Από την 10ετια του ΄80 είχα να πάω στον Καρτερό εκει που ήταν μέχρι πέρυσι τα τροχόσπιτα. Το μέρος δεν βοηθούσε για εύκολη πρόσβαση στην παραλία. Και πήγα πέρυσι. Ως γνωστόν απο 15/10/21 το μέρος έχει μεταμορφωθεί. Και πηγαίνει κόσμος και κοσμάκης.. Το ασχημόπαπο έγινε κύκνος, όχι ξανά από τον Κρίστιαν Αντερσεν αλλά με σύγχρονο… συγγραφέα τον πρώην υφυπουργό αθλητισμού Λευτέρη Αυγενάκη. Μπορεί κλειστή 50αρα πισίνα να μην… είδαμε αλλα τα 50 περίπου στρέμματα στον Καρτερό μετατράπηκαν σε  ένα σύγχρονο χώρο αθλητισμού για όλη την οικογένεια.

Το «Karteros Beach Sports Center». Tωρα θα μου πείτε, γιατί τα γράφεις ξανά αυτά. Τα ξέρουμε από το 2021 και είδαμε εκεί το καλοκαίρι του 2022 Παγκόσμια πρωταθλήματα beach handball, πολλά events, αγώνες beach volley, beach soccer, beach basket και γενικά αρκετές εκδηλώσεις αθλημάτων παραλίας και άμμου.

Επίσης ότι οι εγκαταστάσεις του «Karteros Beach Sports Center» έχουν οριστεί επισήμως ως η έδρα των εθνικών ομάδων beach handball και beach volleyball από τις αντίστοιχες εθνικές Ομοσπονδίες. Λοιπόν για να σας φύγει η απορία, τα θυμήθηκα όλα αυτά πηγαίνοντας επί 8 ημέρες εκεί παρακολουθώντας τους 3ους Μεσογειακούς Παράκτιους Αγώνες. 13 αθλήματα παραλίας (άντε 12 διότι beach basket έγινε 3χ3 στη μαρίνα στο Ηράκλειο), 26 χώρες σε μια διοργάνωση που έφερε, στον Ηρακλειώτη κι όχι μόνο, εικόνες από άγνωστα αθλήματα όπως Kiteboarding (αετοσανίδα, νέο ολυμπιακό άθλημα), τρίαθλο (μοντέρνου πεντάθλου), ωκεάνιο καγιάκ, και τεχνική κολύμβηση ανοιχτής θάλασσας.

Δυστυχώς δεν έγινε η κατάλληλη διαφήμιση της μεγάλης αυτής διοργάνωσης, κάτι που παραδέχτηκε και η οργανωτική επιτροπή σε δηλώσεις των αξιωματούχων της, και αρκετός κόσμος δεν γνώριζε τι συνέβαινε στην περιοχή επί 8ημέρoυ. Μονο στις τελετές έναρξης και λήξης φάνηκε.

Και αυτό είναι ένα μάθημα για την επόμενη διοργάνωση. Αλήθεια πότε; Δεν έχει γίνει γνωστό πότε θα δούμε στο «Karteros Beach Sports Center» την επόμενη, αλλά οι εγκαταστάσεις, που παρεμπιπτόντως έχουν δοθεί στο Εθνικό Αθλητικό Κέντρο Ηρακλείου (ΕΑΚΗ), θα είναι εκεί και θα περιμένουν.

Εγκαταστάσεις που μπορούμε να πούμε, με δυσδιάκριτους ελληνικούς νεολογισμούς, ότι υπάγονται στην περιβόητη βιώσιμη ή αειφόρο κινητικότητα. Στην βιώσιμη… αθλητικότητα που θα πρέπει να καταστεί αειφόρος! Θα καταστεί; Σύμφωνα με τον ορισμό που δόθηκε πριν από χρόνια, ως βιώσιμη κινητικότητα θεωρείται το οικονομικά προσιτό, δίκαιο και αποδοτικό και σύστημα μεταφοράς το οποίο επιτρέπει τη βασική πρόσβαση και ανάπτυξη αναγκών των ατόμων, εταιρειών και κοινωνιών με τρόπο ασφαλή και με συνέπεια προς την υγεία των ανθρώπων και του οικοσυστήματος και συγχρόνως εξασφαλίζει ισότητα εντός και μεταξύ των διαδοχικών γενεών.

Θα μπορεί να γίνει βιώσιμη η εγκατάσταση; Πέρα από την κρατική βοήθεια μεσω ΕΑΚΗ, η εγκατάσταση (προβλέπονται και νέα γήπεδα όπως ποδοσφαίρου) θα πρέπει να γίνει έδρα αθλητικών σωματείων της ευρύτερης περιοχής για αθλήματα θαλάσσης και άμμου ή να ιδρυθούν νέα, να γίνονται αγώνες και διοργανώσεις προκειμένου να έχει ζωή και να μην μαραζώσει. Μην μαραζώσει όπως ένα σπίτι επι χρόνια κλειστό. Διότι είναι και κοντά στην θάλασσα με ό,τι αυτό συνεπάγεται…