«Κάθε δισεκατομμυριούχος αντιπροσωπεύει μια αποτυχία της παγκόσμιας κοινωνικής πολιτικής» υποστηρίζει η Oxfam
Οι αριθμοί σε κάνουν στ’ αλήθεια να σαστίζεις και φέρνουν στο νου μας μιαν απέραντη αμετροέπεια κι αυτό που οι αρχαίοι μας πρόγονοι ονόμαζαν «ύβρις».
Ο τεράστιος υπερ- πλούτος, που συγκεντώνεται στα χέρια των ολίγων και συναγωνίζεται πολλές φορές το ΑΕΠ πολλών φτωχών χωρών, μετά το ξέσπασμα της πανδημίας έκανε τους υπερ-πλούσιους ακόμα πιο υπερ… Σύμφωνα με την Oxfam, που είναι ένας παγκόσμιος οργανισμός που καταπολεμά την ανισότητα, το 63% του «νέου» πλούτου πήγε στο 1% των πιο πλούσιων κατοίκων της Γης.
«Κάθε δισεκατομμυριούχος αντιπροσωπεύει μια αποτυχία της παγκόσμιας κοινωνικής πολιτικής», υποστηρίζει η Oxfam σε μια έκθεση που φρόντισε να δώσει στη δημοσιότητα, ταυτόχρονα με τα εγκαίνια του 53ου Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ (WEF) του Νταβός. Ο διευθύνων σύμβουλος της Oxfam GB, Danny Sriskandarajah, δήλωσε πως “η τρέχουσα οικονομική πραγματικότητα αποτελεί προσβολή των βασικών ανθρώπινων αξιών.
Η ακραία φτώχεια αυξάνεται, για πρώτη φορά μετά από 25 χρόνια, και σχεδόν ένα δισεκατομμύριο άνθρωποι πεινούν. Την ίδια ώρα, κάθε ημέρα είναι bonus για τους δισεκατομμυριούχους. Πολλαπλές κρίσεις έχουν ωθήσει εκατομμύρια ανθρώπους στο χείλος του γκρεμού, ενώ οι ηγέτες των κυβερνήσεων αποτυγχάνουν να σταματήσουν να ενεργούν για τα συμφέροντα των λίγων».
Η έκθεση που παρουσίασε η οργάνωση ανέφερε ότι το 1% των πιο πλούσιων κατοίκων της Γης έβγαλαν 26 τρισεκατομμύρια δολάρια “σε νέο πλούτο”, από το ξέσπασμα της πανδημίας έως το τέλος του 2021.
Ο αριθμός αυτός αντιστοιχεί στο 63% του συνολικού «νέου» πλούτου. Το υπόλοιπο 37% πήγε στο υπόλοιπο 99% της ανθρωπότητας. Τονίστηκε ότι για πρώτη φορά, σε 1/4 του αιώνα, η αύξηση του ακραίου πλούτου συνοδεύεται από αύξηση της ακραίας φτώχειας.
Πρότεινε να επιβληθούν νέοι φόροι στους υπερπλούσιους, που ευνοήθηκαν από την πανδημία.
«Είναι αρκετά χρήματα για να «βγουν» από την φτώχεια 2 δισεκατομμύρια άνθρωποι και να χρηματοδοτηθεί παγκόσμιο σχέδιο για τον τερματισμό της πείνας» επισημαίνεται. Μόνο 4 σεντς σε κάθε δολάριο φορολογικών εσόδων προέρχονταν από φόρους περιουσίας των υπερπλουσίων, την ώρα που οι δισεκατομμυριούχοι του κόσμου ζουν σε χώρες χωρίς φόρο κληρονομιάς». To θέμα του φετινού Παγκοσμίου Οικονομικού Φόρουμ στο Νταβός είναι “Συνεργασία με έναν κατακερματισμένο κόσμο”.
Η Oxfam επισήμανε ότι στο πλαίσιο της καταπολέμησης του οικονομικού αντίκτυπου της Covid-19, εισήχθησαν πολιτικές, του τύπου της μείωσης των επιτοκίων και η ποσοτική χαλάρωση που αφορά τη διαδικασία δημιουργίας περιουσίας. Όλες οι πολιτικές ενίσχυσαν την αξία των ακινήτων και των μετοχών, που συνηθέστερα ανήκουν στους πλουσιότερους ανθρώπους. Η έκθεση εξηγεί χαρακτηριστικά πως “για κάθε 1 δολάριο νέου παγκόσμιου πλούτου που κέρδισε την τελευταία διετία ένα άτομο, το οποίο ανήκει στο χαμηλότερο 90%, κάθε δισεκατομμυριούχος «έβγαλε» περίπου 1,7 εκατομμύρια δολάρια”.
Παρά τις μικρές πτώσεις το 2022, η συνολική περιουσία των δισεκατομμυριούχων αυξανόταν κατά 2,7 δισεκατομμύρια δολάρια την ημέρα. Η έρευνα της Oxfam τόνισε ότι ο πλούτος των δισεκατομμυριούχων εκτινάχθηκε στα ύψη το 2022 με ταχέως αυξανόμενα κέρδη από τα τρόφιμα και την ενέργεια. Ανέφερε ότι 95 εταιρείες τροφίμων και ενέργειας υπερδιπλασιάσαν τα κέρδη τους το 2022. Την ίδια στιγμή, τουλάχιστον 1,7 δισεκατομμύρια εργαζόμενοι ζουν τώρα σε χώρες όπου ο πληθωρισμός ξεπερνά τους μισθούς και περισσότεροι από 820 εκατομμύρια άνθρωποι –περίπου ένας στους δέκα ανθρώπους στη Γη– πεινούν, ανέφερε η Oxfam.
«Ενώ οι απλοί άνθρωποι κάνουν καθημερινές θυσίες σε βασικά είδη όπως το φαγητό, οι υπερπλούσιοι έχουν ξεπεράσει ακόμη και τα πιο τρελά τους όνειρα. Μόλις δύο χρόνια μετά, αυτή η δεκαετία διαμορφώνεται ως η καλύτερη που έχει υπάρξει για τους δισεκατομμυριούχους», κατέληξε η Gabriela Bucher, εκτελεστική διευθύντρια της Oxfam International.