«Δεν αντέχουμε
την ακρίβεια,
την φτωχοποίηση»
Η κυβέρνηση Μακρόν επέζησε των προτάσεων μομφής εναντίον της και σήμερα ο Γάλλος πρόεδρος ετοιμάζεται να δώσει τηλεοπτικές συνεντεύξεις, ενώ ο κόσμος συνεχίζει να βρίσκεται μαζικά στις πλατείες.
Οι πολίτες αντιδρούν μόνο για την σύνταξη στα 64;
Από τους φλεγόμενους δρόμους του Παρισιού, ο γνωστός Γάλλος ακτιβιστής Νικόλ Μαξίμ εξήγησε στην δημοσιογράφο Ιωάννα Κλεφτόγιαννη γιατί η γαλλική κοινωνία έχει στραφεί μετωπικά κατά του Γάλλου προέδρου.
«Τον Λουδοβίκο τον 16ο τον αποκεφαλίσαμε, μπορούμε να ξαναρχίσουμε» τραγουδούσαν στην Place de la Concorde την Παρασκευή, ημέρα που ο Εμανουελ Μακρον αποφάσισε να θέσει με προεδρικό διάταγμα σε ισχύ την αναμόρφωση του συνταξιοδοτικού συστήματος της χώρας, παρακάμπτοντας την Εθνοσυνέλευση και πυροδοτώντας τις πρωτοφανείς μαζικές αντιδράσεις που κλυδωνίζουν τη Γαλλία και κανένας δεν γνωρίζει μέχρι ποιου σημείου μπορούν να φτάσουν.
Το κάλεσμα πάντως στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για διαδηλώσεις στην Πλατεία Concorde είναι για τις 6μμ κάθε βράδυ, «μέχρι να πέσει η κυβέρνηση».
Ο Νικόλ Μαξίμ μίλησε διευκρινίζοντας ότι δεν ανήκει σε κανένα πολιτικό κόμμα, αλλά παλεύει να αλλάξει το ότι «οι πολιτικοί αποφασίζουν ερήμην μας».
Μεταξύ άλλων, στην συνέντευξη που έδωσε για την www.popaganda.gr ανέφερε:
«Οι Γάλλοι είναι στους δρόμους για το φαγητό, για τις συντάξεις, για να αλλάξει το σύστημα. Όλοι όσοι είναι στο δρόμο αγωνίζονται ακριβώς για τον ίδιο λόγο, ενώ οι τηλεοράσεις προσπαθούν να πείσουν ότι είναι στο δρόμο για να τα σπάσουν όλα.
Τα τηλεοπτικά Μέσα επιμένουν να ανακυκλώνουν ότι ο κόσμος βγήκε στους δρόμους για το συνταξιοδοτικό. Αποκλειστικά για τις συντάξεις. Δεν είναι όμως το μοναδικό ζήτημα.
Οι άνθρωποι είναι στους δρόμους, γιατί διεκδικούν να διασφαλίσουν και τις συντάξεις τους, γιατί ζητούν την μεταρρύθμιση του Συντάγματος με δημοκρατικούς όρους, διαδηλώνουν για την διαφθορά, για την ακρίβεια που τους έχει φτωχοποιήσει.
Εκτός από τους μεγάλης ηλικίας ανθρώπους που θίγονται από το νέο συνταξιοδοτικό, εκτός από τα Συνδικάτα και τα Κίτρινα Γιλέκα, στο δρόμο βρίσκονται και οι νέοι, μαζικότατα.
Επί των ημερών του Μακρόν, το Παρίσι έχει γεμίσει αστέγους. Πριν αναλάβει καθήκοντα προέδρου, λιγότεροι από 9 εκατομμύρια Γάλλοι πολίτες ζούσαν κάτω από το όριο της φτώχειας. Σήμερα οι πολίτες που ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας έχουν ανέλθει στα 12 εκατομμύρια.
Όταν οι τιμές στα βασικά αγαθά, ηλεκτρικό, γκάζι, τροφή έχουν εκτιναχθεί περισσότερο από 25%, ίσως τελικά ο κόσμος, παρόλη την κούραση και τον κίνδυνο που διατρέχει από την αστυνομία, να συνεχίσει να βγαίνει στους δρόμους.
Είναι πάρα πολλοί αυτοί που έχουνε χάσει τα πάντα. Κατά τη γνώμη μου, τίποτα δεν είναι πιο επικίνδυνο για την εξουσία από ανθρώπους που έχουνε χάσει τα πάντα.
Επομένως, ναι, ο κόσμος μπορεί να συνεχίσει να είναι στους δρόμους, μέχρι τέλους».