Το Ηράκλειο παρουσιάζει μια αύξηση της τάξης των 10-15 ημερών

όπου η θερμοκρασία υπερβαίνει τους 35 βαθμούς Κελσίου,

οι οποίες επίσης αναμένεται να έχουν σημαντική επίπτωση

στη δυσφορία του πληθυσμού στις τουριστικές περιοχές.

Ναι βεβαίως το κλίμα αλλάζει δραστικά αποτελώντας έναν μεγάλο κίνδυνο για την ανθρωπότητα, του οποίου οι επιπτώσεις είναι ήδη ορατές και θα είναι ακόμα μεγαλύτερες στο άμεσο μέλλον, αλλά όχι  στην δική μας αυλή… λίγο παραπέρα.

Τελευταία μεγάλη πανελλαδική έρευνα και με αφορμή  την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος που γιορτάζουμε στις 5 του μληνα,  η οποία έγινε στο διάστημα 6-15 Μαΐου 2022, δείχνει ότι η  πλειονότητα των Ελλήνων αντιλαμβάνεται ότι το κλίμα του πλανήτη αλλάζει δραστικά (το 52% λένε “πολύ” και το 33% “αρκετά”, ενώ μόνο ένα 5% είναι “αρνητές” της ύπαρξης κλιματικής αλλαγής).

Όμως, ενώ οι Έλληνες αντιλαμβάνονται τον μεγάλο κίνδυνο της κλιματικής αλλαγής για τον πλανήτη (58% το θεωρούν πολύ σοβαρό πρόβλημα και το 29% αρκετά σοβαρό για τη Γη), θεωρούν μικρότερο τον κίνδυνο για τη χώρα μας (38% και 40% απαντούν πολύ και αρκετά σοβαρό αντίστοιχα) και ακόμα μικρότερο για την περιοχή που κατοικούν (27% και 39% αντίστοιχα), πράγμα που ίσως δεν κινητοποιεί άμεσα αρκετά μεγάλες ομάδες του πληθυσμού.

Την ίδια στιγμή που στο Ηράκλειο, σύμφωνα με άλλη έρευνα της WWF, 10 θα είναι οι επιπλέον μέρες το χρόνο που θα υπάρχει ανάγκη για χρήση ψυκτικών μέσων. Επίσης   αστικές πόλεις, όπως η πόλη μας θα βιώσουν, ανά έτος, έναν επιπλέον μήνα με υψηλές θερμοκρασίας τα βράδια (τροπικές νύχτες). Επίσης στο Ηράκλειο 10 περισσότερες θα είναι οι  «πολύ θερμές» ημέρες  το χρόνο. Αυτό σε συνδυασμό με τα αυξημένα επίπεδα υγρασίας κοντά στη θάλασσα, αναμένεται να αυξήσει τη δυσφορία των τουριστών.

Το Ηράκλειο παρουσιάζει μια αύξηση της τάξης των 10-15 ημερών   όπου η θερμοκρασία υπερβαίνει τους 35 βαθμούς Κελσίου, οι οποίες επίσης αναμένεται να έχουν σημαντική επίπτωση στη δυσφορία του πληθυσμού στις τουριστικές περιοχές. Άλλες τουριστικές περιοχές στην Κρήτη (Χανιά και Ρέθυμνο) παρουσιάζουν μικρότερες αυξήσεις της τάξης των 10 ημερών.

Η  αυξανόμενη ζήτηση, μπορεί να προκαλέσει διακοπές ρεύματος και υπερφόρτωση στο δίκτυο ηλεκτρισμού της χώρας, σε βαθμό που να μην μπορεί να καλύψει τα επίπεδα ζήτησης έλεγε η έρευνα που έγινε πριν τον “τυφώνα” που ζούμε τώρα με τις τιμές στον ουρανό  και την επάρκεια όλο και να πέφτει.

Όπως τονίζει ο καθηγητής Κώστας Καρτάλης, μερικές από τις αναπόφευκτες συνέπειες που θα μειωθούν, χωρίς να εξαλειφθούν, εφόσον Ευρώπη, ΗΠΑ και Κίνα κινηθούν ταχύτερα είναι οι   επιβαρυμένες συνθήκες υγείας στις πόλεις, πλήγμα σε συγκεκριμένους τουριστικούς προορισμούς, στη γεωργία από τον κίνδυνο απώλειας εδαφών λόγω ερημοποίησης, μαζί με αύξηση κόστους ενέργειας αφού θα χρειαζόμαστε περισσότερη ψύξη, αλλά και στην τιμή του νερού.

Σύμφωνα με την τελευταία έρευνα πάντως ως υπαίτιοι της κλιματικής αλλαγής από τους Έλληνες θεωρούνται κατά κύριο λόγο η ιδιωτική βιομηχανία και οι αναπτυσσόμενες χώρες, ενώ εκείνοι που θεωρούνται ως υπεύθυνοι για την αντιμετώπισή της, είναι πρωτίστως η Κυβέρνηση και η Τοπική Αυτοδιοίκηση. Ακόμη, ένα μεγάλο μέρος των Ελλήνων πιστεύει πως η κλιματική αλλαγή και τα ακραία καιρικά φαινόμενα επηρεάζουν την ψυχική υγεία και την σωματική ευεξία των ανθρώπων. Συγκριτικά με τους άντρες, οι Ελληνίδες δείχνουν πιο ευαισθητοποιημένες ως προς τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στην ανθρώπινη ολιστική υγεία και ευεξία.

Όσον αφορά την υιοθέτηση συμπεριφορών φιλικών προς το περιβάλλον, το 78% δηλώνουν ότι κάνουν ανακύκλωση χαρτιού, το 77% αγοράζουν νέες συσκευές που είναι ενεργειακά αποδοτικές, σχεδόν οι μισοί (48%) λένε ότι δεν κάνουν ντουζ για πάνω από πέντε λεπτά, ενώ ένα άλλο 21% σκοπεύουν να το κάνουν. Το 44% λένε ότι προτιμούν τα μέσα μαζικής μεταφοράς ή το ποδήλατό τους αντί για το αυτοκίνητό τους.

Είναι αξιοσημείωτο ότι, όσον αφορά την ετοιμότητα για μια μελλοντική έκτακτη κρίση, πάνω από ένας στους πέντε (22%) διατηρεί κιτ έκτακτης ανάγκης με φακό, ραδιόφωνο, κουβέρτες και κιτ πρώτων βοηθειών, ενώ ένα ακόμη 46% πρόκεται να κάνει το ίδιο. Ένα ανάλογο ποσοστό (21%) λέει ότι έχει ήδη κάνει προετοιμασία σχεδίου εκκένωσης σε περίπτωση φυσικού κινδύνου, ενώ ένα ακόμη 42% σκοπεύει να το κάνει.