Καταγράφηκε αύξηση 64% στις αναφορές επιβεβαιωμένης
σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών το 2021 σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος
Το νούμερο ξεπερνάει κάθε – ζοφερή – φαντασία και προβληματίζει: 85 εκατομμύρια φωτογραφίες και βίντεο που απεικονίζουν τη σεξουαλική κακοποίηση παιδιών έχουν αναφερθεί παγκοσμίως μόνο το 2021 ενώ πολλά άλλα δεν αναφέρονται.
Όπως αναφέρει ο οργανισμός Internet Watch, η πανδημία του κοροναϊού έχει επιδεινώσει το ζήτημα αφού καταγράφηκε αύξηση 64% στις αναφορές επιβεβαιωμένης σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών το 2021 σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος.
Πρωτοποριακή, πρόσφατη έρευνα από την INTERPOL και την ECPAT International για τη σεξουαλική εκμετάλλευση παιδιών στο διαδίκτυο υποδηλώνει ότι όταν το υλικό (εικόνες ή βίντεο) απεικονίζει αγόρια ή πολύ μικρά παιδιά, η κακοποίηση είναι πιθανότερο να είναι ακραία.
Διαπιστώθηκε επίσης ότι τα πολύ μικρά παιδιά είχαν περισσότερες πιθανότητες να υποβληθούν σε κακοποίηση και εκμετάλλευση που περιείχε πρόσθετα «προβληματικά παραφιλικά θέματα» (σεξουαλική συμπεριφορά που κινδυνεύει να προκαλέσει ψυχολογική δυσφορία, τραυματισμό ή θάνατο σε άλλο πρόσωπο). Οι ερευνητές έκαναν την ίδια συσχέτιση μεταξύ της σοβαρότητας της κακοποίησης και του φύλου του θύματος.
“Τα αγόρια αποτελούσαν σημαντικό μέρος των θυμάτων και τα βίντεο και οι εικόνες με αγόρια ήταν πιο πιθανό να παρουσιάσουν σοβαρό υλικό κακοποίησης που παρουσιάζει προβληματικά παραφιλικά θέματα” αναφέρει η έκθεση. “Ενώ εκατομμύρια βίντεο και εικόνες παιδιών που κακοποιούνται ή γίνονται θύματα σεξουαλικής εκμετάλευσης μεταφορτώνονται καθημερινά, η μεγάλη πλειονότητα των θυμάτων και των παραβατών δεν αναγνωρίζεται”, δήλωσε η Dorothy Rozga, εκτελεστική διευθύντρια του ECPAT International.
Περισσότερο από το 60% των μη αναγνωρισμένων θυμάτων ήταν πολύ μικρά παιδιά –βρέφη- και το ένα τρίτο των θυμάτων ήταν αγόρια, λέει η έκθεση. Περισσότερο από 12.000 θύματα έχουν εντοπιστεί στη βάση δεδομένων, αλλά εξακολουθεί να είναι δύσκολο να προσδιοριστεί με ακρίβεια ο αριθμός των θυμάτων που δεν έχουν αναγνωριστεί.
Για να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά η κατάχρηση διαδικτυακών υπηρεσιών για σκοπούς σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών, απαιτούνται σαφείς κανόνες, με αυστηρούς όρους και διασφαλίσεις, γι΄αυτό η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προτείνει νέα νομοθεσία στην ΕΕ για την πρόληψη και την καταπολέμηση της σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών στο διαδίκτυο.
Οι προτεινόμενοι κανόνες, όπως τονίζεται – θα υποχρεώσουν τους παρόχους να εντοπίζουν, να αναφέρουν και να αφαιρούν υλικό σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών από τις υπηρεσίες τους. Οι πάροχοι θα πρέπει να αξιολογούν και να μετριάζουν τον κίνδυνο κακής χρήσης των υπηρεσιών τους και τα μέτρα που λαμβάνονται πρέπει να είναι ανάλογα με αυτό τον κίνδυνο και να υπόκεινται σε αυστηρούς όρους και διασφαλίσεις.
«Η σημερινή πρόταση ορίζει σαφείς υποχρεώσεις για τις εταιρείες, να ανιχνεύουν και να αναφέρουν την κακοποίηση παιδιών, με ισχυρές διασφαλίσεις που εγγυώνται το απόρρητο όλων, συμπεριλαμβανομένων των παιδιών» αναφέρει η επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων Ίλβα Γιόχανσον.
Οι νέοι κανόνες θα βοηθήσουν στη διάσωση των παιδιών από περαιτέρω κακοποίηση, θα αποτρέψουν την επανεμφάνιση υλικού στο διαδίκτυο και θα οδηγήσουν τους παραβάτες στη δικαιοσύνη.