλωση υδατανθράκων και αύξηση βάρους, υπνηλία και δυσκολία να σηκωθεί κάποιος από το κρεβάτι, ναυτία μετά το ξύπνημα, αίσθημα άγχους ή αγωνίας, πεσμένη λίμπιντο και μειωμένο ενδιαφέρον για τις συνήθεις καθημερινές δρστηριότητες.
Η θεραπεία όπως επίσης λένε οι ειδικοί, είναι η έκθεση ακόμη και σε τεχνητό φως με μια ελαφρά μπλε απόχρωση η οποία μπορεί και πάλι να ρυθμίσει το εσωτερικό μας ρολόι.
Υπάρχουν βεβαια κι άλλοι τρόποι πιο ελληνικοί, συναντήσεις με φίλους για καφέ, καλέσματα σε σπίτια για να “τσιμπήσουμε κάτι και να πούμε καμιά κουβέντα’’, ταβερνάκια μια στις τόσες και υπομονή. Φθινόπωρο είναι θα περάσει. Άντε και… καλή σεζόν!».